İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalar yürüten tiyatro salonu kapatılmak isteniyor. İstanbul Üniversitesi, Öğrenci Kültür Merkezinin (ÖKM) binasını 2010 yılında kapatarak ‘Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesine dönüştürmüştü. ÖKM içinde çalışma yürüten kulüpler fakültelere dağılırken ÖKM ise öğrencilerin olmadığı küçük bir binaya taşınmıştı. Şimdi de Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi içinde bulunan tiyatro sahnesi fakültenin altyapı ihtiyaçlarını karşılamak iddiasıyla kapatılmak isteniyor.
Öğrenci Kültür Merkezinin binası, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesine devredildikten sonra da tiyatro sahnesi aynı bina içinde açık kalmış, ÖKM Sahnesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü üyeleri tiyatro sahnesinde çalışmalarına devam etmişti.
ÖĞRENCİLER TİYATRO SAHNESİNE ALINMIYOR
Eğitim-öğretim döneminin ilk yarısında tiyatro sahnesinin kapatılacağı üzerinde yapılan söylentiler üzerine ÖKM Sahnesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü üyeleri iddiaları Öğrenci Kültür Merkezi Müdürlüğüne sordular. Müdürlük böyle bir planın olduğunu fakat bu planın uzun vadede hayata geçirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. İlk dönemin sonunda ise sınavların başlaması ile birlikte tiyatro sahnesinde çalışma yürüten kulüpler ve öğrenciler ‘Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinin sınav soru ve cevaplarının güvenliği’ gerekçe gönderilerek binaya alınmamaya başladı. Öğrencilere çalışmalarına, haftada 8 saat, güvenlik eşliğinde, tiyatro sahnesi bile olmayan İktisat Fakültesi Cemil Birsel Konferans Salonunda devam edebilecekleri belirtildi. Öğrencilerin atıl durumda olan “Kongre ve Kültür Merkezinin öğrenci kulüplerinin kullanımı için açılması” talepleri ise kabul edilmiyor.
‘8 SAAT YETER ÇOK ÇALIŞMAYIN’
Öğrenci Kültür Merkezi tiyatro sahnesinde çalışan kulüpler, tiyatrolarının ellerinden alınması çalışmalarına karşı mücadele etmek amacıyla İstanbul Üniversitesi Sahne Dayanışmasını kurdular. Dayanışmanın parçalarından biri olan İ.Ü ÖKM Sahnesi’nden Murat Çatalbaş, yaşanan durumun sadece üniversitenin yer sıkıntısı veya birimler arası yer değişikliği ile ilgili olmadığını dile getiriyor. Rektörlük Sekreterliğinin kendilerine “Sekiz saat yeter, çok çalışmayın, verimli çalışın, yıllık plan yapın…” dediğini, ya da bir dekanın çıkıp “Sokakta oynananı da var onu yapsanıza” gibi cümleler kurduğunu ve bunun bir anlayış meselesi olduğunu söylüyor. Çatalbaş, kültür sanat faaliyetlerini durdurmaya yönelik politikalara karşı mücadele edeceklerini de dile getirdi.
‘İÜ İÇİN PARA SANATTAN DEĞERLİ’
Sahne Dayanışmasının bir diğer bileşeni olan İ.Ü Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü (İÜFFTK) Üyesi Tolga Ük, her yıl ya okul yönetimi ya da Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi tarafından tadilat ve sınavlar bahane edilerek sahneye alınmadıklarını aktarıyor. Ük, İstanbul Üniversitesinin Uzaktan Eğitim Fakültesinin kontenjanının artması yani daha fazla para kazanması için sanatı göz ardı ettiğini belirtiyor. “İ.Ü. yönetimi bunu yaparak kendi nezdinde paranın sanatsal üretimlerden daha önemli olduğu açıkça ifade etmiş oluyor” diyen Ük, verdikleri mücadele de sanata saygı duyan herkesi yanlarında beklediklerini belirtiyor.