Deprem gerçeğiyle yüzleşen Vanlı çocuklar, her türlü imkansızlığa rağmen “Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği”ne hazırlanıyor.
“Her Okul Bir Tiyatro” düşüncesiyle yola çıkılan ve anaokulundan liseye kadar çocuk ve gençlerin tiyatroyla tanışması, yeteneklerini keşfetmesi amaçlanan şenlik, Van Devlet Tiyatrosu depremde yıkıldığı için çadırda düzenlenecek.
Van’ın ilçe ve köylerinden seçilen 12 okuldan 200 öğrencinin, Van Devlet Tiyatrosu sanatçılarının desteğiyle sahneye koyacağı 12 oyunu yaklaşık 10 bin kişinin izleyeceği belirtiliyor.
Şenlik Koordinatörü Zeynep Mataracı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van’da insanların biraz tedirgin olduğunu belirterek, onları bu psikolojiden kurtarmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Van’da tiyatro sevgisinin çok güçlü olduğunu vurgulayan Mataracı, çadırda kurulan sahnenin ilk dönemlerindeki sorunları, kentteki bu tiyatro sevgisiyle aştıklarını dile getirdi.
Depremlerden sonra uzun süre insanların psikolojisini düzeltmeye çalıştıklarını vurgulayan Mataracı,
“Çocukların bizlerden çok daha güçlü ve sağlıklı olduklarını gördük. Bu bizim muhteşem bir süreçti ve deprem artık bizim için sıradan bir şey haline geldi” dedi.
Şenliğe hazırlanan çocukların tarlalarda, bahçelerde, sokaklarda rollerine çalıştığını anlatan Mataracı, Van’daki tiyatro heyecanının deprem korkusuna galip geldiğini savundu.
“Onlara bir sanatçı gibi davranılıyor”
Çocukların şenliği dört gözle beklediğini ifade eden Mataracı, şunları kaydetti:
“Bu şenlikte tıpkı Devlet Tiyatrolarının oyunu gibi çalışılıyor. Çocukların oyun saatinde görevlendirilen teknik ekibimiz perukacıdan, aksesuarcıya, suflörden, sahne amirine herkes yerini alıyor. Dekorları kuruluyor, kostümleri hazırlanıyor, saçları, makyajları yapılıyor. Onlara bir sanatçı gibi davranılıyor.”
Mataracı, çocukların bazılarının Türkçe bilmediğini ama tiyatroda Türkçe konuşmaya çalıştıklarına dikkati çekti.
33 gösteri 12 bin kişiye ulaşacak
Bu yıl 12’ncisi düzenlenecek “Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” 23 Nisan’da başlayacak 8 Mayıs’a kadar sürecek.
Şenlik kapsamında, çocuk ve gençlerin tiyatroları dışında, Devlet Tiyatrolarının çocuk oyunları, farklı sahne sanatlarından gösteriler ve atölye çalışmaları yapılacak.
İllüzyon, kukla gibi gösterilerin yanı sıra çeşitli sanat dallarında 33 gösterinin sahneleneceği şenlikte, bu yıl 12 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Etkinliklerin ücretsiz olduğu şenlikte, izleyicilere “Şenliğe Katılım belgesi” ve şenlik maskotu “bıdık” hediye edilecek.