Yirmi ikincisi 25-28 Nisan 2013 tarihleri arasında Trabzon şehrinde yapılacak olan uluslararası seminerin ana teması “3D Dans Devinim Drama: Bir İfade Aracı Olarak BEDEN” olarak belirlenmiştir. Disiplinler arası bir sanat eğitimi alanı olan yaratıcı drama; hem yöntem hem disiplin boyutuyla sanatlar ile hep iç içe olmak durumunda olup uygulamalarda bütün sanatlardan bir araç olarak yararlanmaktadır.
Dans/devinim, yaratıcı dramada sanatsal ve estetik bir anlam taşır ve tıpkı konuşma eyleminde olduğu gibi yapılandırılmış ve anlam verilmiş bir biçimde gerçekleştirilir. Devinim bir durumun, metnin ve rolün canlandırılması gibi bir sahnelemeyi içerdiğinde, ortaya koyulan eylem içeriksel olarak bir anlama sahip olmalıdır. Bu anlam, belli bir düşünce alışverişine dayalı, bilinçli olarak oluşturulan sembollerin görsel etkileşimi ile eş anlama gelir. Hareket yalnızca teknik bakış açısıyla ritim, dinamik, esneklik, aktarım, akım, eşleşme, armoni gibi niteliklerin tek başına gözlemlenmesinden oluşmaz. Devinim sürecine ilişkin disiplinler arası çalışmalar sonucunda (Antropoloji, Spor Bilimleri, Psikoloji, Fizyoloji vd) elde edilen veriler, estetik aktarım süreçlerinde ve farklı tiyatro tekniklerinin kullanımında ortaya çıkar ve devinimin bilimsel dayanakları sanatsal ifade aracı olarak önemli bir işlevi yerine getirir.
Devinimin olmadığı bir drama çalışması hemen hemen yok gibidir. Dans/devinim dramanın her aşamasında kullanılan ve drama etkinlikleri içerisinde önemli bir ifade alanını; zihinde canlandırılan her şeyi, duyguların ifadesini ve duygusal katılımı içermektedir. Duygu ve düşüncelerimizi sözel olarak ifade ettiğimiz gibi, bedensel yoldan da ifade edebiliriz ve dramadaki dans/devinim uygulamaları bu işleve sahiptir.
Devinim tüm sanatlarda olduğu gibi yaratıcı drama ve tiyatro alanlarında da sürekli olarak değişir. Amaç mekân ve zamana göre de farklı anlamlara bürünür. Devinim oyun içerisindeki eylem ve etkiye hizmet eder ya da ağırlıklı olarak performansa dayalı işleyen çalışmalarda konunun kendisini oluşturur. Kültür bilimlerinde beden ve hareket arasındaki etkileşim, tiyatro bilimi çerçevesi içerisinde canlandırmada bir üst basamak olarak tanınır ve hareket tiyatrosu gibi bir ifade aracı ortaya çıkar.
Türkiye’nin kuzeyinde bulunan Trabzon, mavi ile yeşili birleştiren, horonu, hamsisi, Sümela Manastır’ı ve Uzungöl’ü ile kendi içinde devinimi barındıran bir şehir olarak değerlendirilebilir. Üç telli kemençe eşliğinde oynanan ve halk danslarının en kıvrak, en canlı figürlerini içeren horon oyununda çeviklik, hırçın deniz dalgası, sandal hareketleri, yağmur yağışı sembolize edilerek devinimle ifade edilmektedir.
Yaratıcı drama da birçok disiplinin temel ifade aracı olarak ele aldığı dans ve devinimi önemli ve etkin bir ifade aracı olarak ele almaktadır. Bu nedenle dans/devinimin yaratıcı drama disiplinindeki yerini araştırmak amacıyla 22. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Seminer’imiz Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Çağdaş Drama Derneği işbirliğinde düzenlenmektedir.
Saygılarımla.
Doç. Dr. Ömer Adıgüzel
Genel Başkan
Yönetim Kurulu Adına
web-page: http://www.yaraticidrama.org