Kötü Şair Şerafettin lakaplı yazar Şerafettin Kaya’nın panik atak hastalarını anlattığı hikayeleri oyunlaştırıldı.
“Göğe Bakan Adam – Panik Atak Mahir Atak” adlı oyun Şerafettin Kaya’nın yazdığı ‘Yetişin Komşular Terk Edildim Panik Atak’ öyküleri adlı kitabından tiyatroya uyarlandı. Aynı zamanda Deve Dergisi Yayın Yönetmeni olan Kaya’nın oyunu bu sezon Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi’nde 2’nci sezonunu oynuyor. Mahir Atak ve diğer panik atak hastalarının oyunu hayatlarının takıntılı, kaygılı, endişeli iletişimsizliklerini panik atak halleriyle anlatıyor. Kaya ile oyunu konuştuk.
Bu Sadece Bir Tiyatro Değil
Bu projenin sırf tiyatro olmanın yanında insanlara kendilerini biraz görmelerini sağlayacak bir şekle dönüşeceğini düşündüm. Bu seri altında bunu proje haline dönüştürdük. Sadece tiyatro olarak değil, insanlara gösterilmesi gereken bir konu olarak Türkiye’nin her yerine götürmeyi amaçlıyoruz. Kendileriyle, iletişimsizlikleriyle yüzleşmesi ve kadınlarımızın zorluklarla ve farklı karakterlerle nasıl yaşadığını, hayatla kendileri aralarına nasıl sıkıştığını anlatıyoruz.
Hayata Direnen Kadınlar
Oyunda 7 karakter var. Mahir Atak karakteri dışındaki karakterlerin hepsi kadın. Hayata direnen, ekonomik durumu düşük, sosyal duyarlılığı yüksek bir garson; evli bir adama âşık, lüks yaşam hevesleyen bir kadın; ailesiz büyüyen, madde bağımlılığını atlatan bir kız; bütün dünyayı dolaşsa da kendini yerele yönlendiren bir kadın. Hepsi panik atak hastası. Belli dönemde kendi çıkarlarını ön planda tutmuş, insanları kulanmış sonra da yalnızlaşmış, bundan kurtulmak için de kendini dışarıya atan Mahir Atak bu insanlarla kesişiyor. Ve bunların hepsi onun beyninde olan karakterler.
80’lerin Bekçisi
Başroldeki Panik Atak Mahir Atak, 80’ler dizisinin Bekçi Bekir’i Hacı Ali Konuk ise şunları söyledi: “Çok önemli bir oyun. Son dönemlerde yaşanan kadın erkek arasındaki iletişimsizlik ve yaşanan kapitalist düzeydeki mekanik ilişkilerin bireyler üzerinde yarattığı buhrana mizahi bir dille yaklaşıyor. Bu değerli eseri Türkiye’nin her yerinde izletmek istiyoruz.”
Yüzleşme Açısından Önemli
Kaya, “Oyunun tamamen kendi özümüzü ve iletişimsizliğimizi anlatan bir yapısı var. Geçen yıl sahneye koyduk. İnsanları amaçlayan bir tiyatro metni. Bu oyunu yüzleşme açısından önemli buluyorum. Hayatta başarısız insanlar da olabilir ama biz başarılı olanları kabul edip diğerlerini yok sayıyoruz. Her gün karşılaştığımız bu karakterlerin nasıl ortaya çıktığını, nasıl bu hale geldiğini anlatıyoruz.”