Muğla’nın Datça İlçesi’nde, 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti’nde bulunan tiyatronun restorasyonuna başlandı.
Datça Kaymakamlığı tarafından hazırlanan, finansmanı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından karşılanan “Knidos Tiyatrosu Röleve, Restitüsyon, Restorasyon ve Aydınlatma Projesi’ için ilk aşamada 942 bin lira bütçe ayrıldı.
Tiyatro, 1850’li yıllarda Ch. Newton tarafından kısmen kazılmışken, 1970’lerde ise ABD’li arkeologlar tiyatronun izleyici ve sahne bölümünü neredeyse tamamen açığa çıkartmıştı. 2006 ve 2013 yıllarında orkestra bölümünde ve batı tarafı dışında kalan son dolgu toprak, Türk arkeologlarca kazılmış, böylece Knidos’un iki tiyatrosundan biri olan ‘Küçük Tiyatro’ tamamen gün yüzüne kavuşmuştu.
160 YIL SONRA ESKİ GÜNLERE DÖNÜYOR
İlk kazılmaya başladığından bugüne dek yaklaşık 160 yıl geçtikten sonra limana hakim konumu ile eşiz bir manzaraya sahip olan bu görkemli anıtın eski ihtişamlı günlerine dönmesine yönelik çalışmalara hız verildi.
Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Knidos Kazısı Başkanı Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı’nın koordinatörlüğünde yürütülecek olan, 18 ay sürmesi planlanan proje ile Knidos Antik Kenti’nin en göz alıcı yapılarından biri olan küçük tiyatronun onarılarak, çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışması yapılacağını açıkladı.
İÇTEN VE DIŞTAN AYDINLATMAYA RENKLENDİRİLECEK
Knidos tiyatrosunun herkes tarafından sağlıklı bir şekilde gezilebilecek, kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılabilecek duruma geleceğini ifade eden Kaymakam Üncü, şöyle konuştu :
“Knidos, iki tiyatrosu ve bir odeon binası ile antik dönemde kültür ve sanata hak ettiği değeri veren kentlerden biridir. Kentin güneyinde ‘büyük liman’ olarak da adlandırılan ticaret limanının kuzey kıyısında yer alan küçük tiyatro Knidos’taki en görkemli anıtlardandır. Kente deniz yolu ile ulaşan ziyaretçilerin ilk karşılaştıkları yapıdır. Bu nedenle mevcut durumu ile ziyaret koşulları açısından bazı tehlike ve zorluklar barındıran Knidos Antik Tiyatrosu’nun genel durumu, görünümü ve ziyaret koşullarının iyileştirilerek ziyarete açılması bu projenin temel amacını oluşturmaktadır. Diğer taftan içten ve dıştan aydınlatma ile tiyatro, özellikle geceleri ziyaretçilere görsel bir ziyafet sunulacaktır.”
5 BİN KİŞİLİK TİYATRONUN GEÇMİŞİ
Ana kara bölümünde yamacın güneyinde ve ticari limana hakim konumda inşa edilen küçük tiyatro, Greko-Romen tarzda olup yaklaşık 5 bin kişiliktir. Orkestra at nalı formundadır. Seyirci sıralarının uç noktalarında, doğu ve batıya yerleştirilmiş tonozlu iki giriş bulunmaktadır. İki katkı olduğu düşünülen sahne binası birçok kez tadilat görmüştür. Bulunan mimari bloklar, sütunlar ve heykeller sahne binasının nişlerle ve bunların içlerine yerleştirilmiş heykellerle süslendiğini göstermektedir. İlk kez M.Ö. 2’nci yüzyılda inşa edildiği düşünülen tiyatro, M.S. 1-2 yüzyıllarda son şeklini almıştır.