Bir tiyatro oyuncusu bir vicdani ret eyleminde “İnançlara özgürlük” yazılı pankartın arkasında oynadığı oyun nedeniyle “halkı askerlikten soğutma” “suçuyla” yargılanıyor. Oyun oynadığı için bugün bir kez daha hakim karşısına çıkacak olan tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı, kendisini böyle bir suçlamayla yargılayan mahkemeyi yok saydığını ifade ederek, “Sen beni yargılıyorsun ama ben bu mahkemeyi yok sayıyorum. Çünkü sahne üzerinde, bir tiyatro oyununda işlenebilecek bir suç yoktur. Sanatta işlenebilecek hiç bir suç yoktur” dedi.
İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncusu Nazlı Masatçı bir vicdani red eyleminde sahnelediği oyundan dolayı “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla İzmir 2. Sulh Ceza Mahkemesince yargılanıyor. Davanın 3’üncü duruşması bugün İzmir’de görülmeye devam edecek.
ANF’ye değerlendirmede bulunan tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı, Vicdani Red Platformu’nun yapacağı bir eylem öncesi kendilerine sokak tiyatrosu sergileyip sergileyemeyeceklerini sorduğunu ve bunun üzerine kendilerinin bir devlet memurunun hayatını anlatan Gogo adlı oyunu sergilediklerini anlattı. Oyun sonrası “Halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla hakkında dava açıldığını söyleyen Masatçı, “Gözaltına aldılar beni, adliyeye götürdüler ilk mahkemeye bu şekilde çıktım” dedi.
Bir sahnede ya da tiyatro oyununda işlenebilecek bir suç olmadığını vurgulayan Masatçı, mahkemede vicdani ret için bir açıklama ya da metin düzenlemediğini ancak de vicdani reddin uluslararası bir hak olduğunu ve bunun kendisi için de bir hak olduğunu belirttiğini aktardı.
“Vicdani ret bir haktır. Beni başka türlü yargılamazsınız. Özellikle oynadığım bir oyundan dolayı bu şekilde yargılayamazsınız dedim. Bana fotoğraflar gösterdiler, bu fotoğrafların arasında sahnede çekilen bir fotoğraf yok. Sadece slogan atarken çekilen fotoğraflar var. Sahnede çekilen fotoğraflar bende var, ben getireyim dedim” diye mahkemede yaşananları aktaran Masatçı, “Koca devlet o kadar fotoğraf çekiyor da oyun oynarken nasıl çekemiyor?” diye sordu.
Sokak tiyatrosu yaptıklarını ve oyunun birçok yerde oynandığını belirten Masatçı böyle bir yargılamanın özgür sanata müdahale olduğunu kaydetti.
Masatçı, devletin çok farklı bir role soyunduğunu ifade ederek, “Devlet, madem bir renge dahil olmak istiyorsunuz. Öyleyse o rengi biz yaratırız sizde dahil olursunuz diyerek bir yıldırma politikası içerisinde. Ancak biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.
Yenikapı Tiyatrosu olarak 7 yıldır birçok baskı ile karşılaştıklarını dile getiren Masatçı, “Bu baskıların hiçbiri bizi yolumuzdan çevirmedi. Biz düşmanı küçümsemiyoruz ancak kendimizin gücümüzü de farkındayız. İlerleyeceğimiz yolu da biliyoruz. Biz diyoruz ki, sanat susmayacak!” diye konuştu.
Son süreçte tiyatroya yönelik artan baskılara da dikkat çeken ve kendini yargılayan mahkemeyi yok saydığını söyleyen Masatçı, bunu şöyle açıkladı: “Sen beni yargılıyorsun ama ben bu mahkemeyi yok sayıyorum. Çünkü mahkemede de ifade ettiğim gibi; sahne üzerinde, bir tiyatro oyununda işlenebilecek bir suç yoktur. Sanatta işlenebilecek hiç bir suç yoktur.”
‘ SOKAKLAR SAHNEDİR, SAHNEDE İŞLENEBİLECEK SUÇ YOKTUR’
“Sanatımız asla vahşetinizi örten, insanları uyuşturan, paranızın kuklası olanlara eş değer düşmeyecektir” diyen İzmir Yenikapı Tiyatrosu ise oyuncularının yargılanmasına tepki göstererek yaptığı yazılı açıklamada, sanatçının tarafsız kalamayacağını ifade etti. Yenikapı Tiyatrosu, “Bizler biliyoruz ki yaşadığımız topraklarda, dershane parasını ödeyemediği için intihar eden gençler, mahallelerine zorla kurulan baz istasyonları yüzünden ciddi hastalıklara yakalananlar, kavga ayırmaya çalışırken biber gazıyla öldürülenler, yoksulluk, önlenebilir iş kazaları (cinayetleri), emperyalist savaşa gönderilmek istenen genç umutlar var. Bizler biliyoruz ki bunların karşısında duran onurlu, aydın, inatçı insanlar da var. Bizim için fabrikalar, tarlalar, grev alanları, sokaklar sahnedir! Ve bir tiyatro oyununda işlenebilecek hiç bir suç yoktur! Mücadelemiz vicdansız düzeninizi devirene kadar devam edecektir” dedi.
Yenikapı Tiyatrosu açıklamasını Çernişevski’nin şu sözüyle sonlandırdı: “Sanatçı yalnızca gerçeği ortaya çıkarmaz, onu açıklar ve yargılar. Bunu yaparken de tarafsız kalamaz.”