Neco Çelik: "Türk Gençlerinin Sorunları Alman Gençlerle Aynı"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 necoAlmanya’da yaşayan Türk gençleri hakkında araştırmalar yapıldı, filmler çekildi, romanlar yazıldı.

Muhafazakar ve ırkçı Alman siyasetçileri tarafından Almanya’nın sosyal sistemini sömürmekle, Almanca eksikleri nedeniyle okullardaki genel eğitim düzeyini düşürmekle suçlandı.

Kendi aileleri ise gençlerin tembel ve şımarık olduğunu, iyi bir meslek edinemediklerini ve saygı göstermediklerini söyler.

Bu konuma, suçlamalara ve sosyologların tabiriyle iki sandalye arasında kalmalarına rağmen, büyük bir çoğunluğu sessiz sedasız, ya da tersine çok medyatik bir şekilde, yaşadıkları topluma uyumda kalıpların dışına çıkmayı başardı.

Alman sinemasına yeni bir soluk getiren Fatih Akın’dan ülkenin en iyi futbolcuları arasında yer alan Mesut Özil’e, en usta aşçılardan biri olarak tanınan Ali Güngörmüş’ten dergilerin sosyete sayfalarının olmazsa olmazı televizyon sunucusu Nazan Eckes’e kadar uzayan üçüncü kuşak göçmen kökenliler listesinde yer alan bir başka isim Neco Çelik.

Berlin doğumlu Neco Çelik bugüne kadar çektiği kısa ve uzun metrajlı filmler ile belgesellerle büyük yankı uyandırdı. Çelik’in biyografisini özel kılan bir nokta Türkler’in yoğun olarak yaşadığı Berlin’in Kreuzberg ilçesinde Türk gençlerin oluşturduğu ‘36 Boys’ çetesinin uzun yıllar lideri olması.

Berlin’de duvarların yıkılmasından sonra artan ırkçılığa ve Türk düşmanlığına karşı 300’e gençten oluşan ve 1990’ı yılların ortasında dağılan çete Almanya’daki Türk gençleri arasında efsane olarak görülüyor.

Çeteden ayrıldıktan sonra bir gençlik merkezinde eğitmen olarak çalışan ve ardından film yapım şirketi kuran Neco Çelik, bugünün Türk kökenli gençlerinin kendi kuşağından çok daha azimli ve başarılı olduğu görüşünde.

İlk filmi ‘Sıradan Bir Gün’den sonra ‘Şehir Gerillaları’nı çeken Neco Çelik çok kültürlü ve çok kimlikli bir ortamda yetişen gençlerin hikayelerini anlatmak istediğini belirtiyor.

Alman toplumunun bir bölümünün Türk kökenli gençlere klişelerle yaklaşmaktan kurtulamamasını eleştiren Neco Çelik, sinema sanatçısı olarak önyargılara karşı mücadele verdiğini anlatıyor.

Neco Çelik sinemacılığa paralel tiyatro yönetmenliğine de başladı ve geçen kış Stuttgart Operası’nda sahnelediği ‘Duvara Karşı’ filminin opera yorumuyla, Alman tiyatro dünyasının Oscar’ı sayılan Faust tiyatro ödülünü kazandı.

AmerikanınSesi

Paylaş.

Yanıtla