Metin Boran
Ortaoyuncular Ferhan Şensoy’un yazdığı Masal Müfettişi adlı politik güldürüyü sahnelemeye devam ediyor. Kuruluşundan (1980) bu yana sahnelediği toplumsal içerikli oyunlarla muhalif tiyatronun odağı olan Ortaoyuncular, bugüne kadar başta topluluğun kurucusu Ferhan Şensoy’un kendi yazdığı oyunlar olmak üzere yerli ve yabancı yazarların farklı üsluplarda yazılan oyunlarını sahneleyerek kendi anlayışlarını tutarlı bir çizgide devam ettirerek tiyatro ve gösteri dünyasında bir gelenek yarattılar.
Oyunlarında eleştiri, mizah ve ironiyi ustaca kurgulayan sivri dilli, usta yazar Ferhan Şensoy, ele aldığı konuyu cesurca işleyerek duyarlılığını ve muhalif yanını ortaya koyuyor. Yazdığı bütün oyunlarda toplumsal yapıdaki bir aksaklığı kendi komedi anlayışı ve gösteri üslubu ile ramp ışıklarına taşıyan Şensoy, bunu yaparken halkı da eleştirmekten geri durmuyor. Oyunlarında özellikle iktidarın güncel siyasi, iktisadi ve sosyal, kültürel uygulamalarını ve bu durumun topluma yansıma biçimlerini eleştiri ve mizahın gücü ile sahneye taşıyan Ferhan Şensoy son oyunu Masal Müfettişi’nin odağından da yine iktidarın bir başka uygulaması var.
Masal Müfettişi’nde iktidarın sanata sığ ve düşmanca yaklaşımı, denetleme, baskı, sansür, yasaklama ve her türden saldırı girişimi masal ve gerçek iç içe kurgulanarak aktarılıyor. Bir öngörüyü de içeren bu eleştirel tavır ilerde olabilecek bir iktidar uygulamasına da işaret ediyor. Sensoy’a göre, bir gün gelecek iktidar kendine aykırı bulduğu efsane, masal, hikaye ve oyunları sahnede denetleyen faşist bir müfettiş bulunduracaklar. Masal Müfettişi bu yanıyla yine bir Ferhan Şensoy klasiği ve Ortaoyuncular geleneğinin sivri uçlu bir yapı taşı niteliğinde.
‘Güleriz ağlanacak halimize’ dedirten bir gösteri olarak Masal Müfettişi’nde bu defa Keloğlan’dan La Fontaine’e masal dünyasında bir gezinti yaparak ülkemizin içinde bulunduğu hali pür melalini ‘ileri demokratik bir güldürü’ adıyla seyirci karşısına çıkarıyor Ferhan Şensoy.
Masal Müfettişi, izlerken gerçekten insanı güldüren, gülümseten hüzünlendiren, düşündüren ve yer yer içinde yaşadığımız toplumun zavallı yazgısına gönderme yapan sahneleriyle öfkelendiğimiz ve hatta topluma reva görülen uygulamalardan utandığımız bir oyun olarak gerçeğin ve geleceğin altını kalın harflerle çizen politik bir komedi.
Oyunun dekorlarını Ferhan Şensoy’un eski eşiyle aynı adı taşıyan kızları Derya Şensoy yapıyor. Derya Şensoy özenli ve sade bir çalışma ile işlevsel bir dekor tasarımı ortaya koymuş. Masal Müfettişi’nde Şensoy ailesinden yeni bir isimde oyuncu olarak görev alıyor. Ferhan Şensoy’un diğer kızı ve kendi adını taşıyan M. Ferhan Şensoy bu oyunla tiyatro ortamına dahil olmuş. M. Ferhan Şensoy, sesi, özenli ve ölçülü tavırları ve sahne sempatisi ile tiyatroda dikkat çekecek bir potansiyelinin olduğunu fark ettiriyor. Umarım devamı gelir. Oyunda görev alan diğer oyuncular başta Ferhan Şensoy olmak üzere diğer oyuncular Serap Günaydın, Ali Çatalbaş, Pınar Alsan, Elif Durdu, Müjgan Ferhan Şensoy, Orkun Akyıldız hem metnin hem de gösterinin anlaşılır ve canlılığını koruyan oyunculuk örnekleri ile dikkat çekiyorlar. Oyuncular sesleri ve tavırları ile abartı ve sululuğa kaçmadan özel bir hareket uyumu ile bir ekip ruhunu da yansıtıyorlardı.
Ferhan Şensoy anladığı, bildiği ve inandığı tiyatroyu yapmaya inat ve ısrarla devam ediyor. Duyarlı bir aydın, sorumlu bir sanatçı olarak yazıyor, yönetiyor ve oynuyor, oyuncu yetiştiriyor, deneyimlerini paylaşıyor, turneye çıkıyor, Anadolu’yu dolaşıyor, sesini sahneden Türkiye’ye duyurmaya çalışıyor bize de O‘nun bu çabasını alkışlamak ve okuyucuya duyurmak düşüyor.
Çok yaşayın siz Ferhan Şensoy, onurunuz, emeğiniz ve sanatınızla…