Kültür Bakanlığı’nın Gezi olaylarına destek veren tiyatrolara yardım yapmadığı tartışmasına, yardım alan kurumlar da katıldı. “Keşke herkes alsa” diyen de var, “Bunun Gezi’yle alakası yok” diyen de.
Kültür Bakanlığı’nın ‘Gezi Olayları’na destek veren özel tiyatrolara yardım yapmadığı iddiaları tartışılır, konuyla ilgili protestolar sürerken çok sayıda tiyatro da yardım aldıkları için hallerinden memnun. Anadolu Ajansı’nın dün geçtiği haberde görüşlerine yer verilen tiyatrocular bu destek sayesinde ayakta kalabildiklerini belirtti. Bakanlık yetkilileri ise bu yıl her zamankinden daha büyük miktarda yardımın daha fazla tiyatroya dağıtıldığınn altını çiziyor. Bakanlıktan verilen bilgiye göre bu yıl 4 milyon 312 bin lira dağıtıldı. 2002’den bu yana yardım alan tiyatro sayısı ise neredeyse üç kat arttı, Diyarbakır, Kastamonu Kırşehir gibi İstanbul dışındaki tiyatrolara da destek verilirken yerli oyunlara, amatör ve çocuk tiyatrolarına özel önem verildi.
Kültür Bakanlığı’ndan destek alan Anadolu’nun dört bir yanından tiyatroların görüşleri şöyle:
Hüseyin Arslanköylü (Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadınlar Topluluğu Müdürü): 12 yıl önce kurulan tiyatromuzda 13 kadın görev yapıyor. Mersin’de köy köy gezerek tiyatro sanatını tanıtıyoruz. 12 bin lira destek aldık. Devletin desteği sayesinde eserlerin sahnelenmesi kolaylaştı ama yerleşik tiyatrolardan farklı olduğumuz için zaman zaman prosedürler bizi zorluyor.
Yavuz Görmen (Van Bölge Tiyatrosu): 20 yıllık bir tiyatroyuz. Bakanlığın sunduğu katkı sayesinde maddi imkânsızlıkları aşabildik. Van depreminin ardından tiyatro salonumuz yok. Gösterilerimizi çadır tiyatrosunda sahneliyoruz.
Metin Karaman (Tiyatro Balans): Biz ‘Hasan ile Zübeyde’ oyunuyla destek aldık. Yani Hasan Âli Yücel ve Zübeyde Hanım, Atatürk konulu. Türk kadınının toplumdaki yerini anlatan bir oyun. Türk kadınını, Atatürk’ü, o dönemi otobiyografik bir şekilde anlatıyor. Atatürk konulu bir oyun oynarken, bakanlık bize destek veriyorsa, “Kültür Bakanlığı Gezi Parkı olaylarını destekleyen tiyatrolara destek vermiyor” yönündeki açıklamalar, bana havada gibi geliyor.
Nihat Ülger (Kartal Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni): ‘Roller Karıştı’ adlı tirajikomik oyunla bakanlıktan 60 bin lira destek aldık. Tiyatrosu olmayan bir bölgede 250 kişilik sahnede çocuk ve yetişkin oyunları hazırlıyoruz. Gişeyle ayakta durmaya çalışıyoruz ama özel kurumlarla rekabet etme şansımız yok. Biz aldık, sevinçliyiz ama destek alamayanlar için de üzüntülüyüz. Gönül isterdi ki diğer tiyatro toplulukları da yararlansın.
Abdurrahman Korkmaz (Ekol Tiyatro): Bakanlık kabuğunu kırdı. Önümüzdeki sene de Doğu ve Güneydoğu’da çok iddialı tiyatro ekipleri ortaya çıkacak bu yardımlar sayesinde.
Savaş Mutlu (Atölye Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni): Bu para verilmezse birçok tiyatro, tiyatro yapamaz. Alttan yeni insanlar gelmediği zaman da Türk tiyatrosu yavaş yavaş yok olur. Yeni tiyatrolara ödenek ayrılması olumlu.
Mehmet Tevfik Tunga (İstanbul Çocuk Sanat Tiyatrosu): Uzun yıllardır bu destekten faydalanamıyoruz Çocuk ve geleneksel tiyatrolara geçen yıllara göre daha fazla destek ayrıldı. Devletin katkısı projeleri gerçekleştirirken çok faydalı.
Okay Şenol (Tiyatro Alkış): Çocuk tiyatrolarını önemli bir konuma getirdik. Bu yardım ve destekler devletin yapması gereken bir olay. Elini ayağını çekemez ama bizim çocuk tiyatrosu olarak devletin bize verdiği desteği çok iyi niyetli kullanmamız gerek.