Yaşam Kaya
Geçtiğimiz 23 Nisan’da Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü daveti ile 10. kez düzenlenen ‘Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Festivali’nin açılışına katılmak için Ankara’daydım. Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin dört bir yanında süren festivalleri öylesine muhteşem bir coşku yarattı ki, özellikle bu sene DT Genel Müdürü Sayın Mustafa Kurt’ un göreve gelmesiyle festivaller daha derin anlam kazandı. Van, Diyarbakır, Trabzon, Konya, Adana, Antalya, Bursa illerinde gerçekleşen coşkulu teatral şölenler, ülke topraklarında yeşeren sanat filizlerine yenilerini ekledi. Türkiye’de toplam 56 yerleşik sahnesi olan, milyonlarca insanı tiyatroyla kucaklayan yapı, müthiş bir dinamizm yakalamış durumda. Geçmişten süre gelen kültürel ve tarihi mirası geleceğe aktaran Devlet Tiyatroları, barış-kardeşlik ekseninde devam eden politik hayatı derinden analiz ederek, Türkiye’de yaşayan her bireyi kendi bünyesine çekmeyi başarıyor.
Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü Şekip Taşpınar’ın üstün gayreti ile devam eden ‘Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Tiyatro Festivali’ ne Almanya, Bulgaristan, Yakustistan, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, İtalya, Türkiye katıldı. Avrupa-Asya arasında köprü konumunda olan ülkenin iç ve dış dinamiklerini çok doğru analiz eden DT, iki ayrı kıtadan yüzlerce tiyatroyu Ankara’ya çekerek müthiş bir enerjiyi şehrin dokusuna katıyor. Dile kolay, 10 yıldır devam eden festivalden bahsediyoruz. Konuya derinlemesine girmeden önce, festival organizasyonunun ne denli büyük özveriyle gerçekleştiğine değineyim. Dünyanın dört bir yanından gelen gözlemciler festival ruhunu ateşleyen yapının içine hızla dahil edilip, organizasyona katılan tiyatro ekipleriyle bütünleşiyor. Bunun yanında çocuklar için yapılan bu festivalin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’yla aynı tarihlere gelmesi müthiş bir düşünce. Ankara’nın sokaklarında, caddelerinde ellerinde bayraklarla o tiyatrodan bu tiyatroya koşuşturan çocuklar, sanatın etkili gücünü aileleriyle birlikte yaşamanın sevincini derinden yaşıyor.
‘Küçük Hanımlar Küçük Beyler 10. Uluslararası Tiyatro Festivali’ kortej yürüyüşleri ile başlayıp, danslarla, müziklerle devam edip, Ümitköy’de bulunan Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Horoz Adam ve Korsan’ oyunuyla seyircisine ‘merhaba’ dedi. Hani seyircilerde öylesine tatlı insanlar ki anlatmakla bitiremem. Yaşları 4 ile 11 arasında değişen yüzlerce çocuk Cüneyt Gökçer Sahnesi’ni hınca hınç doldurup festivalin açılışını onurlandırdılar. Sevim Ak’ın yazıp Servet Aybar’ın oyunlaştırdığı oyunda, birbirinden yetenekli genç tiyatro oyuncuları sahnede görev almış. Konuda işitme engelli bir çocuğun hayatı gözler önüne getiriliyor. Kapıcı olan ailesiyle mutlu hayat süren kahramanımız konuşmak, insanları duymak için büyük heyecan içinde. Fakat toplumda iyiler ve kötüler mevcut. İşitme engelli çocuğun karşısına bir gün çok iyi niyetli bir arkadaş çıkıyor ve o’nun bu sessiz dünyası değişmeye başlıyor. Taktığı cihaz sayesinde küçük küçük harfleri konuşmaya başlarken, dünyadaki en değerli hissiyat olan ‘anne-baba’ sevgisini daha derin daha içten yaşamaya başlıyor. Hayaller, rüyalar derken oyuncuların müthiş temposu sahneye merakla gözlerle bakan ‘küçük hanımları’ ve ‘küçük beyleri’ etkilemeyi başardı. Soyut-somut algısını çok iyi çözen oyun ekibini bir eleştirmen olarak kutlarım. Festivalin açılışına yakışır gösteri olmuş.
Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü Şekip Taşpınar’ı Adana DT’de görev yaptığı dönemden bu yana bilirim. Kendisi hem çocuk oyunu yazmış hem de yönetmiş birisi. Yani çocukların psikolojik, sosyolojik, duyusal dünyasını çok iyi tanıyan tiyatro aşığı bir yönetici. Çocuk Tiyatrosu üzerine uzmanlığını ‘Küçük Hanımlar Küçük Beyler 10. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde konuşturan Şekip Taşpınar ve ekibi harikulade festival organizasyonu gerçekleştirdi. 24-29 Nisan 2014 tarihlerinde yerli ve uluslararası çocuk oyunları Ankaralı küçük tiyatro severleri büyülerken, Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün teatral başarısı zirveye çıkmış gözüküyor.
Bu yazı, Tiyatro Gazetesi Mayıs sayısı için Yaşam Kaya tarafından yazılmıştır.