Yunan Devlet Tiyatrosu tarafından Atina Festivali çerçevesinde sahnelenen ‘Athanasios Diakos-Dönüş’ adlı tiyatro eseri ülkede büyük tepkilere yol açtı.
Yunanların 1821’de Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başlattığı bağımsızlık mücadelesinin sembollerinden milli kahramanları Athanasios Diakos, genç yazar ve yönetmen Eleni Kiçopulu’nun eserinde, Atina’da ‘suvlaki’ (domuz etinden yapılan çöp şiş) satan, çok kıskandığı ve sık sık dövdüğü eşini, yanında çalışan Kürt asıllı bir kaçak göçmenden hamile kaldığını öğrenince doğum sırasında öldüren bir kabadayı olarak gösteriliyor.
Yunan milli kahramanının, kebapçı, aldatılmış koca ve katil olarak canlandırılması parlamentoyu da karıştırdı. İktidar partisi Yeni Demokrasi Milletvekili Adonis Yeorgiadis, Kültür Bakanı Yardımcısı Kostas Cavaras’ın cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Yunan milli kahramanını bu kadar aşağılayarak gösteren bir tiyatro oyunu neden devlet tarafından finanse edildi?” diye sordu. Muhalefetteki ‘Bağımsız Yunanlar’ Partisi ise Atina Festivali Sanat Müdürü Yorgo Luku’nun görevden alınmasını istedi. Proto Thema gazetesi, iki sayfalık haberde “Ekonomik kriz döneminde bu rezalet için vatandaşın 41 bin Euro ’su harcandı. Oyunda Yunan bayrağı masa örtüsü olarak kullanılıyor” diye yazdı.
‘Athanasios Diakos-Dönüş’ün yazarı ve yönetmeni Kiçopulu “Eser parodi değil. Benim kahramanım Diakos, en iyisini de en kötüsünü de yapabilen sıradan biri” dedi.