Bursa’nın İznik ilçesinde, antik Roma tiyatrosu kazılarında Helence kitabe ve bir tiyatro bileti bulundu.
Antik Roma tiyatrosundaki kazılar esnasında 2000 yıllık olduğu tespit edilen mermer kitabe ve tiyatro bileti olduğu sanılan bir metal bulundu. M.S. 2. yüzyıla ait olduğu sanılan kitabenin tercüme edilmesinin ardından tiyatro hakkında yeni bilgilere erişilmesi bekleniyor. İznik Müze Müdürlüğü yetkilileri, “Bulunan eserleri inceliyoruz. Kitabenin çözülmesiyle tiyatro hakkında yeni bilgiler elde edeceğiz” dedi.
Bugüne kadar yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi veren İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, “Şimdiye kadar cavea yi (seyirci oturma sıraları) taşıyan tonozlu galerilerden 4 tanesi tamamen açığa çıkarıldı. Ayrıca paralel geçişler gün ışığına çıkarıldı. Tiyatro içinde, geç dönemlerde yapılan toplu definlerde salgın hastalıklara karşı kireç elde edebilmek için oluşturulmuş kireç havuzuna ulaştık. Elde edilen kireçler toplu gömülen cenazelerin üzerine serpilerek bir nevi hijyen arayışı söz konusudur” diye konuştu.
Şu anda kazıların iki katlı olduğu düşünülen skenede (sahne binası) devam ettiğini anlatan Kakillioğlu şunları söyledi:
“Orkestra bölümünün kuzeyinde yer alan dolgu toprak kaldırılarak, ilk etapta proskene (sahne platformu) açığa çıkarıldı ve sahne binasının diğer mimari öğeleri ve birbirileri ile olan bağlantılarına ulaşıldı. Zengin mimari bezeklere sahip olduğu bilinen scaenafrons (sahne binasının cephesi – ön yüzü) günümüze ulaşmamış, fakat scaena fronsun proskeneye açılan 5 kapısına ulaşıldı. Bu sayı Anadolu’ ya özgü olması sebebi ile çok önemlidir. Anadolu scaenafi-onslarında kapı sayısı 5’tir. Ortadaki ana kapı porta regia, yan bölümlerde yer alan kapılar ise porta hospitales olarak adlandırılıyordu. Sahne binası kazılarında, Bizans dönemine ait kiremit duvar eklentilerine rastlandı. Bu alanda yapılan çalışmalar sırasında heyecan verici bir bulguya ulaşıldı. Tiyatro yapısına ve o döneme ait olduğu belirlenen bir heykel kaidesi üzerinde yer alan Hellence kitabe açığa çıkarıldı. Tercümesi devam ediyor. Kitabeden elde edilecek bilgilerle epigrafık açıdan tiyatro tarihine yeni veriler eklenecek. Sahne binasına uzanan muhtemel Roma yolunun açığa çıkarılmasını bekliyoruz. Fakat tiyatro genelindeki tahribat yüzünden bu durum net değildir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda 300’den fazla sikke, çok sayıda pişmiş toprak kandil, haç, kemer tokası, çivi ve seramikler bulundu. Venationes denilen gladyatör-vahşi hayvan dövüşleri düzenlenmiş olduğunu gösteren herhangi bir işarete rastlanmadı. Sadece trajedyalar, komedyalar ve toplantılar için kullanılan bir yapıdan söz etmeliyiz”.