Polonyalı oyun yazarı Slawomir Mrozek’in 1958 yılında yazdığı Polisler (Policja) adlı oyun Kasım ayı boyunca Ses Tiyatrosu’nda!
İlk oyun 5 Kasım 2013 Salı akşamı 20:30’da Ses 1885 Ortaoyuncular Tiyatrosu’nda sahnelenecek.
Yönetmenliğini Şafak Karali’nin yaptığı, Ufuk Karali, Yaşar Aydınoğlu, Cansu Fırıncı, Özgür Dereli, Esenay Kılıç ve Bülent Ergün’ün oynadığı Polisler, 5 – 6 – 12 – 13 – 20 – 21 – 27 – 28 Kasım 2013 tarihlerinde Ferhan Şensoy’un SES Tiyatrosu’nda izlenebilecek.
Polonyalı oyun yazarı Slawomir Mrozek’in (29 Temmuz 1930- 15 Ağustos 2013) 1958 yılında yazdığı Polisler (Policja) adlı oyun, somut gerçeklikten yola çıkarak toplumsal, siyasal ve ahlaksal sorunları ele alır; grotesk öğeler ve yergi teknikleri kullanarak polis devleti eleştirisi yapar.
Oyun, baskıcı rejim nedeniyle son isyan gölgesinin de silindiği bir toplumda insanların bir anlamda polise dönüşmelerinin trajikomik hikayesidir: İnsanlar eşleriyle birbirlerini polise ihbar ederken tanışır ve evlenir, çocuklar en ufak yaramazlıklarında ebeveynleri tarafından ‘oda hapsine’ mahkum edilir, yaşlılar ise durduk yere evlerini aramak için polise dilekçe verir. Aydın ve sanatçılar ise gördükleri eziyet sonunda çoktan ortadan kaybolmuşlardır.
Kurulu düzene karşı hiçbir ‘suçun’ işlenmediği bir yerde polis teşkilatı anlamını yitirir ve işlevsiz hale gelir. Sistemin devamı için yapay da olsa suçun tekrar yaratılması gereklidir. Suçlu ilan edilmek için suç işlemek gerekmez, faşist sistemler kendi suçlarını gizleyebilmek için herkese suçlu diyebilmektedir. Eğer suçlanacak kimse bulunamazsa görevlendirilecektir ve bu görev ancak ‘Polislerin Mesihi’, ‘Kutsal Polis’ yani en itaatkar olana verilebilir. Yine de susturulamayan şeyler hep olacak, her şey karşıtını yaratacaktır.
Oyunumuzda ‘karşıtlık’, ‘taraf olma’ meselelerinin farklı yorum, imkanlarını, metnin birbirine zıt görünen bölümlerini üst üste katlayarak çoğaltıp tüm okumaların önünü açık bırakmaya çalıştık. Sizin de göreceğiniz gibi, bu katmanlardan en açığı metnin de beslendiği “Baskının olduğu her yerde direnişin var olacağı” gerçeğidir. Bu sebeple oyunu seyirlik bir eğlence olduğu kadar yüzünü topluma dönmüş evrensel bir eleştiri olarak da izleyebilirsiniz.
Dramaturg
Nefise Sezen ÖZKARA
Aslonlan insandır,
Kafanızı karıştırmayın.
Adalet kurursa,
Vicdan kurur;
Vicdan kurursa,
İnsan kurur.
Yönetmen
Şafak KARALİ
Sanat, eşitlikçidir, özgürlükçüdür, bağımsızlıkçıdır, devrimcidir.
Sanat üretiminde eşitliği, özgürlüğü, bağımsızlığı, devrimi arar.
Tiyatro fedaileri, sanatın yok edilmek, sanatçının susturulmak ve kelepçelenmek istendiği koşullarda aydınlığı, aydınlanmayı hedefleyerek yola çıkıyor.
Traktör römorkları, kamyon kasaları, okul bahçeleri, parklar, sokaklar, meydanlar, tüm ülke, tüm dünya sahnemiz olacak.
Sanatın dönüştürücü gücü ve gençliğin rüzgarıyla, miras aldığımız zengin, renkli, devrimci birikimi milletimize taşıyacak,
Türkiye’de büyük bir sahne kuracağız.
Gücümüzün farkındayız ve tüm sanatçılarımızı güçlerinin farkına varmaya çağırıyoruz.
Ülkemizi Ortaçağ karanlığından kurtarmak, sanatı ve tiyatroyu gençleştirip devrimcileştirmek için…
“Ve sahne!” diyoruz.
Genel Sanat Yönetmeni
Ufuk KARALİ
POLİSLER
YAZAR: Slawomir Mrozek
ÇEVİRMEN: Neşe TALUY YÜCE
YÖNETMEN: Şafak KARALİ
MÜZİK: Fuat ERGİN – Onurcan ÇAĞATAY
YÖNETMEN YARDIMCISI: Nazım Öney OLCAYTU
DRAMATURG: Nefise Sezen ÖZKARA
KOSTÜM: Fadim ÜÇBAŞ
DEKOR: Vedat KARAMAN – Özgür TURHAN
AKSESUAR: İlknur DELİBAŞ
IŞIK: Emre ERİLMEZ
OYUNCULAR:
General: Ufuk KARALİ
Emniyet Müdürü: Yaşar AYDINLIOĞLU
Mahkum – Yaver: Cansu FIRINCI
Kışkırtıcı Komiser – Mahkum: Özgür DERELİ
Komiserin Karısı: Esenay KILIÇ
Polis: Bülent ERGÜN
Reji Asistanı: Nilay YAZICIOĞLU