‘Aman kaçmasın’ listesi hazırlanırken olabildiğince farklı tiyatro anlayışları, seyirci algısı ve farklı tiyatro mekanlarıyla izleyicileri buluşturmak amaçlandı.
‘O kadar çok etkinlik var ki aralarında kayboluyorum’ diyenler, işte size titizlikle hazırlanmış bir seçki. Kimileriniz için belki bir hatırlatma olacak kimileriniz içinse yeni bir tiyatro ekipleriyle tanışma imkanı. ‘Aman kaçmasın’ listesi hazırlanırken olabildiğince farklı tiyatro anlayışları, seyirci algısı ve farklı tiyatro mekanlarıyla izleyicileri buluşturmak amaçlandı. Listeye göz gezdirirken ‘son oyun’ ve ‘farklı deneyim’ ibarelerine dikkat etmeniz tavsiye olunur.
Gelin bu haftayı 2013’ün ‘ilk’ tiyatro haftası ilan edelim ve seçip beğenip izleyelim!
***
Barış Gönenen, Deniz Türkali, Tevfik Şahin ve Banu Çiçek Barutçugil, İkincikat-tiyatro’nun “Limonata”sında.
Limonata
Yazan: Sami Berat Marçalı
Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Yardımcı Yönetmen: Iraz Yöntem
Oynayanlar: Deniz Türkali, Heves Duygu Tüzün, Banu Çiçek Barutçugil, Barış Gönenen, Tevfik Şahin, Sezgi Mengi
Ekip: İkincikat-tiyatro
Ekip, ‘en naif oyunumuz‘ diye nitelediği ve 2011’den beri sahnelediği Limonata’yı son kez izleyicilerle buluşturuyor. Oyunda annenin, babanın terk ettiği bir aileyi bir arada tutma çabasına tanıklık ediyoruz. Son derece sade rejisiyle mekandan bağımsız bir ‘oluş’ haline odaklanmaya çağırılıyoruz. Karakterlerin ‘aile’nin bir ferdi olarak değil de bireysel varoluşlarının incelikle ele alındığı ve bu haliyle oyunculukların son derece ön plana çıktığı anlatım, ustalıkla sunuluyor. Sosyal mesaj verme kaygısı taşımadan, kurgusal bir tempoda değil de gündelik ritimde ilerleyen gösterim anlatılan hikayeye dokunmanızı sağlıyor. Anlatılan belki sizin hikayeniz olmayacak; ama temas ettiğiniz veya henüz temas etmediğiniz, etrafınızda dönen dünyayla yüzleşme imkanı sunacak.
21 Ocak 2013 Pazartesi/ 20.30 / İkinci kat
İletişim: 0 212 292 32 47
***
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun “Otobüs”ü, kadın kimliği üzerindeki en büyük baskı unsurlarından “namus” kavramını sorguluyor.
Otobüs
Yazan-Reji: Sevilay Saral
Dramaturji: Kolektif Kadın Çalışması
Koreografi: Banu Açıkdeniz, Gülcan Küçük
Oynayanlar: Aysel Yıldırım, Ayşan Sönmez, Banu Açıkdeniz, Başak Doğan, Gülcan Küçük, Nihal Albayrak, Pınar Gümüş, Sema Merve İş, Senem Han, Zeynep Okan
Ekip: Tiyatro Boğaziçi
Bir otobüs, on renk ve on kadın… İki mesafe arasında başlayan yolculuğun, karakterlerin geçmişinden bugününe doğru bir yolculuğa dönüşmesine tanıklık ediyorsunuz. İncelikle işlenmiş, hem birbirleriyle ilişkileri hem de kişisel nitelikleri ile yüzünüzü güldüren bir anlatım hakim. Tam bir otobüs yolculuğu muhabbeti ile laf laf açıyor ve gidip gelip ‘namus’ meselesinde düğüm düğüm oluyor. Ekip, sadece oyunda ele aldığı konularla değil koreografi ve oldukça şaşırtıcı bir dekorla da seyircileri sahneye kilitliyor. Ofis çalışanlarının adeta bir uzvu haline gelen tekerlekli büro sandalyelerinin şovuyla mest oluyorsunuz.
Oyunun Ocak ayındaki tek gösterimi olduğunu unutmayın.
22 Ocak 2013 Salı/ 20.30 / Maya Sahnesi
İletişim: 0 212 252 74 52
***
Tiyatro Artı’nın “Bizde Yok!”u, otorite-güç-kurban üçlüsü üzerinden Türkiye yakın tarihine odaklanıyor.
Bizde Yok!
Yazan-Yöneten: Ufuk Tan Altunkaya
Proje koordinasyon: Didem kaplan
Teknik yönetim : Zeki Elveriş
Video tasarım: Murat Huvaj
Müzik: Fatih Göksel Aydoğduoğlu
Oyuncular: Bayhan Ekici, Cihan Esen, Cihat Süvarioğlu, Demet Ergün, Efe Can Erdal
Ekip: Tiyatro Artı
Tiyatro Artı, farklı sahneleme teknikleri arayışında olan bir ekip. Tek seyircilik oyun konsepti gibi alışık olmadığımız türde denemelerine bir yenisini ekliyorlar: seyirciyi simulatif bir kurgu içine yerleştirip gerçeklikten uzaklaşarak bizatihi kurgunun bir parçası haline getirmek. Seyir hallerinde yapılan değişikliğin algıdaki etkisiyle derdi olan ekip, sizi ‘izleyen’ olmaktan çıkaran bir performans sunuyor. Esir alınma, esir olma ve otorite-güç-kurban üçlüsü üzerinden hareket ederek Türkiye yakın tarihine odaklanan oyun, Türkiye’nin siyasi tarihine ve insan hakları sürecine de yoğunlaşarak Cumartesi Anneleri üzerinden kurgusunu tamamlıyor.
Kaçırmak istemeyenler için oyunun diğer gösterimleri 22,24, 25 ve 26 Ocak’ta aynı mekanda.
23 Ocak 2013 Çarşamba/ 20.30 / Mekan Artı
İletişim: 0 212 224 57 56
***
Oyunbaz yapımı “Bernarda Alba’nın Evi”, Kumbaracı 50’de.
Bernarda Alba’nın Evi
Yazar: Federico Garcia Lorca
Çeviren: A.Turan Oflazoğlu, Hale Toledo ve Caridad Svich çevirilerinden faydalanarak Oyunbaz tarafından derlenmiştir.
Yönetmen: Abdullah Cabaluz
Yardımcı Yönetmen: Güray Dinçol
Reji Asistanı: Dilan Mungan
Oyuncular: Neslihan Arol, Evrim Şahintürk, Deniz Kılıç, Aslıhan Azeri,Serpil Bilgil, Burcu Halacoğlu, Pınar Akkuzu,Başak Sakarya, Firuze Engin, Gizem Ünlü, Nesrin Yılmaz
Ekip: Oyunbaz
Falanjist rejim tarafından eşcinselliği ve komünistliği sebebiyle infaz edilen Lorca’nın ‘ev’inde dönemindeki toplumsal yapısının sınırlarını görüyoruz. Kapalı bir toplumsal yapıda tutkularınızın peşine düştüğünüzde bir trajedi yaşamanız kaçınılmazdır. Tutkularımızın peşinden gitmediğinizde ya da buna zorunlu bırakıldığınızda düzen kusursuz işleyişine devam eder. Aslında gizli hiçbir şey yoktur. Herkes, her şeyi bilir. Ama bilmiyormuş gibi yapar. Her şeyden korkulur: Dışarıda olandan, kasabadaki dedikodulardan, erkeklerden, birbirlerinden, Bernarda’dan… Ama harekete geçilmez. Bernarda Alba’nın Evi, kendi yarattığımız cehennemin bir tasviri olarak çıkıyor karşımıza.
Ocak ayında tek gösterim!
24 Ocak 2013 Perşembe/ 20.30 /Kumbaracı50
İletişim: 0 212 243 50 51
***
Merve Engin’in masklar ve aksesuarlarla icra ettiği, ismi için Recep Tayyip Erdoğan’dan ilham aldığı “Kıy-Ot-Böy”, Şermola Performans’ta.
Kıy-Ot-Böy
Yazar: Merve Engin, Antonio Fava
Yönetmen: Antonio Fava
Oyuncular: Merve Engin
Kıyıya Oturmanın Böylesi tam anlamıyla tek kişilik dev bir kadro! Merve Engin, 16. yy sonlarında Giovanni Gabriel tarafından icat edilen ‘Commedia Gabriellina’ sitilinde; bir oyuncunun tek başına masklar ve aksesuarlar yardımıyla anlatıcı olduğu tarzı bizlerle buluşturuyor. Oyuncunun birden fazla karakteri yorumladığı gösteride seyircinin de sürekli oyunun içinde tutulduğu ve onlardan gelen taleplerin de göz önünde bulundurulduğu bir yöntem izleniyor. Bambaşka bir seyirlik haliyle öykülerin iç içe geçtiği bu komedi, Ocak ayı içinde tek gösterim!
25 Ocak 2013 Cuma/ 20.30 /Şermola Performans
İletişim: 0212 243 74 36
***
Sezin Bozacı ve Serkan Keskin, Semaver Kumpanya’nın “Metot”unda.
Metot
Yazar : Jordi Galceran
Çeviren : Zerrin Yanıkkaya
Yönetmen : Serkan Keskin
Yönetmen Yardımcısı : Zeynepsu Kasapoglu
Oyunucular : Sarp Aydınoğlu, Sezin Bozacı, Serkan Keskin, Mustafa Kırantepe
Ekip: Semaver Kumpanya
Yazarına dünya çapında ün getiren oyun, Semaver Kumpanya ekibinin oldukça etkili oyunculuğu ile sahnede. Bir iş görüşmesinden diğerine koşturan ve her defasında yeni ‘dersler’ alarak, ‘daha ne kadar kendim olmaktan çıkabilirim’ sorusuyla imtihan edilen insanların bir iş görüşmesindeki hallerini olanca samimiyetiyle gözler önüne seriyor. Ekip, performanslarına çok da yabancı olmadığımız oyunculardan oluşuyor, ama bu dezavantajlı bir hal almıyor.
Şehir dışı turnelerine devam eden ekibin bu ay içindeki son gösterimi!
26 Ocak 2013 / 20.30 / Çevre Tiyatrosu
İletişim: 0 212 585 59 35
***
Murat Engiz ve Ender Sakallı, Ekip Tiyatrosu’nun “Kara Sohbet”inde.
Kara Sohbet
Yazan: Amêlie Nothomb’un “Cosmétique de l’ennemi” adlı romanından alınmıştır.
Çeviren: Seda Güney
Uyarlayan ve Yöneten: Ayça Seymen Şimşek
Reji Asistanı: Ceyda Yücesan
Oynayanlar: Murat Engiz, Ender Sakallı, Ceyda Yücesan, Özlem Ulukan, Erdi Eroğlu, Can Esendal
Ekip: Ekip Tiyatrosu
Neyi, niye beklediğini bilmediğimiz bir grup insan sahnede. Aynı odada, birbirlerine temas etmemek için ekstra özen gösteren üç kişi ve bir de ‘at sineği’. Kendimize ve çevremizdekilere koyduğumuz sınırların ne denli gerçekçi olduğunun sorgulandığı, karakterlerin ‘gerçeklik’ arayışına oyun boyunca sizin de dahil olduğunuz bir performans sizi bekleyen. Toplumsal statüsünden, çizdiği ya da kendisine biçilen profilden – memnun olsa da olmasa da, başkasını bilmediği için – ödün vermek istemeyen bir adamın, bir yabancının karşısında ve onun vesilesiyle yaşadığı yüzleşmeye tanıklık ediyoruz. Gerçeklik arayışının anlamını sorgulamanızı sağlayan oyun Ocak ayı içinde son gösterim!
27 Ocak 2013 Pazar / 20.30/ Maya Sahnesi
İletişim: 0 212 252 74 52