[Burak KARAKURT’un Evrensel’de yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]
Çağdaş sirk sanatları alanında çalışmalarını yürüten Kabile Alternatif Performans Topluluğu yeni bir adım atarak Kabile Tiyatroyu kurdu. Kabile Tiyatro bugün İstiklal Caddesi’ndeki sahnesinde perdelerini ilk oyunu “NRD?” ile açacak. Oyun toplumsal dünyanın gündelik yapılarını aşarak kendi içinde döngüsel bir anlatının sınırlarında gezinen bir oyun. Kabile Tiyatro seyirciyle buluşmadan önce bu genç ekipten Barış Yücedağ ve Mahir Akgündoğdu ile Kabile Tiyatronun kurulma hikayesini ve “NRD?”yi konuştuk…
Kabile Tiyatroyla birlikte bir de Kabile Alternatif Performans Topluluğu var ve çağdaş sirk sanatları alanında çalışmalarınız var. Sirk sanatları alanından bahseder misiniz? Bu alanda neler yaptınız?
Kabile 7 senedir çağdaş sirk sanatları, dans ve diğer sahne disiplinlerine yönelik çalışmalar yapan bir topluluk. Çağdaş sirk sanatları klasik anlamdaki sirkten başka bir yerde duruyor. Sirk deyince hayvan ve palyaço aklımıza gelir ama çağdaş sirk sanatlarında performansın içeriği de biçimi de eski sirk anlayışından koparak başka bir yere evrilmiştir. Öte yandan hayvanların kullanıldığı sirklere karşı bir tavrı vardır. Ülkemizde çağdaş sirk sanatları alanında gösteri hazırlayan Kabile gibi bir de Pozitif ol grubu var.
7 sene içerisinde çok fazla proje yapıldı. Her projede farklı dans türleri, müzik, tiyatro ve video art gibi disiplinleri kullanıp yeni sahne performansları geliştirdik ve tasarladık. Bunların için de ateş performanslarından oluşan gösterilerde, blacklight sahneleme tekniğine dayalı gösterilerde var. Hatta bugün Kabile Tiyatro olarak ilk oyunumuzun sahneye çıkmasının heyecanıyla birlikte Kabile Performans Topluluğu olarak hazırladığımız birkaç gösterinin çalışmaları devam ediyor.
TİYATRO KURMAK BİR HAYAL DEĞİLDİ
Kabile Tiyatronun yolculuğu nasıl başladı? Hayata geçirilişinden bahseder misiniz?
Mahir Akgündoğdu: Benim için; Barış’ın (Yücedağ) İzmit’teki evinde oturduğumuz bir gece başladı. Barış’ın yazdığı oyunlardan birini okumak istedim. “Kendi aramızda atölye çalışmalarına dönüştürürüz, sen metnini sahnede görürken bizde pratik yapmış oluruz. Bu durum kendi yol ve yöntemlerimizi geliştirmek için başlangıç olur.” dedim.
Attığı metni çok sevdim, metin hem sahnede hem masa başında çalışıldı. O zamandan bugüne başka çalışmalarda yaptık ve geldiğimiz nokta bunları bir yere taşımaktı. Bu imkana da 2010 yılından beri içinde olduğum Kabile Alternatif Performans Topluluğunun desteği ve mekanda Kabile Tiyatroya da yer açmasıyla sahip olduk.
Barış Yücedağ: Mahir’le okula başladığımız ilk yıldan itibaren sürekli iletişim içindeydik. Tiyatro kurma fikri bize en başından beri uzak bir hayal gibi görünmedi. Bu fikir süreç içinde bizi yeni okumalara, araştırmalara yöneltti. Yazan biri için yazdığı şeylerin uzun zaman geçmeden çalışılması çok motive edici. Bu durum motivasyonumu sürekli artırdı. Oyun yazma sürecim de biraz böyle ivme kazandı. Yazdıklarımın çalışması, ekip olarak bizi daha fazla üretmeye teşvik etti ve bu üretimde bizi bir Kabile Tiyatroya getirdi.
Kabile Tiyatronun ilk oyunu ‘NRD?’ ne anlatıyor?
B.Y: “NRD” oyunu benim kutumda saklandığım, dosyamdan çıkardığım gündelik yaşamda rastladığım üç ayrı kişinin buluşması sonucu ortaya çıkardığım bir metin. Bunlar herkesin karşılaşabileceği kendi halinde üç insan. Benim gördüğüm anda insanken, oyunda insanımsı figürler olarak karşımıza çıkıyor. Bu kişilerin yaşantılarındaki diyalogları çok az… Öyle ki diyalogda bile monolog halinde yaşıyorlar. Oyun, bu monolog halindeki diyaloglar üzerinde sağlamaya çalıştığım bir soru, bir arayış…
M.A: Ben metne baktığımda, oyun kişilerinin birbirine çarpa çarpa birbirini ite ite daralttığı bir alanda kendini var etme çabasına yönelmiş insanın çeşitli soru ve sorunlarla dolu hikayesini görüyorum.
Not: Kabile’deki gösterimleri takip etmek için: facebook.com/kabiletiyatro ve tvvitter.com/kabiletiyatro