Mimesis Haber / Bu yıl 22.si düzenlenen İstanbul Amatör Tiyatro Günleri, ‘‘Gençler Sahnede’’ bölümü ile devam ediyor. Lise ve ortaokul tiyatrolarının oyunlarını sergilediği ve atölye çalışmalarına katıldığı bu bölüm bugün başladı.
25 Mayıs Pazar gününün ilk etkinliği Terakki Oyuncuları tarafından sergilenen Endülüs’ün Üç Gülü adlı oyundu. Terakki Oyuncuları İspanyol şair ve oyun yazarı Federico Garcia Lorca’nın üç oyunundan yola çıkarak oluşturduğu bir kolaj çalışmasıyla seyirci karşısındaydı. Terakki Oyuncuları’nın tiyatro eğitmeni Cüneyt Yalaz tarafından yapılan uyarlamada Lorca’nın trajik oyunlarından ziyade hayata daha gülümseyerek bakan oyunlarını tercih edilmiş ve oyunda Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı Güldürüsü; Eskicinin Tazesi; Kızkurusu Gül Hanım’ın hikayeleri yer almış. Oyun boyunca küçük bir İspanyol kabasında erkeklerin egemen olduğu bir dünyada ayakta kalmaya çalışan üç kadının, Endülüs’ün üç gülünün hikayesine odaklanıyoruz. Kimi zaman isyan eden, kimi zaman mücadele eden, kimi zaman da zamanın akışına bırakan kadınların hikayesine…
Oyunun ardından BGST Tiyatro Boğaziçi Gençlerle Shakespeare Atölyesi başlıklı çalışmasını gerçekleştirdi. Şenlik kapsamında oyunlarını sergileyen tüm okul tiyatrolarının öğrencilerinin katıldığı atölyenin ilk oturumu 15:00-18:00 saatleri arasında gerçekleşti. BGST Tiyatro Boğaziçi, gençlere tiyatro klasiklerini tanıttığı “gençlik oyunları” dizisinin ardından, bu kez de klasikleri gençlerle deneyimlemek üzere gençlik atölyeleri düzenliyor. Başlangıç olarak, “Gençlerle Shakespeare Atölyesi”, Romeo ve Juliet oyunu üzerinden sunumlar ve oyunculuk çalışması eşliğinde William Shakespeare’e odaklanıyor. Atölye üç bölümden oluşuyor: Oyuncunun bedenini sahne üzerine hazırlayan vokal ve fiziksel aksiyon çalışmaları; Shakespeare’in hayatı ve tiyatrosunun özellikleri hakkında kısa bir sunum; Romeo ve Juliet oyunu hakkında tartışma ve ardından oyundan seçilmiş bazı sahnelerin çalışılması… Temel amaç ise, atölye katılımcıları ile birlikte metnin anlamını keşfe çıkmak ve sahne üstünde nasıl yorumlanabileceğine dair ipuçları bulmaya çalışmak. Atölyenin ikinci oturumu ise 1 Haziran Pazar günü gerçekleşecek.
‘‘Gençler Sahnede’’ 1 Haziran Pazar günü oyunlar ile devam edecek. Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda gerçekleşecek etkinliğin programı ise şöyle:
12:00 “Cimri” / Molière
Özel Getronagan Ermeni Lisesi Oyuncuları / Getro Tiyatro
14:00 “Kadın Masalları” / Sevilay Saral
Özel Getronagan Ermeni Lisesi Oyuncuları
15:30 “Medzabadiv Muratsganner (Haşmetlü Dilenciler)” / Hagop Baronyan
Özel Ermeni Karagözyan Ortaokulu
17:00 “Akah (Cimri)”/ Molière
Özel Getronagan Ermeni Lisesi Oyuncuları
18:00 Gençlerle Shakespeare Atölyesi 2. Oturum
Tiyatro Boğaziçi
Duygu Dalyanoğlu/Mimesis Haber