Sabancı Tiyatro Festivali Sona Erdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sabancitiyfestBu yıl 15.’si düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Close Act topluluğunun ‘İstila’ adlı gösterisi ile sona erdi. Ejderhaların, mitolojik hayvanların, devasa kuşların sokaklarda gezdiği sıra dışı etkinliğe, binlerce Adanalı eşlik etti.

Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen 15. Devlet Tiyatroları – Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Hollandalı Close Act topluluğunun ‘İstila’ adlı gösterisi ile sona erdi. Geçtiğimiz yıllarda ‘Pi Leau’ ve ‘Malaya’ adlı gösterileriyle Adana sokaklarında şenlik havası estiren Close Act, bu yıl festivalin son akşamında Atatürk Parkı’ndan başlayarak tren garına kadar uzanan güzergahta nefes kesen bir gösteriye imza attı. Close Act aktörlerinin; ejderhalar, mitolojik hayvanlar, kuşlar gibi devasa boyutlarda yaratıklara büründüğü gösteriye binlerce Adanalı katıldı.
ADANALILAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Etkinliğin büyüleyici finali, Adanalıları sokağa döktü. ‘İstila’ gösterisine baştan sona takip eden vatandaşlar, her anı cep telefonlarıyla kaydetti. Festivalin finalinden çok etkilendiklerini ifade eden katılımcılar, etkinliğin en çok Adanalıları bir araya getirmesinden memnun olduklarını kaydettiler.
“TÜRKİYE’NİN EN UZUN SOLUKLU TİYATRO FESTİVALİ”
Türkiye’nin bir ay süren, en uzun soluklu tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde İtalyan grup Studio Festi’nin ‘Su ve Ateş Anıları’ adlı gösterisiyle açılışını yaptı. Her yıl festival açılışında takdim edilen ‘Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’, bu yıl Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Rutkay Aziz’e verildi.
Adana Tiyatro Festival, bir ay boyunca yerli ve yabancı tiyatro topluluklarının etkileyici performanslarına, atölye çalışmalarına ve sokak etkinliklerine sahne oldu. Türkiye’den 16 topluluğa ev sahipliği yapan festival bu yıl, yurt dışından İtalya, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Gürcistan, Hollanda ve İngiltere olmak üzere 7 tiyatro topluluğunu ağırladı. Türkiye’ye ilk kez gelen, İngiltere’nin en köklü tiyatrolarından Globe Tiyatrosu ve Hindistan’ın Bollywood kültürünü renkli bir koreografiyle sahneye taşıyan Taj Express toplulukları, festival izleyicisi tarafından en çok ilgi gören topluluklar oldu.
Şehrin simgesi olan iki bin yıllık tarihi Taşköprü’de 5 – 14 Nisan tarihleri arasında düzenlenen sokak gösterileri de halkın yoğun ilgi gösterdiği etkinlikler oldu. Pandomim gösterileri, Ankaralı seymenler, Hacivat Karagöz, Latin dans şovları, akordeon dinletileri ve kukla gösterileri ve müzik dinletileri gibi birbirinden eğlenceli ve renkli etkinliklerle Adanalılar festivali doyasıya yaşadı. Festival kapsamında düzenlenen dans, tiyatro yazarlığı, etkili konuşma, ortaoyunu ve gölge oyunu gibi farklı konulardaki atölyeler, sanata ilgili katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
2005 yılından bu yana ikinci ayağı İstanbul’da gerçekleştirilen organizasyonda, 5 tiyatro oyununun Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sergilenmesiyle, İstanbullu sanatseverler de tiyatro coşkusuna ortak oldu.
“FESTİVAL COŞKUSUNU BU YIL 80 BİNDEN FAZLA KİŞİ YAŞADI”
Adana Tiyatro Festivali, 15 yılda, 38 farklı ülkeden 74 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 5 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve devlet tiyatrolarının sahnelediği oyunlar da dahil toplam 271 oyun ve 573 temsil düzenlendi. Sadece Adanalı sanatseverlerin değil Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin de akın ettiği festival, bu yıl 80 binden fazla seyirci tarafından beğeniyle izlendi.
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.