Mimesis Haber / TOBAV bir basın açıklaması yaparak, sanat kurumlarının kapatılması endişesini ortadan kaldırmak, sanat alanına yönelik kalıcı ve geçerli yasalar yapılmadan önce meslek tanımlarının ve haklarının düzenlemesini yapmak doğrultusunda, “Sanata Evet” söyleminde birleşen meslekdaşlarımız ile vatandaşlarımızın duyarlılıkları sonucu oluşan 46.643 imzayı bu dilekçemiz ekinde Bakanlığımıza sunduğunu ve sanat alanına ilişkin yapılması düşünülecek düzenlemeler hakkında hükümet, sivil toplum kuruluşları ve akademik yapılanmalar arasında diyalog oluşturulmasını önerdiğini açıkladı.
Basın açıklaması metni ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilen dilekçe aşağıdadır.
BASIN AÇIKLAMASI
Bilindiği gibi 31. Temmuz 2013 tarihinde sayın Başbakan, 69. TOBB Genel kurulunda yaptığı açış konuşmasında,özellikle “Bir ülkede demokrasi olmazsa o ülkede ekonomi gelişmez” düşüncesine vurgu yapmış.Sivil toplum kuruluşlarını desteklediğini bildirmiştir.
TOBAV tiyatro, opera ve bale alanında tüm çalışanların üye olduğu bir sivil toplum kuruluşudur.
TOBAV evrensel bir bilinçle 32 yıldır, ülkemizde demokrasi kültürünün oluşturulmasında, tiyatro, opera-bale, müzik kültürlerinin doğrudan önemi olduğunu savunmaktadır.Yani bir ülkede, tiyatro,opera, bale ve müzik kültürü yok ise o ülkede demokrasi kültürünün gelişmesi de söz konusu değildir düşüncesindedir. Bu düşüncesini de dünyalı kaynaklarla bağlantılı olarak geliştirmiştir.
TOBAV üyeleri, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi mensuplarıdır. Üyelerimiz, yeteneklerinin yanı sıra ömürlerinin önemli bir bölümünde meslek disiplini ve eğitimi almışlardır. Ülke içinde alınan bu zorlu eğitimlerden sonra yurt dışından burs alan, bu uzun eğitim dönemini devam ettiren mensuplarımızın sayısı hiç de az değildir ve kendi meslekleri konusunda ülkemizin en uzman kişileridir.
Ancak, bu uzmanlık ve eğitime rağmen ülkemizde meslek tanımlarımız yapılmamış, mesleklerimiz çalışma yasalarında tanımlanmamıştır.
Bu tanımsızlık, kamuoyumuz ve siyasetçilerimiz nezdinde bizlerin mesleklerimizi bir kültür olarak değil de bir heves olarak yaptığımız intibaını uyandırma tehlikesi yaratmaktadır.
Bizlerin nasıl zorlu eğitimlerden geçerek bu meslekleri yaptığımız konusunda ne yazık ki kamuoyumuzun çok az bir kesiminin bilgisi olduğu kanısındayız.
Bu durum, doğal olarak bize mesleklerimizin öneminin ülkemizde yeterince anlaşılmadığını düşündürmektedir. Sanat kültürünü oluştururken; demokrasi kültürüne nasıl doğrudan katkıda bulunduğumuzun da anlaşılmamış olduğu endişesini taşımamıza neden olmaktadır.
Bu endişemizin kaynağı ise mesleki kimliğimizin ve haklarımızın tanımlanmamış olması, çalışma yasalarında bu anlamda yer almamış olmamızdır.
Bu tanımsızlıklar içerisinde Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi kuruluş yıllarından sonraki yıllarda sürekli kimlik ve yasa bunalımı yaşamış; ancak hiç bir hükümet sorunu kaynağından çözmemiştir. Meslek tanımları yapılmadan mesleklerin yasaları değiştirilmeye çalışılmış, bu konuda da bağlı yasalar oluşturulmadığı için başarılı olunamamış; yasalarımız hep başka kurumların ve mesleklerin yasalarına dayandırılmıştır.
Zamanla adeta bir yamalı bohça durumuna getirilerek karmaşıklaştırılmış, kavram kargaşaları içine girilmiştir. Esasa ilişkin çalışmalar yapılmadığı için yeni yasalar çıkarılması veya tasarlanmasında başarılı olunamamıştır. Bu zihniyet terkedilmedikçe başarılı olunması da olası görülmemektedir.
Ülkemiz AB ye ilk aday olduğu yılarda Dünya Telif Hakları Örgütü (WIPO) nun kurallarına uygun bir telif hakkı uygulamasına gidilmesi konusunda Bakanlığımız bünyesinde çalışmalar yapılmıştı. Fikir ve sanat esereleri kanunu yeniden düzenlenerek 5846 olarak tekrar yasalaştırılmıştı. Ancak yine esasa ilişkin konularda berraklaşmalar olmadığı için bağlantılı haklar ya da komşu haklar dediğimiz icracı sanatçı haklarının uygulanmasında da bir netlik kazanılamamıştı.
Bu esaslara ilişkin belirsizlikler sürerken geçtiğimiz sezon Devlet Tiyatrolarının, Devlet Opera ve Balesinin ve Bakanlığın bağlı kuruluşu olan diğer sanat kurumlarının kapatılması gibi radikal görüşler basınımızda yer aldı. Bizlerde ve kamu oyumuzda şaşkınlık yarattı.
Bakanlığımızın bilgi edinme birimlerine yaptığımız başvurulara “Bakanlığımzda böyle bir çalışma yapılmamaktadır” yanıtı almamıza karşın, basında bir yasa taslağı yer aldı. Hatta ortalıkta dolaştı. Bu durum gerek sanat camiamızda gerekse kamuoyumuzda büyük endişelere yol açtı.
Bizler mesleklerimizin uzmanları olan kişiler olarak, mesleklerimizle ilgili yapılacak çalışmalar ve yasal düzenlemeler konusunda bu çalışmaları yapacak birimlere bilgi aktarımlarında bulunabilir, katkılar sunabiliriz. TOBB un sivil toplum kuruluşu olarak benimsenmesini gerektiren bütün nedenler, sanat alanında TOBAV ın da benimsenmesi için mevcuttur.
Bu doğrultuda sanat kurumlarının kapatılması endişesini ortadan kaldırmak, sanat alanına yönelik kalıcı ve geçerli yasalar yapılmadan önce meslek tanımlarının ve haklarının düzenlemesini yapmak doğrultusunda, “Sanata Evet” söyleminde birleşen meslekdaşlarımız ile vatandaşlarımızın duyarlılıkları sonucu oluşan 46.643 imzayı bu dilekçemiz ekinde Bakanlığımıza sunuyoruz.
Sanat alanına ilişkin yapılması düşünülecek düzenlemeler hakkında hükümetimiz, sivil toplum kuruluşları ve akademik yapılanmalar arasında diyalog oluşturulmasını öneriyoruz.
Bu diyaloğun ilk adımı olarak da ulusal ve uluslararası uzmanların katılacağı bir çalıştay düzenlenmesi konusunu bilgilerinize sunmayı tarihi bir sorumluluk ve görev olarak görüyoruz.
Saygılarımızla.
TAMER LEVENT
GENEL BAŞKAN
TOBAV YÖNETİM KURULU a.
————————————————————————————————————
SAYI:2013/179 04.10.2013
T.C.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NA
ANKARA
Sayın Bakanımız,
Vakfımız 32 yıllık uluslararası alanda tecrübeye sahip bir kuruluştur.
Bu süreç içerisinde AB ülkeleri ile projeler yapmış, kurultaylar ve festivaller düzenlemiş, yeni sahnelerin ve çok amaçlı kültür merkezlerinin yapılması konusunda danışmanlık yapmasının yanısıra mesleki kültürümüzün evrensel standartlarda gelişmesi için çok önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Kendimizi tanıtmak ve yeni görevinizi kutlamak niyetiyle göreve başladığınız ilk haftada özel kaleminize randevu talebinde bulunmuştuk.
Sanat kurumlarının yeniden yapılanması konusunda Bakanlığınızca bir yasa tasarısı çalışması yapılması halinde; daha önceleri bu tür çalışmalar yapmış bir kuruluş olarak, Bakanlığınızı da rahatlatacağını düşündüğümüz bir çalıştay/kurultay düzenlenmesi konusunu size sunmak istedik.
Sanat alanında yapılacak yasa değişikliği çalışmalarının, bir toplumun yaşam biçiminde önemli etkileri olacağı düşüncesi ile konu hakkında uzmanlık kazanmış sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin ilgili birimlerinin, Bakanlık yetkililerimizin, hukuk danışmanlarının; gerek duyulursa konuyla ilgisi olabileceğinin düşündüğünüz yabancı uzmanların da çağrılı olabileceği böyle bir çalıştay/kurultay’ın Bakanlığınızca düzenlenmesi, alanımızda olumlu bir ortam yaratacaktır.
Daha önce deneyim geçirmiş ve AB üyesi olmuş Balkan ülkelerinde de sanat yönetimi ve işletmesi konusunda önemli deneyimler kazanılmıştır.
Bu anlamda merkezi Cenevre de bulunan, WIPO (World ıntellectual property organisation) ile işbirliği yapılmalıdır. (WIPO ya TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü aracılığı ile ulaşılabilinir.)
Merkezi İngiltere de bulunan dünya aktörler fedarasyonu FIA ya ulaşarak, FIA nın değişik ülkelerde yapılan uygulamaları; FIA nın tiyatro, opera ve bale meslekleri mensupları için aradıkları haklar, bu haklar konusunda elde ettikleri başarılar hakkında edinilecek bilgiler; yeni hazırlanacak ve kuruluş kanunun dışında mütala edilecek ÖZEL KANUN un hazırlanmasına önemli katkılar sağlayabilir. Bu anlamda TOBAV aracılığı ile FIA Genel Sekreterliğine, Başkanlığına ulaşılabilir. Bu konularda yetkili kişiler ön çalışmalar yapmak için ülkemize davet edilebilir..
Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde; İsveç, Norveç ve Danimarka’da, opera ve bale mesleklerinin icraları ve bu icraları gerçekleştirenlerin yaşlanmaları halinde ortaya çıkacak sorunlar, kadın sanatkarların sorunları ve özlük hakları konularında önemli çalışmalar yapılmıştır.
Merkezi Belçika da olan, Performing Arts Employers Association League, PEARLE ile temaslar kurularak, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde, AB doğrultusunda uyum çalışmaları ve özlük haklarının denklikleri oluşturulurken yapılan çalışmalar konusunda bilgi alınabilir.
Vakfımız gerek duyulduğunda bu anlamda düzenlenecek bir kurultay organizasyonunda aktif görev alabilir.
Bu doğrultuda sanat kurumlarının ve sahnelerinin kapatılması endişesini ortadan kaldırmak, sanat alanlarına yönelik kalıcı ve geçerli yasalar yapılmadan önce meslek tanımları ile haklarının düzenlemesini yapmak doğrultusunda “Sanata Evet” diyen meslektaşlarımızın – vatandaşlarımızın duyarlılıklarıyla oluşan 46.643 imza dilekçemiz ekindedir.
Böyle bir çalışmanın gerçekleşmesi ile sayın Başbakanımıza da dünya standartlarında bir yasa önerisi sunacak olgunluğa ulaşılabileceğimizi düşünüyoruz.
Bilgilerinize arz ederiz.
Saygılarımızla.
TAMER LEVENT
GENEL BAŞKAN
TOBAV YÖNETİM KURULU a.