İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Komisyonu’nda İstanbul Şehir Tiyatroları yönetiminin sanatçılardan alınarak belediyenin bürokratlarına devredilmesi kararıyla başlayan ve muhafazakar sanat tartışmalarına kadar ilerleyen süreç noktalanıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye ve devlet tiyatrolarının özelleştirilmesi ya da özerkleştirilmesiyle ilgili girşimiyle hazırlanan yasa taslağı ortaya çıktı. Ancak Yeni Akit Gazetesi’nin ulaştığı yasa taslağında, özelleştirilme ya da özerkleştirme olmaması dikkatleri çekiyor. Yasa taslağı Türk tiyatrosu için yeni bir sistem öngörüyor.
Tiyatrolara ilişkin çalışma Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde koordineli olarak yürütülüyor. Çalışmanın bu ayın sonunda Bakanlar Kurulu’na gelmesi öngörülüyor. Değişikle Devlet Tiyatroları ile Şehir Tiyatroları’nın yanı sıra Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da yeni bir yapıya kavuşacak.
KADROLAR ERİTİLECEK
Paket, öncelikle fazla olduğu öne sürülen kadroları eritmeyi amaçlıyor. Bu çerçevede, sanatçıların emekli olmaları için teşvik uygulamaları yürürlüğe girecek. Emekli maaş ve ikramiyelerinde artış yapılacak. Boşalan kadrolar yerine ise sözleşmeli modeline geçilecek.
SADECE SAHNEYE ÇIKAN OYUNCULAR TEŞVİK ÜCRETİ ALINACAK
Sanatçılarla, kurullara sunulan oyun projeleri dahilinde sözleşme imzalanacak. Sözleşme, oyunun ya da herhangi bir sanat temsilinin süresince geçerli olacak. Böylece, “Oynasa da oynamasa da maaşını alma” dönemi sona erecek. Geçiş döneminde, halen yürürlükte olan tüm sanatçıların maaşlarına ilaveten “teşvik ücreti” almalarına son verilirken, sadece sahneye çıkan oyuncular “teşvik ücreti” alabilecekler.
KURUM ETKİNLİKLERİ DIŞINDA KAZANILAN PARANIN YÜZDE 30’U DEVLETE
Oyunculardan ücretsiz izin alanların dışındakiler ise kurum etkinlikleri dışında katıldıkları dizi, konser, sinema ve benzeri faaliyetten elde ettikleri gelirin yüzde 30’unu kurum adına açılacak hesaba yatıracaklar.