ÖKM Sahnesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü (İÜFFK) üyeleri; Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin sınav soru ve cevaplarının güvenliği gerekçe gösterilerek ‘Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’ne dönüştürülen Öğrenci Kültür Merkezi’deki (ÖKM) tiyatro salonuna alınmıyor.
İstanbul Üniversitesi bünyesinde olan ÖKM binası 2010 yılında Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’ne dönüştürüldü. ÖKM tabelası içinde öğrencinin olmadığı küçük bir binaya taşındı, ÖKM çatısı altındaki öğrenci kulüpler dağıldı, bir süre sonra bu kulüplerin bir kısmı fakültelerde yeniden kuruldu.
1990 yılında kurulmuş olan ÖKM, 2010 yılına kadar öğrencilerin kültürel ve sanatsal faaliyetlerinin merkezi halindeydi. Eski ÖKM binasında kurulan Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde bulunan tiyatro salonunun yıkılarak, fakültenin altyapı ihtiyaçlarını karşılamak için büroya çevrilmesi söz konusu.
Bu durumun öğrenilmesi üzerine İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü (İÜFFTK) ve ÖKM Sahnesi, İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan ve kullanılabilecek durumda olan Kongre ve Kültür Merkezi’nin kulüplerin devamlı kullanımına açılmasını talep etti ancak olumlu bir yanıt alınamadı.
ÖKM Sahnesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü üyeleri Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin sınav soru ve cevaplarının güvenliği gerekçe gösterilerek kendi sahnelerine alınmıyor.
İstanbul Üniversitesi öğrencileri; Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin bu tutumunun ÖKM Tiyatro Salonu’nda faaliyet gösteren kulüplerin çalışmalarına engel teşkil ettiğini belirterek kulüplerin üyelerinin tiyatro yapma hakkının okul tarafından engellendiğini söylüyor.
ÖĞRENCİLER UZUN SÜRE SAHNE ALAMADI
Tiyatro salonunun büro haline getirilmesinin gündeme gelmesinin ardında da öğrenciler ÖKM Müdürlüğü’ne itirazda bulundu. Müdürlükten öğrencilere bu konunun görüşüldüğü ve uzun bir süre böyle bir çalışma olmayacağı söylendi.
Çalışmalara devam etmek isteyen öğrenciler Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’ndeki sınav sorularının güvenliğinin söz konusu olduğu söylenerek 50 gün sahneye alınmadı. Bu durum üzerine itirazda bulunan öğrencilere sahne ayarlanacağı söylendi.
Uzun bir süre geçmesinin ardından öğrenciler Rektörlük Sekreterliği’yle görüştü. Öğrencilere 8’er saatlik çalışma süresiyle Cemil Birsel Konferans Salonu’nun tahsis edileceği söylendi.
Tiyatro çalışmalarının güvenlik eşliğinde ya da kısıtlı saatlerle değil özerk ve hiç br baskı unsurunun dahil edilmediği ortamda yapılmak zorunda olduğunu savunarak bu duruma itiraz eden öğrenciler, itirazları karşılığında “çok çalışmayın, verimli çalışın” gibi bir cevap aldıklarını belirtti. Öğrenciler; “İstanbul Üniversitesi Sahne Dayanışması” adı ile mücadele başlattı.
2012 yılında tiyatro sahnesinde gerçekleştirilen tadilat nedeniyle sahne alamadıklarını söyleyen öğrenciler, tadilat bitiminde tesisatı tamamlanmamış bir elektrik sistemi ile karşılaştıklarını, aynı süre içerisinde de çatıda bulunan dekorların atılarak kullanılamaz hale geldiğini ve bununla ilgili maddi veya manevi hiçbir karşılıkta bulunulmadığını ifade etti.