Mimesis Haber / Tiyatro Pera yeni sezonda iki yeni oyun sahneliyor. Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği İKSV ve Tiyatro Pera ortak yapımı, 18.Uluslararası Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapan Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im Ekim ayında tiyatroseverlerle buluşacak. İkinci oyun ise yine Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği, provalarına Ağustos ayında başlanacak olan Akdeniz adlı müzikal oyun. Yeni sezonda sahnelenecek olan Ah Smyrna`m Güzel İzmir`im ve Akdeniz adlı müzikal oyunun yazarı Nesrin Kazankaya, Tiyatro Pera`nın sanat yönetmeni, rejisörü ve oyuncusu. Tiyatro Pera yeni sezonda sehneleyeckleri Ah Smyrna`m Güzel İzmir`im ve Akdeniz oyunlarını şöyle anlatıyor:
“Ah Smyrna`m Güzel İzmir`im 1923 yılında İzmir’de geçiyor. Savaş bitmiş, Rum ve Türk topluluklarının karşılıklı göç etmesini zorunlu kılan “Mübadele Yasası” çıkartılmıştır. Köklü bir geleneğe ve kültüre sahip, zengin Rum ailesi Vlasto’lar, İzmir-Bornovada’ki konaklarında göç hazırlığı içindedirler. Yıllardır Vlastolar’la bir aile gibi bir arada yaşayan Türk yardımcıları da, bu göçün hüzünlü tanıklarıdır. Savaşın travmatik izleri ve zorunlu göç, Türk ve Rum aile bireylerini de karşı karşıya getirir ve bir arada yaşamanın imkansızlığını derinleştirir. Kendilerini bir çatışma içinde bulan figürler, derin acılar içinde, çaresiz yarınlara, umutsuz hasretlere, imkansız aşklara boyun eğmek zorunda kalırlar. Feci bir yangınla yanıp harabeye dönen, farklı toplumların, dinlerin ve kültürlerin yüzyıl boyunca bir arada yaşadığı efsanevi dünya kenti, güzel İzmir-Smyrna değildir yalnızca; koskoca bir geçmiş, gelecek, hayaller ve umutlar da küle dönmüştür. Bazı sahnelerinde Rumca konuşulan oyunda, iki toplumun geleneğini yansıtan şarkılar, danslar yer almakta ve oyuncular tarafından çalınan enstrumanlar eşliğinde canlı müzik yapılmaktadır. Yaklaşık bir yüzyıl boyunca bir arada yaşamış farklı din ve dilden insanların; Türk, Rum, Ermeni, Yahudi ve Levantenlerden oluşan kozmopolit bir topluluğun birlikte yarattığı, çokkültürlü büyüleyici kent, Ege’nin incisi İzmir, 1922’de büyük bir yangınla yanıp kaybolur. Dini bayramlarını bile birlikte kutluyan bu insanların anılarını kitap sayfalarında; tiyatroları, sinemaları, kütüphaneleri, eğlence yerleri, mağazaları, olağanüstü mimarisiyle Osmanlı İmparatorluğu’nun en zengin ticaret merkezi İzmir’in siluetini de, kartpostal resimlerinde bulabiliyoruz artık. Antik kültürü, mitoloji öykülerini yaratan bu toprak, emperyalist savaş tanrılarının, etnik kışkırtmayla başardıkları büyük bir yıkıma da sahne olmuştur. Kaybolup giden bizim geçmişimiz, bizim kültürümüzdür; doğdukları topraklardan sürülen, kendi ülkelerinden göç etmek zorunda bırakılan insanlar, bizim insanlarımızdır. Güzel İzmir’in bu hüzünlü sonunu anımsamak, halkların bir arada yaşayabilme umut ve çabasına küçük bir katkı yapabilir belki. Tiyatro Pera, geçmiş ve günümüze duyduğu sorumlulukla, yakın tarihimizin bu acılı kesitine küçük bir pencere açıyor.
Akdeniz adlı müzikal oyun, direniş, aşk, ayrılık, hüzün, ölüm, yaşam coşkusu gibi temaları Akdenizlilik olgusunda ele alıyor. Oyunda, portakal toplayan Akdenizli bir genç kız, bildiği tüm Akdeniz ülkelerinde hayali bir gezinti yapar. Portakal, ülkeleri içinde barındıran bir Akdeniz küresidir onun için. Gezinti boyunca değişik Akdeniz ülkelerinden sökün eden Akdenizliler, beraberlerinde ülkelerinin şarkılarını ve öykülerini de getirirler. Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Yugoslavya, Yunanistan, Türkiye, Kıbrıs ülkelerinden seçilmiş öykü ve şarkılarla aşk, özlem, eğlence, ayrılık, ayrı bırakılma, faşizm ve direniş temalarında bir yolculuk yapılır.”
Bu iki oyunla birlikte Tiyatro Pera’nın repertuvarı içinde yer almaya devam edecek önceki sezonlarda ilk gösterimlerini yapmış oyunlar ise şöyle: Kazaen (Beyoğlu’nda Çarpışmalar), Vanya Dayı, Venedik Taciri, Quintet-Bir Dönüşün Beşlemesi, Rahat Yaşmaya Övgü (Brecht Kabare), Şerefe Hatıralar (İstanbul 1955). Oyunlar grubun kendi sahnesinde (Tiyatro Pera Sahnesi, Sıraselviler Cad. No. 26 Taksim. www.tiyatropera.com) her hafta Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri ve ayda bir kez de Caddebostan Kültür Merkezi`nde sergileniyor.
Tiyatro Pera bu sezonun kendilerini için önemini belirtirken yeni mezun gençlerin katılımına vurgu yapıyor: “Tiyatro Pera yetiştirdiği gençlerle çoğalmakta, büyümektedir. Bu sezonda yeni sahnelenen oyunlarımızda yeni mezun gençler oynayacak. Bu yüzden sorumluluklarımızda arttı. Heyecanlı, canlı, dinamik bir yıl olacak.”
Tiyatro Pera etkinlikleri www.tiyatropera.com adresinden, ve ayrıca facebook ve twitter aracılığıyla takip edilebilir.
Volkan Mantu / MİMESİS