Ünlü sanatçı Tuncel Kurtiz hayatını kaybetti. Kurtiz 77 yaşındaydı. Kurtiz’in bu sabah sporundan döndükten sonra evinden düşerek öldüğü öğrenildi. Tuncel Kurtiz’in ölüm haberi üzerine ünlü isimler evine gelmeye başladı. Polisin evdeki incelemesi sürüyor.
Bu sabah yürüyüş yapmak için Etiller’deki evinden çıkan ünlü oyuncu, bir süre spor yaptıktan sonra evine döndü. Dinlendiği sırada fenalaşarak düşen oyuncuyu eşi buldu.
SON GÖRÜNTÜLERİ
Kurtiz’in oturduğu apartmanın güvenlik kamerasına yansıyan son görüntülerde Kurtiz, sabah sporunun ardından evine dönüyor. Elinde çanta ve poşetler bulunan Kurtiz bahçe kapasını açtıktan sonra merdivenleri çıkıyor. Etrafa bakınıp apartman kapısına yönelen Kurtiz, saat 07.43’te anahtarıyla kapıyı açıp içeriye giriyor. Kurtiz, bu son görüntüsünden yaklaşık 3 saat sonra hayatını kaybediyor.
“SADECE BENİM SEVGİLİM DEĞİLDİ”
Cesedin götürülmesinin ardından Kurtiz’in eşi Menand Kurtiz de evden ayrıldı. Yakınlarının yardımıyla merdivenlerden güçlükle inebilen Menand Kurtiz gazetecilere sorusu üzerine, “Çok sevilen bir insandı. Sadece benim sevgilim değildi. Herkesin başı sağ olsun” diyebildi.
Mustafa Sarıgül, “Hepimizin başı sağolsun. Savcı bey gerekli incelemeleri yapıyor. Pazar günü muhtemelen Balıkesir Güre’de defnedilecek. Tüm sanatçı dostlara baş sağlığı diliyorum” şeklinde konuştu.
Bu arada Kurtiz’in ölüm haberini alıp evine gelen Tarık Akan ve Halit Ergenç, ünlü oyuncunun evinin önünde uzun süre gözyaşı döktü.
KURTİZ: 87, 97 OLMAK İSTİYORUM
Hayatını kaybeden sanatçı Tuncel Kurtiz, Şubat ayında Milliyet Gazetesi’ne verdiği röportajında sağlık nedenlerinden dolayı tiyatro yapamadığını anlatmış “77 yaşındayım, 87,97 olmak istiyorum” demişti…
“Bana burada bir rol verdikleri zaman ‘Bilmem ne alışveriş merkezinin alt katına in, bodrumda oyna’ diyecekler. Nerede benim Elhamra Tiyatro’m? Nerede benim Saray Tiyatro’m? Nerede Emek Tiyatrosu? Nerede Dram Tiyatrosu? Çok zor durumdayız. Bütün dünyada tiyatro devlet yardımıyla yaşar. Ve devlet sana ‘bunu oyna, bunu oynama’ demez. Özgürsündür, o yardımı alırsın. Çünkü tiyatro öyle büyük paralar kazanmak için yapılmaz. Berkun bana bir rol teklif etti, nasıl içim cız ediyor oynamak için ama ben bypass’lı, kalp krizi geçirmiş bir adam olarak dağda ev yapmışım kendime. Berlin’den de teklif geldi. Ama Berlin’e gidersem ne olacağını biliyorum. Ben hayatımı kontrol altında tutuyorum. 77 yaşındayım, e 87, 97 olmak istiyorum.”
“MUHALİFİM, ÇARŞI GRUBUNDAN YANAYIM”
Tuncel Kurtiz 2010 yılında Sabah Gazetesi’ne verdiği bir röportajda Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’yı neden desteklediğini şu sözlerle anlatıyor: “Ben muhalifim, onun için Beşiktaş’ın Çarşı grubundan yanayım, Çarşı her şeye karşı
Kocaeli’de 1936 yılında doğan Tuncel Kurtiz, üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu ancak hiçbirinden mezun olmadı.
Okul yıllarında İETT’de part time olarak genel ışık kontrolörü olarak çalışan Kurtiz, 1959 yılında Dormen Tiyatrosu’nda oyunculuğa başladı.
Birçok sinema filmi, dizi ve tiyatro oyununda rol alan Kurtiz, 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Senaryo Ödülü”nü Nurettin Sezer ile kaleme aldığı “Gül Hasan” filminin senaryosuyla kazandı.
“Hacı” ve “Asi” adlı dizilerde başrolde yer alan Kurtiz, “Güz Sancısı” filminde Kamil Efendi karakterini, “Ezel” adlı dizide de “Ramiz Dayı” karakterini oynadı.
Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra Ekim 2011’de 48. Altın Portakal Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” alan Kurtiz, “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde Şeyhülislam Ebusuud Efendi karakterini canlandırıyordu.
Kurtiz, oyunculuğunun yanı sıra seslendirmede de başarılı yapımlara imza atmıştı.
2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Edremit’in Çamlıbel kasabasında eşi ve kayın biraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır. Aynı yıl BBC’nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir.
İLK TEPKİLER-
Bazı siyasilerden Kurtiz’in vafatına ilişkin Twitter hesaplarından gelen ilk tepkiler ise şöyle oldu:
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi: “Mesele yaşamakta değil, mesele iz bırakabilmekte’ diyen çağımızın altın sanatçısı, demokrat, devrimci ve özgürlükçü kimliliğiyle bilinen Tuncel Kurtiz iz bırakarak gitti. Anısı mücadelemizde yaşayacak.”
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: “Tuncel Kurtiz’e Allah’tan rahmet, ailesine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum; Yılmaz Güney’in yakın arkadaşı filmleri ise hala yasaklı.”
CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz: “Birlikte yol yürüdüğüm, gurbet ellerde türkü söylediğim Tuncel Kurtiz hakka yürüdü. Çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin usta.”
AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür: “Tuncel Kurtiz vefat etti. Rabbim rahmet eylesin. Güle güle Ramiz Dayı. ‘Tut Yüreğimden Ustam’ı ne güzel okumuştu.”