'Tiyatro Aristokratların Tekelinden Çıkmalı!'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mustafa Kara: “Tiyatro Aristokratların tekelinden çıkmalı, halkla buluşmalı”

Üsküdar Belediyesi’nin kadınlara yönelik sosyal projesi “Sahne Kadınların” ilk oyununu sahneledi. Altunizade Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyun seyircinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Kara: “Tiyatro Aristokratların Tekelinden Çıkmalı, Halkla Buluşmalı”

Yönetmeninden oyuncularına, kostümcüsünden dekorcusuna kadar her alanında kadınların başrolde olduğu proje 3 aylık bir tiyatro eğitiminin ardından “Gülbahar’ın Baharları isimli oyunla ilk meyvesini vermiş oldu. Projeyle bugüne kadar örgüsüyle, yemek pişirmeyle, çocuk bakımıyla uğraşan, evini süpüren amatör kadın oyuncular artık sahnelerin tozunu yutmaya başladı. Tiyatro Greyfurt işbirliği ile hayata geçen proje kadınların kendilerine olan özgüvenlerini kazanmasına, bugüne kadar gerçekleştiremedikleri hayallerini gerçekleştirmesine vesile oldu.

Turneye Çıkmaya Hazırlanıyorlar

Bir kadının doğumundan yaşlılığına kadar bütün evrelerinde karşılaştığı sorunların esprili bir dille anlatıldığı oyun her kesimden kadının sorunlarını dile getiriyor. Oyunun yönetmenliğini Betül Zarifoğlu ve Zehra Şahin yaparken, yazarlığını ise Sümeyye Karaarslan yaptı.

Projeye dâhil olan ve tiyatro eğitimi alan kadınlar sahneledikleri oyunlarda kendi problemlerini, düşüncelerini ve estetik anlayışlarını ve hayat felsefelerini sahneye yansıtma imkânı buldukları gibi turnelere çıkarak aile bütçesine de katkıda bulunacaklar.

İlk kez Altunizade Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyun 14-15-16 Haziran tarihlerinde saat: 20.00’de sergilenecek. Her gün farklı kadın oyuncu gruplarının sahne alacağı oyunda son gün Gülbahar’ı Türkiye’nin farklı yörelerinden kadın figürleri canlandıracak.

Üsküdar Kültür ve Sanatın Merkezi Olmaya Devam Edecek

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara proje ile ilgili yaptığı açıklamada, “biz kadınlarımızın sanata olan sevdasının farkındayız. Üsküdar sanatın ve birçok sanatçısının yuvası oldu bugüne kadar. Böyle bir projeyle ortaya çıkmak da Üsküdar’a yakışırdı.

Böyle özgün projeler belediyelerin kültür sanat vizyonunu genişletmesine vesile oluyor. Tiyatroyu halka buluşturmak onları sadece izleyici konumunda bırakmakla olmamalı. Halk tiyatroyu yaşamalı, hissetmeli. Tiyatro özelleşmeli ve belli bir kesimin, tabiri caizse “Nişantaşı” eşrafının, elitlerin, aristokratların tekelinden çıkmalıdır. Tiyatro artık tabana yayılıyor, buralardan yetişen oyuncularımıza çok ihtiyacımız olacak. Belki de bir çok kadınımızın hayatı değişecek” dedi.

Sahne Kadınların projesi ile tiyatroyu halka, halkı tiyatroya yakınlaştırdıklarını söyleyen Kara, tiyatro ile ilgili projelerin devamının geleceğini, Üsküdar’ın kültür ve sanatın merkezi olmaya devam edeceğini belirtti.

Haber5

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.