Metin Boran
Türkiye’de sokak çocuklarının dramı büyüyerek devam ederken bu sorunu bir ölçüde de olsa görünür kılmak ve soruna dikkat çekmek üzere şirketler ve sosyal kurumlar kendi olanakları ölçüsünde belli bazı etkinlikler yapıyorlar. Ancak bu sorun bir türlü temelden çözüme kavuşturulamıyor. Gelir dağılımındaki eşitsizlik, işsizlik ve yoksulluk sorunun daha da büyümesine ve yaygınlaşmasına zemin hazırlıyor.
Zorlu Çocuk Tiyatrosu da bu soruna dikkat çekmek ve çocuk izleyicilerinde bu dramın farkına varmasını sağlamak üzere önemli bir oyun üzerinden sorunu müzikal formatında sahneye taşıyor. Zorlu Çocuk Tiyatrosu, sosyal sorumluk programı kapsamında Danimarkalı Oyun ve Öykü Yazarı Hans Christian Andersen’in (1805-1875) dünyaca ünlü Kibritçi Kız masalını Prof. Hasan Erkek’in yorumuyla sahneye taşıyor.
Hasan Erkek isabetli bir tercihle sokak çocuklarının sorunlarını yoksulluk ve yoksunluğu önemli bir metin üzerinden sahneye taşırken ciddi bir çalışma ortaya koyuyor. Kibritçi Kız masalını oyunlaştıran Hasan Erkek aynı zamanda oyunun yönetmenliğini de yapıyor. Profesyonel bir kadro ile seyirci karşısına çıkarılan oyunun müzikleri deneyimli Besteci Nedim Yıldız’a, koreografisi Aydın Teker’e ait. Kalabalık bir oyuncu kadrosunun yer aldığı müzikalin dekor ve ışık tasarımı Nurullah Tuncer’e kostümler ise Şirin Dağtekin Yenen’e ait.
Andersen Kibritçi Kız masalında sokaklarda akordeon çalarak kibrit satan küçük yaşta öğrenci bir kızın yaşamından kesitler sunuyor. Hasan Erkek müzikalin yorumunda çocuk izleyicilere, gençlere ve büyüklere köklü bir sorunu dramatik bir unsura başvurmadan güçlü bir görsellikle sahneye taşıyor. Oyunda yoksulluk, kimsesizlik ve çaresiz bırakılmışlık temaları müzik ve koreografinin bütünlüklü uyumu ile aktarılırken çocukların iç dünyasını kuşatan, renk ve duygu dünyalarına işleyen görsel bir şölen yaratılmış. Oyunda görsel olarak çocukların keyifle izlediği renk cümbüşü içinde jonglörlük, illüzyonistlik, çeşitli danslar, pantomim gösteriye çeşitlilik katarken işitsel olarak şiir ve şarkılarda ritim ve hareketi besliyor.
Yoğun bir emek harcanarak hazırlandığı anlaşılan müzikalde yirmiden fazla oyuncu anlatımı güçlendirmek için samimiyet ve sadelikle şenlikli bir atmosfer yaratmak üzere bütün yeteneklerini ortaya koyuyorlar. Oyuncular sahnede teknik unsurların yanı sıra hareket, ses, şarkı, dans ve ışık ve renklerle çocukların dünyasını kuşatarak gerçekçi bir anlatımı başarıyla kotarıyorlar. Bu anlatım tekniği ile çocukları masal dünyasından çıkararak gerçeğe ve bugüne taşıyarak toplumsal bir sorun olan yoksulluğun ve kimsesizliğin bir ölçüde de olsa farkına varmasının önünü açıyor.
Hasan Erkek Kibritçi Kız’ın öyküsü üzerinden güncel bir sorun olan sokak çocuklarının içler acısı durumunu toplumsal bağlamından koparmadan bütün boyutlarıyla tartışıyor ve farkındalık yaratmaya çalışıyor. Ancak Erkek, sorunu tartışmaya açarken bazı sahnelerde zaman zaman çocuklardan ziyade ebeveynlere de sözünü sakınmadan söylüyor. Yoksulluk ve işsizliği, toplumsal ve iktisadi sebeplerini de değinmeden geçmiyor. Yanı sıra bazı replikler çocukların algı düzeyini geçiyor ancak bu cümleler oyunun bütünü düşünüldüğünde sorun teşkil etmiyor. Oyunda sevgi, dostluk, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşım teması ölçülü bir yaklaşımla aktarılırken çocuklar eğlenceli bir etkinliğin içinde olmaktan mutlu bir şekilde ayrılıyorlar.
Mehmet Zorlu Vakfı tarafından kurulan Zorlu Çocuk Tiyatrosu yaklaşık 15 yıldır çocuklara oyun hazırlıyor, onlara sanatı ve hayatı sevmelerine yardımcı olacak etkinlikler düzenliyor ve bu etkinlikleri Anadolu’nun dört bir tarafına bütün sezon ulaştırmaya çalışıyor. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarını yürüten topluluk, etkinliklerini ücretsiz yaparak kültürel ve sanatsal alanda yürüttüğü sosyal sorunluk projesini daha da yaygınlaştırma geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.
Kibritçi Kız Müzikali her hafta sonu cumartesi ve pazar günleri saat 12.00’de Zincirlikuyu’daki Zorlu Center Drama Sahnesi’nde sahneleniyor. Biletler tiyatronun gişesinden bedelsiz ediniliyor.