Şubat dizisi için çalışan üç işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından, dizi setlerindeki çalışma koşulları yeniden gündeme geldi.
Çalışma koşullarının ağırlığının ölümlere yol açtığını anlatan set işçileri soruyor.
Bu 3 kişinin ölümü ile sonuçlanan bir olayın iç yüzüdür…
20 Ağustos pazartesi gecesi (Bu resmi tatil olan Ramazan Bayramı’nın ikinci gününe denk gelmektedir) Beykoz da bulunan eski Sümerbank’tan (şu an bir çok dizi setinin platosu olarak kullanılmaktadır) gece saat 01.00’de Aytaç Sevim ve ekibi evlerinin bulunduğu İzmit’e dönmek için yola çıktıktan sonra Sultanbeyli civarında park halindeki bir kamyona çarpmış ve bu kaza 3 kişinin ölmesi ile sonuçlanmıştır. Araçta bulunan diğer 3 kişi ise ağır yaralı halde Pendik Marmara Hastanesinde yatmaktadır.
İŞİ DAHA UCUZA GETİRMEK İÇİN
Olayın arka planı ise şöyle; araçta bulunan bu 6 şahıs Eflatun Film’e ait yeni sezonda TRT 1’de yayınlanacak olan “Şubat” adlı dizinin setinde dekor işçisi olarak çalışan işçilerdir. Fakat normalde değişik branşlarda inşaat işçiliği yapan ustalardır. Memleketleri İzmit’te de bu işi yaparak hayatlarını sürdürmektedirler. Eflatun Film’de sigortaları bulunmazken İzmit’te başka bir firmada kayıtlarının olduğu bilinmektedir. Bu firma aslen İzmitli olan Eflatun Film’in sahibi Onur Ünlü’nün bir arkadaşına ait olsa gerek. Profesyonel dekor uygulayıcıları ve üniversitelerin bu dallarından mezun olmuş insanların yapımcı şirket tarafından seçilmeme sebebi ise tamamen işi daha ucuza getirmek için bulunmuş en basit çözümdür. Çünkü bu işin profesyonelleri bu işin ağırlığını, zorluğunu ve kaç saat çalışması gerektiğini bilir ve ona göre kaşe ister.
GÜNDE 21 SAAT
Dekorun planlanan zamanda yetişmemesi nedeniyle sıkışan yapımcı firma çalışan kişi sayısını artırmak, işi daha profesyonelleştirmek yerine İzmit’ten getirdiği inşaat işçilerini çalıştırmayı seçmiştir. Bünyesinde bulunan Sanat ekibi; parasını alamaması, profesyonel çalışma koşullarının olmaması ve sette yaşanan gerginlikler sebebiyle işi bırakmıştır. Yapımcı firma elinde kalan Aytaç Sevim ve ekibini uyguladığı baskı ile uykusuz, yorgun ve kötü şartlarda kalmak pahasına günde yaklaşık 20-21 saat çalıştırarak işi yetiştirmeyi hedeflemiştir. Profesyonel olmayan bu ustaların tüm mücadelesine rağmen İşin yetişememesi sebebiyle sıkıntıya giren yapım firması da bayramda da çalışmayı uygun görmüştür. Ve tüm set ekibi bayramda sete gelmek zorunda bırakılmıştır. Bu müthiş plan, günlerdir uykusuz, yorgun çalışan işçilerin bayram gecesi yola çıkarak kaza yapmaları ve üç kişinin ölmesiyle sonuçlanmıştır.
Bu olay, sadece eğlence unsuru olan bir dizinin yayına yetişmesi için gösterilen mükemmel çabadan ibarettir. Saatlerce setlerde binbir zorlukla çalışan set çalışanlarının durumu ise içler acısı halini devam ettirmektedir.
SORULMAYAN SORULAR
Eflatun Film’in “Şubat” dizisi setinde kaç sigortalı var soruldu mu hiç? Sorulmadı sorulmayacak. Bu bir çok dizinin setinde devam etmektedir. Sigortasız, kötü şartlarda, kötü yemeklerle, parasını alamadan, günlerce düzensiz yaşayarak uyku bile uyumadan setlerde sürünen insanların içler acısı hali devam etmektedir. Bu insanlar işsiz kalacağım korkusu ile sessizliklerini korurken size soruyoruz:
Daha kaç kişi ölmelidir?
Bu olay basında yer bulmadı. Bir bayram kazası olarak birkaç sitede haber olarak geçildi.
Muhtemelen yapımcı firma bir kaç gün sonra olayı örtbas edip konuyu birşekilde kapatarak setine ve çekimlerine devam edecektir. İnsanlar evinde akşamları 45 dakika yerine 90 dakika eğlensin, kanal reklam yayınlasın, patron para kazansın Ferrari’ye binsin diye hayatlarına kıyılan insanlar adına soruyoruz:
Daha kaç kişi ölmelidir?
Günlerini feda edip bilmediği bir işin içine bırakılıp, İşi yetistiremediği için patronundan fırça yiyen ve uykusuz bir şekilde bayram gecesi evine gönderilirken ölen işçiler adına soruyoruz
Daha kaç kişi ölmelidir?
Daha kaçımız ölmek zorundayız?
Kamuoyuna sevgi ve saygılamızla…
*Birkaç sessiz set çalışanı…