Farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserleri bünyesinde barındıran Güneydoğu’nun büyülü kenti Mardin’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve sekiz gündür hız kesmeden süren Uluslararası Çocuk ve Gençlik festivali, hayli yoğun sanat maratonunun ardından sona erdi.
İstanbul’dan Ümran İnceoğlu ile Eftal Gülbudak’ın, Hong Kong’dan Estella Wong ve Yeun Ping’in, Eskişehir’den Şafak-Âdem Dağlar çiftinin atölye çalışmalarının yanı sıra, Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin İtalyan yazar Carlo Collodi’nin çocuk romanından sahneye uyarlanan “Kuklacı” müzikalini çocuk-genç, giderek de yetişkin seyirciler ilgiyle izledi.
Genco Erkal’a Festival Onur Ödülü’nün takdimiyle başlayan festivalde, Salih Dündar Müftüoğlu’nun yazdığı ve yönettiği İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “”Zalım Mahmut” adlı oyun da sahnelendi. Mardin Valisi Turhan Ayvaz’ın eşi Fatma Ayvaz’ın da çocuk ve gençlerle beraber izlediği müzikli-danslı oyun, bir köy halkının birbirini sevememesi, birbirlerine güvenememesi, yan yana gelememeleri, olur olmaz nedenlerle sürekli birbirleriyle dalaşmaları sonucu oluşan boşluğu, bir zamanların “Mahmut Bebe”sinin çete reisi olarak doldurmasını konu alıyordu. 2009 yılında Mardin’de Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman olarak görev yapmakta olan Nurhan Öktem’in önderliğinde başlatılan festivalin son günü, Rusya’dan Andrey Malyakov, İspanya’dan Olga-Aleksandar Churchich, İsviçre’den Beredicte-Clemens Lüthara, Silence Teatro (İtalya)’nun ve Kemal Atangür Gölge Tiyatrosu’nun kentin değişik mekânlardaki renkli gösterileriyle iyice şenlendi.
ÖKTEM’İN YARATTIĞI MUCİZE
Festival nedeniyle Mardin’de bulunan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin (IATC) Türkiye Merkezi Genel Başkanı Üstün Akmen gazetemize yaptığı açıklamada, festival başlığı altında yerli-yabancı yüzün üstünde tiyatro sanatçısını Mardin’de bir araya getirmenin Nurhan Öktem’in yarattığı bir mucize olduğunu söyledi. Tüm olumsuz koşullara karşın festival teması üzerine gene Nurhan Öktem’in sayesinde eğitim ve tartışma platformları yaratılabildiğini belirten Akmen: “Bizzat tanık oldum ki, oluşturulan fikir ve çalışmalar kamuoyu ile açıkça paylaşıldı. Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu alanında sanatçılar ve seyirciler arasında paylaşım ortamı başarıyla yaratıldı. Çocuk ve gençlik tiyatrosu seyircisini bilinçlendirmek ve Mardin’in tanıtımına bu festival kanalıyla uluslararası düzlemde katkıda bulunmak için Nurhan Öktem bu kutsal çabasında yalnız kalmamalı, Mardinliler ve tüm tiyatro camiası Nurhan Öğretmen’in bu kutsal amacına gönül vermeli, el vermeli, yardım etmeli” dedi. Festivalin son günü Valiliğin verdiği akşam yemeğinde tüm tiyatrocular bir araya gelerek eğlendi ve yemek süresince “dostluk, kardeşlik, barış” mesajları verildi.
ÇOCUKLAR BÜYÜLENDİ
FESTİVAL süresince etkinliklerin gözdesi haline gelen Kara Kedi Sanat yapımı “Fiko’nun Kulübesi”, festivalin son günü de Sabancı Müzesi önünde 7 yaş üstü izleyicilerini büyülemeyi sürdürdü. Gezici bir kukla gösterisi olan Fiko’nun sahne biçimindeki kulübesiyle semtleri, parkları, meydanları serbestçe dolaşarak yaptığı interaktif ve spontane gösteriler Mardinlilerin hayranlığını kazandı. Kukla Fiko’nun hemen her duruma uygun sürprizler yaratarak izleyicilerle şakalaşarak iletişim kurması, kimi mekânlarda izdihamlara neden oldu.