İhsan Ata
Modern dünyanın sunduğu imkanları ve bu imkanların getirdiği iletişimsizlikleri merkezine alan “Site”, Gnlev’in ikinci oyunu. Turgay Doğan’ın yazıp yönettiği, aynı zamanda ışık ve video enstelasyonu yaptığı oyunun sahne tasarımı ise Nihan Arısoy’a ait. Dicle Alkan, Ayşın Yeşim Çapanoğlu, Deniz Elmas, Emre Karaoğlu ve Emre Taştekin’in görev aldığı oyun Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde oynamaya devam ediyor.
Korunaklı bir sitede yaşayanların içi boş konuşmaları, birbirini anlayamamaları, birey olmanın anlamsızlığı, dış dünyaya kendilerini kapatmaları, dünyada olup bitenden bihaber olmaları gibi iletişime ve gerçek dünyaya ait tüm verilerden uzak olması üzerinde duran Turgay Doğan, ciddi bir sistem eleştirisi yaparak özlediğimiz komünal yaşama dikkat çekiyor.
Site’nin en dikkat çekici yanı, konformist yaşam arzusu içinde olanların yalnızlaştığı, içinde yaşadığı bu dört duvarın aslında kendisine ördüğü duvarla tamda bugünü özetliyor. Konformist yaşam telaşına düşen insanımızın içine düştüğü tırnak içindeki sefaleti ve yaratılan bu plastik dünyayı özetleyerek anarşist bir bakış açısı yakalıyor.
Turgay Doğan’ın “Site”si, bugün yaşadığımız dünyanın ta kendisi. İçinde yaşadığımız bu sanal dünyada kimse kimseyi anlama derdinde değil. David Mamet’in Oleanna’da dediği gibi: “İnsanlar dil ve anlam konusunda anlaşamazsa “hoşça kal” lafı bile kaygı uyandıracaktır.” Kavramların anlamını yitirdiği, daha rahat bir yaşam için etik değerlerin hiçe sayıldığı, makyavelist bir anlayışın hüküm sürdüğü dünyanın yozlaşmasını bir potada eriten yazar, farkındalık sağlayarak sağduyuyu harekete geçiriyor.
Ne var ki yazarın rejisini metni kadar başarılı bulamadım. Oyunun bir yere gitmemesi veya finalin havada kalması değil telaşım. Sahneleme tekniğinin yetersiz kaldığını düşünüyorum. Evet, bir yerde sıkışmışlık ve herkesin kısırdöngü yaşadığı imgeler başarıyla veriliyor ancak oyun boyunca “Eee” diyen seyirciye de kulak verilmeli. Sitede yaşayanların sıkışmışlığı ve/veya sıkılmışlığı seyirciye geçiyor ancak seyircinin izlerken sıkılmışlığına bir çözüm bulunmalı diye düşünüyorum.
Havuzu, golf sahası, güvenliği vesairesiyle steril ve zengin hayatlar için ayrıcalıklı bir yer olan siteyi minimalist bir dekor anlayışıyla tasarlayıp kameralar ve televizyonla süsleyen Nihan Arısoy’un sahne tasarımı oldukça başarılı. Pratik çözümlerle hem sahneyi ekonomik kullanmış hem de oyuncuların hareket alanına imkân sağlamış.
Oyunda görev alan Dicle Alkan, Ayşın Yeşim Çapanoğlu, Deniz Elmas, Emre Karaoğlu ve Emre Taştekin’den oluşan beş oyuncunun da dertleri birbirinden farklı ama tek noktada buluşuyorlar. İletişimsizlik! Ve standartlık! Kimse kimseyi dinlemiyor ama anladığını iddia ediyor. Her biri derdini başarılı performanslarıyla izleyiciye aktarmayı başarıyor. Aynı zamanda birbirini tamamlayan uyumlu bir takım oyunculuğu da söz konusu.
Özetle Site, Turgay Doğan’ın enfes metni ve oyuncuların başarılı performansıyla şehirden kaçma bahanesiyle insanlardan uzaklaşan, duvarların arkasında kendilerine yen bir dünya kurarak huzur bulacaklarına (belki de bulan) inanan, bildiğimiz, gördüğümüz ve çoğunun yaşadığı ama görmezden geldiği kimi sorunları 5 kişi üzerinden anlatıyor. Sorunlar çözülmüyor belki ama en azından küçük bir hatırlatma yapılıyor.
Oyunu izlemek isteyenler, 04 – 11 Şubat tarihlerinde 2013 Saat:20.30’da Sahnehal’de izleyebilir.
İletişim: info@gnlev.com / 0531 837 41 37 / http://www.gnlev.com
(OYUNUN KÜNYESİ):
SİTE
Yazan: Turgay Doğan
Yöneten: Turgay Doğan
Müzik: Men With a Plan
Yönetmen Yardımcısı: Başak Ertem
Sahne tasarım: Nihan Arısoy
Işık ve video enstelasyon: Turgay Doğan
Teknik: Hakan Atmaca, Uğur Küçükdağ
Oyuncular: Dicle Alkan, Ayşın Yeşim Çapanoğlu, Deniz Elmas, Emre Karaoğlu, Emre Taştekin