[Selda Güneysu’nun Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan haberini paylaşıyoruz.] TÜSAK taslağı yasalaşırsa, sinema filmlerine her yıl verilen destek, hem yerel yönetimler üzerinden hem de TÜSAK üzerinden yapılacak. Devlet desteği için özgün edebiyat eserlerini yaratacak yazarlar gibi sinemacılar da TÜSAK’a başvuracak… Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi (DOB) ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nü lağv ederek sanat kurumlarını Türkiye Sanat Kurulu’na (TÜSAK) devreden yasa tasarısı taslağı gündemdeki yerini korurken bakanlığın, Sinema Genel Müdürlüğü’nü de lağv etmeyi planladığı ortaya çıktı.
Bakanlık, geçen yıllarda, DT, DOB ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nü lağv ederek, sanat kurumlarını Türkiye Sanat Kurulu’na (TÜSAK) devreden yasa tasarısı taslağını hazırlamıştı. Taslakta revizeye giden bakanlık, ülkedeki tiyatro, opera ve bale ile orkestraların her türlü faaliyeti TÜSAK’a bağlanırken 11 kişiden oluşacak olan TÜSAK’ın üyelerinin de bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla atanması öngörülüyordu. Tiyatro, opera, bale, orkestra derken, bakanlığın bünyesindeki Sinema Genel Müdürlüğü’nü de lağvederek, TÜSAK’a devretmeyi planladığı öğrenildi. Böylece sinema filmlerine her yıl verilen destek, taslak yasalaşırsa, hem yerel yönetimler üzerinden hem de TÜSAK üzerinden yapılacak. Sinema filmleriyle ilgili olarak, taslakta özgün edebiyat eserlerini yaratacak yazarlar gibi sinemacılar da TÜSAK’a başvuracak. TÜSAK çatısı altında sinemacılardan bir kurul da oluşturulacak.
Yönetmeliği yeni değişmişti
Sinema Genel Müdürlüğü, 2011 yılına dek Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü olarak bakanlık bünyesinde faaliyet gösteriyordu. Ancak 2011 yılındaki kanun hükmünde kararname ile birlikte Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü iki ayrı genel müdürlük olarak belirlendi. Sinema Genel Müdürlüğü, her yıl bakanlık fonundan ülkedeki sinema filmlerini ve belgeselleri “yapım desteği”, “proje desteği”, “yapım sonrası desteği” şeklinde destekliyor. Ayrıca ülkedeki kültürel ve sanatsal etkinlikleri de desteklerken, yabancı filmlerin ve belgesellerin çekim izni de Sinema Genel Müdürlüğü’nce veriliyor. Genel müdürlüğün bünyesinde ayrıca bakanlık film arşivi bulunuyor. Film arşivi de yenilenen genel müdürlüğün geçen aylarda “Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Yönetmeliği” değiştirilmişti. Söz konusu yönetmelikle bakanlık, “+18” ibareli filmlere maddi destek sağlamamayı kararlaştırmıştı.