Mimesis Haber / Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde 31 Mayıs akşamı Baltic Dance Theatre’ın (Baltık Dans Tiyatrosu) Bir Yaz Gecesi Rüyası eseri sergilendi. 19. Tiyatro Festivali kapsamında Propeller Tiyatro Topluluğu’ndan sonra Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası, bu sefer Baltık Dans Tiyatrosu’nun yorumuyla seyirci karşısına çıkmış oldu. Polonya’dan gelmiş olan grubun etkinliği, aynı zamanda 2014 yılı Polonya-Türkiye ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen kutlamaların kültür programı içerisinde yer almaktaydı.
Devinim ile müziğin mutlaka bir arada olması gerektiğini, sahnede ancak bu biçimde birbirinden ayrılmaz bir bütünlüğe ulaşmanın mümkün olabileceğini savunan Izadora Weiss, topluluğun hem kurucusu hem de sanat yönetmeni. Bir Yaz Gecesi Rüyası’nda da sahneleme, müzik seçimi ve koreografi Weiss’e ait. Sahneye çıkan dansçıların hepsi kumpanyada yer alan dansçılar ve bu dansçıların çoğunun bale geçmişi var, dolayısıyla diğer dans formlarının (sokak dansları, modern dans…) yanı sıra sahne üzerinde özellikle balenin oluşturduğu dil hakimdi. Gösteri genelinde teatral bir üsluptan ziyade dans ve müzik bir anlatım aracı olarak kullanılmıştı. Diğer bir taraftan oyun metninde geçen olay akışının neredeyse tamamını sahne üzerinde görmek mümkündü. Yönetmenin seçimiyle oyun boyunca Balkan müzisyen Goran Brogoviç’in birçok eseri danslara eşlik ediyordu. Oyunda dekor, kostüm ve ışık gibi prodüksiyonu destekleyecek unsurlar, oldukça sade bir şekilde kullanılmış ve dans – müziğin önüne geçmeyecek şekilde yer almıştı.
31 Mayıs’ta 18.00 ve 20.30’da sergilenen oyunda salonun dolu olmaması oyunun “Gezi Olaylarının” yıldönümüne denk gelmesine yorulabilir. Zira, gün boyu Taksim ve çevresinden geçen hiçbir toplu taşıma aracı “güvenlik önlemleri sebebiyle, valilik kararıyla” çalışmadı. Harbiye’ye yürüyerek gelebilmek içinse birçok polisi ikna etmek gerekiyordu.
Gülcan Küçük / Mimesis Haber