Habitus’un “Tiyatro Tarihi” Kitabı, Tam Bir Başucu Kitabı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Milliyet Sanat’tan Nihan Bora, Habitus yayınlarından çıkan Tiyatro Tarihi adlı kitabı inceledi ve aşağıda kısmen paylaştığımız yorum haberi kaleme aldı. Paylaşıyoruz]

Eskiden tiyatro kitabı dendiğinde ilk akla gelen yayınevi, Mitos Boyut’tu. Hala basıyor, eksik olmasın. Onlar olmasa, birçok oyunun tekstine nereden ulaşırdık, bilemiyorum. Bugünlerde dikkatimi çeken şeyse, bazı butik yayınevlerinin “Tiyatro” başlığı altında çıkardığı sahne sanatları kitapları.

Dikkatimi çeken ilk yayınevi, Habitus Kitap. “Yeni Başlayanlar için Brecht” ve “Tiyatro Tarihi” isimli kitaplar, bastıkları ilk tiyatro kitapları. Sıradan kitaplar değil bunlar. Baskısı, içindeki ve kapağındaki çizimleri, yazım dili ve kitap kapaklarındaki renk tonları tiyatroyu sadece izlemekle yetinmeyebileceğimizin göstergesi.

İkisinden de kısaca bahsetmek gerekirse, “Yeni Başlayanlar için Brecht”te, tiyatroyu takip eden insana isminin yabancı gelmeyeceği üstad Brecht’in hikayesi, eğlenceli bir dille anlatılıyor. Kitabı bitirdiğinizde, Brecht’e dair birçok şeyi gayet eğlenceli bir üslupla okuduğunuzu fark ediyorsunuz.
“Tiyatro Tarihi” ise, tam bir başucu kitabı. Bir ‘tarih’ kitabının başucu kitabı olması garip gelebilir ama bu bildiğiniz tarih kitaplarına hiç benzemiyor. Çizimli, hatta tiyatro tarihinde derin izler bırakmış isimlerin diyaloglarını bile görebiliyorsunuz. Tiyatroyla ilgilenmeyene tiyatroyu sevdirecek cinsten sayfalarda kayboluyorsunuz. Koca tiyatro tarihi, birer sayfalık başlıklarla, yine en yalın dille kaleme alınmış.
Yoğun bir şekilde, kitapta okuduğumuz dönemlerdeki tiyatro örneklerini görme hissine kapılıyorsunuz ama üzerinden akan sular, imkansız olduğunu söylüyor. Bir dönem varsa yoksa in-yer-face’ti! Neyse ki o dönemi şimdilik atlattık. İlla her şeyin suratımıza çarpılmasına gerek yok bu memlekette. Hele söz konusu yerli metinler olduğunda, metin iyi sahnelendiği takdirde yerle bir olacağımızın garantisine sahibiz.

Nerio Tello’nun yazdığı metinleri şahane çizimlerle süsleyen kişi ise Alejandro Ravassi. Kitabı Deniz Eyüce çevirmiş. Kitapları alıp okuyup bir an evvel kütüphanenizin en güzel köşesine koymak isteyeceğiniz derecede kapak tasarımlarına imza atan kişi de, Ahmet Söğütlüoğlu. Anladığım kadarıyla yayınevinin kendine has bir tarzının kısa sürede oluşmasında en büyük görev, görsel danışman Murat Kaspar’a ait.

Milliyet Sanat

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.