Türkiye’nin tek performans sanatları araştırma merkezi olan Tiyatro Medresesi’ni ismini vermeyen bir vatandaş “kızlı erkekli kalıyorlar” gerekçesiyle ihbar etti. Açılan dava sonucu ‘imar kirliliği’ sebebiyle 60 bin liralık para cezası kesilen Tiyatro Medresesi’nin yıkılma tehlikesi var. Kurucularından Erdem Şenocak ise ‘mühür bozma’ suçundan yargılanıyor.
İki yıl evvel İzmir’in Şirince köyünde, performans sanatları araştırma merkezi olarak kurulan Tiyatro Medresesi, bugün yıkım tehlikesiyle karşı karşıya. ‘İmar kirliliği’ nedeniyle 60 bin liralık para cezası kesilen Medrese’nin itiraz talebi reddedildi, karar Temyiz’e gidecek. Tiyatro Medresesi’nin kurucularından, tiyatro sanatçısı Erdem Şenocak imar izni olmaksızın yapılan inşaata vurulan ‘mührü bozma’ sebebiyle yargılanıyor.
Tiyatro Medresesi’nin bulunduğu Şirince’nin koruma amaçlı imar planı henüz tamamlanmadığından, bölgede yeni yapılaşmalara ruhsat verilemiyor. Ali Nesin’in kurduğu Matematik Köyü’nün yıkım kararı davasının da avukatlığını yapan, Tiyatro Medresesi’nin avukatı Arif Ali Cangı’nın verdiği bilgiye göre; “Bu durum sebebiyle en az son beş altı senedir Şirince’de ruhsat alabilen kimse yok. Bölgedekiler yeni yapılarını ruhsata bağlı olmaksızın inşa ediyorlar. Kısacası hayat ile hukuk birbirine ters düşüyor.” Dolayısıyla Tiyatro Medresesi veya daha evvel aynı yıkım tehlikesini atlatan Matematik Köyü veya köylülerin evleri için yıkımı engelleyecek bir karar yok.
Destek alamadık, köstek olmasınlar
İzmir İl Özel İdaresi’nin açtığı dava süreci ismini vermeyen bir vatandaşın ihbar mektubuyla başlamış aslında. Söz konusu mektupta, Tiyatro Medresesi’nde ‘kızlı erkekli’ pek çok öğrencinin kaldığı Medrese’nin misafirlerinin kimlik bilgilerini Jandarma’ya bildirmediği, kurumun eğitim ve pansiyon ruhsatının da bulunmadığı yazıyor.
Davalı Erdem Şenocak ise süreci şöyle değerlendiriyor: “İzmir İl Özel İdaresi’nden izin alamayınca başladığımız inşaatı sanatın ve insanın beslendiği, üstelik estetik bir mekan yaratmak için yaptık. Yaptığımız işin güzelliğine, yararına ve doğruluğuna hep inandık, güvendik. Sonucu görünce onlar da fark ederler zannettik. Evet, kağıt üzerinde biz haksız görünüyoruz. Ancak her dava özel olarak incelenmeli. Biz devletten destek alamadık, bari köstek olmasınlar.”
Kar amacı gütmüyor
Efes Antik Kenti’ne 10 dakika mesafedeki arazide kurulan Tiyatro Medresesi, Seyyar Sahne tarafından iki yıl önce kuruldu. Pek çok özel ve alternatif tiyatronun bilet gelirlerini bağışladığı, bireysel destekçilerin katkısı ve kurucuların yatırımıyla açılan Medrese, kâr amacı gütmüyor. 250 kişilik bir amfi tiyatro ile 200 metrekarelik bir kapalı prova ve gösteri salonuna sahip. Yaz döneminde tiyatro kampları, paneller ve konferanslara ev sahipliği yapıyor. Yanı sıra ‘art residence’ (sanat rezidansı) olarak kapılarını her disiplinden sanatçının kolektif üretimine açıyor. Tiyatro Medresesi’nin kiremitleri üzerinde bireysel destekçilerinin isimleri yazılı.