Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kurumlarda görev yapan opera, bale, senfoni, koro ve tiyatro sanatçıları, sanat kurumlarının oluşumu ve işleyişini yeniden düzenlemeye yönelik Türkiye Sanat Kurumu Yasa Taslağını protesto etti.
İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), İzmir Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Tiyatrosu ve bakanlığa bağlı korolarda görev yapan sanatçılar, Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) Yasa Taslağını protesto için İZDOB Elhamra Sahnesi önünde bir araya geldi.
Kültür Sanat-Sen İzmir Şubesi Başkanı Ayten Baysal, yaptığı açıklamada, Türkiye Sanat Kurumu Yasa Taslağı ile sanat kurumlarının yönetiminin Bakanlar Kurulu tarafından atanacak 11 bürokratın yönetimindeki kurum eliyle yeniden şekillenmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Tasarının yasalaşması halinde sanatın devlet güdümüne gireceğini, sanatçıların haklarını kaybedeceğini ve halkın da sanat eserlerine ulaşma hakkından yoksun kalacağını öne süren Baysal, şu görüşleri dile getirdi:
“Siyasi iktidarların doğrudan sanatı yöneteceği ve ticarileştirilmesi anlamına gelen hiçbir yasa taslağını kabul etmiyoruz. Türkiye’deki sanatı Bakanlar Kurulu’nun atayacağı 11 bürokratın yönetmesini öngören bu taslağın yasalaşması halinde, sanatın her disiplini hükümetlerin güdümüne ve piyasa koşullarının acımasızlığına terk edilecek, halkımız devlet kurumlarının erişilebilir bedellerle sunduğu bilet fiyatları yerine astronomik rakamlar nedeniyle sanattan mahrum kalacak. Bu alanın tüm çalışanları, açık bir mağduriyete mahkum olacak ve sanat özgürlüğünü yitirecek. Devlet, sanatın nasıl olması gerektiğine müdahale edemez. TÜSAK bizim için yok hükmündedir. Dayatmaya ve yalana kanmayacağız.”
Yasa taslağını protesto eden sloganların atıldığı eylemin sonunda, İZDOB sanatçıları piyano eşliğinde, Carl Orff’un “Carmina Burana” sahne kantatından “Fortuna” bölümü ile İzmir, Onuncu Yıl, Gençlik ve Mülkiye marşlarını seslendirdi.
Eyleme, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ile Konak Belediye Başkan adayı Sema Pekdaş da destek verdi.