Mısır’dan Roma’ya, Bizans’dan osmanlı’ya kadar pek çok uygarlığa şahitlik yapmış, binlerce yıllık bir tarihin özetini omuzlarında taşıyan tarihi yarımada bugün de İstanbul’un turizm ve kültür merkezi olarak tarihe şahitlik etmeye devam ediyor. Bir zamanlar sanatında merkezi konumunda olan bu önemli coğrafya değişen değerlere uyum sağlayamayarak bu vasfını kaybetmeye başlamıştır. Bu önemli bilgilerin ve değişimin farkında olan bi gurup sanatçı ‘İstanbul Tarihi Yarımada Güzel Sanatlar ve Kültür Derneği’ ni kurarak tarihi yarımadanın tekrardan bir sanat merkezi olması için çalışmalara başlamıştır.
Bu bağlamda 2011 yılında birincisini gerçekleştirdiğimiz ‘Küçük Harfler- Büyük Düşler Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ dünyanın birçok bölgesinden gelen tiyatro gruplarıyla tarihi yarım adayı renk cümbüşüne dönüştürmüştü. 4-14 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz ‘2. Küçük Harfler-Büyük Düşler Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ yine birbirinden ilgi çekici gençlik ve çocuk tiyatrolarını bir araya getiriyor. İran, Çin, Polonya, Sırbistan, Azerbaycan ve Türkiye festivale değişik kültürden oyunlarla renk katacaklar.
4 Ekim’de Aksaray Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde Mask-kara Tiyatrosu’ nun Yılmaz Güney’ in kitabından oyunlaştırdığı ‘Salpa’ adlı eserle açılacak festivalde, Torium,alış veriş Merkezi başta olmak üzere,Cadde Bostan KültürMerkezi, Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi, Kenter Tiyatrosu, Cemal Reşit Rey Konser Salonu,
Erol Günaydın Sahnesi tiyatro severlere birbirinden güzel oyunlarla perdelerini açacak.
İstanbul Tarihi Yarımada Derneği tarafından tasarlanan ve Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nin yürütücülüğünü üstlendiği Küçük Harfler Büyük Düşler İstanbul 2.Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivali yerli ve yabancı grupları biraraya getirmek amacıyla 4-14 Ekim 2012 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen festivalin hedeflediği en önemli kazanımlardan biri ülkemizdeki çocuk ve gençlik tiyatroları alanında yapılan çalışmalara katkı sunmak ve İstanbul’da yaşayan çocuk ve genç seyircileri farklı kültürlerin, farklı ülkelerin tiyatro anlayışıyla buluşturmak. On gün sürecek festivalde, çok sayıda yerli ve yabancı tiyatro grubu sahne alacak. Festivalin Dünya Çocuk Günü olan 4 Ekim tarihinde başlıyor olması ise festival komitesinin önemsediği bir tercih. Ülkemizde çok fazla benimsenmemiş olan Dünya Çocuk Gününe tiyatro yoluyla vurgu yapmak ve öneminin altını çizmek festivalin hedeflerinden biri. Festival kapsamında gerçekleştirilecek sokak gösterileri, yerli ve yabancı sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilecek seminer ve paneller, Atölye çalışmaları, konserler ve özel gösterilerle İstanbul’un genç ve çocuk seyircileri on günlük bir tiyatro şölenine şahit olma şansı bulacaklar.
Demokrasinin en önemli silahının sanat olduğu inancıyla yola çıkan Tarihi Yarımada Derneği yönetimi ikincisini gerçekleştirdiği ve her yıl güçlenerek sürdürmeyi hedefledikleri bu festivalin bu yılki temasını Özgürlük ve Adalet olarak belirledi. Gelecek nesillerin özgürlük ve adalet kavramına sıkı sıkıya sahip çıkmasının gerekliliğinin önemle altını çizen Festival komitesi bu bilinci oluşturmada tiyatronun olanaklarını değerlendirmenin önemli olduğunu vurguladı.
Festival Onur Konuğu: Kırgızistan – Camal Seyidakmatova
Türkiye: Nilbanu Engindeniz
Festivalin Teması: Özgürlük ve Adalet
TOBAV, TODER, OYÇED, IATA (International Amateur Theatre Association), FIA gibi meslek örgütlerinin de desteklediği festivalin resepsiyonu 7 Ekim Pazar günü saat 19:00 da Cemal Reşit Rey Konser salonunda yapılacak. Katılımcı grupların ve onur konuklarının plaketlerinin sunulacağı resepsiyonda festival özel etkinlikleri de izlenebilecek.
Başta Torium alışveriş Merkezi olmak üzere İstanbul’un muhtelif sahnelerinde sergilenecek
Festival oyunları aşağıdaki gibidir.
Festivalde yer alacak oyunlar:
FARENİN KIZININ EVLİLİĞİ ( Çocuk Oyunu ) / ÇİN – NANNING YUE OPERA TROUPE
KELEBEK (Çocuk Oyunu ) / İRAN – DAARVAK
ŞİRİN İLE FERHAT ( Gençlik Oyunu ) / İRAN – DAARVAK
SİHİRLİ SİRK ( Çocuk Oyunu ) / POLONYA – HAYAL SAHNESİ
PLASTİK PAHÇE ( Çocuk Oyunu ) / SIRBİSTAN – PATOS
AKHED KADEK – GADANI ALAYIM (Gençlik Oyunu ) / TÜRKİYE-MASRAH EL 3ASE (TİYATRO ASİ)
ÇİRKİN ÖRDEK YAVRUSU MÜZİKALİ ( Çocuk Oyunu ) / TÜRKİYE – ZORLU ÇOCUK TİYATROSU
ÇÖP CANAVARI | (Çocuk Oyunu) / TÜRKİYE – CENGİZ ÖZEK GÖLGE TİYATROSU
HAVHAVLAR HEVHEVLER ( Çocuk Oyunu ) / TÜRKİYE – AKADEMİ 35 BUCUK TİYATRO TOPLULUĞU
MERHABA GÖLGEM | (Çocuk Oyunu) / TÜRKİYE – MASK-KARA TİYATROSU
MUT ( Gençlik Oyunu ) / TÜRKİYE – TİYATRO FOBİ
ORMAN MASALLARI ( Çocuk Oyunu ) / TÜRKİYE – MANGA OYUN
PIRTLATAN BAL ( Çocuk Oyunu ) / TURKİYE – İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI
SALPA ( Festival Özel Gösteri ) / TURKİYE – MASK-KARA TİYATROSU
YAŞLI KUKLACI ( Çocuk Oyunu ) / TÜRKİYE – TiyatOR (OYAK-RENAULT TİYATRO TOPLULUĞU )
ZÜMRÜDÜ ANKA KUŞLARIN YOLCULUĞU | (Çocuk Oyunu) / TÜRKİYE – ÇİZGİ KUKLA TİYATROSU