Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB işbirliğinde, vagon tamir atölyesiyken restore edilerek sanat ve kültür hayatına kazandırılan Cer Modern, yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıya ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Cer Modern Medya ve İletişim Koordinatörü Özge Ekmen, ilk etapta bir eğitim projesi olma hedefiyle yola çıkan merkezin, her yaştan ziyaretçinin, yerinde sanat üretimine katıldığı bir merkez şeklinde sürekli projeler üretmeye devam ettiğini bildirdi.
Eski vagon tamirhaneleri restorasyonuyla kazanılan Cer Modern’in, çağdaş müze mimarisinin bir örneği olarak hayata geçtiğini belirten Ekmen, merkezin, Başkent’te sanatsal ve kültürel bir vitrin olmasının yanında çok yönlü ve farklı sanat disiplinlerini de bir arada barındırdığını söyledi.
Cer Modern’in, uluslararası çapta bir merkez olmayı hedeflediğini anlatan Ekmen, “Binaların yapısında ise cephe niteliği, inşa edildiği dönemin cephe anlayışını göstermesi, Osmanlı mimarisinden Çağdaş mimariye geçişin bazı ögelerini taşıması, Ankara’daki Endüstri Arkeolojisi’nin sınırlı örneklerinden birisi olması nedeniyle korumaya değer nitelikler gösteriyor. Zira müze yapısı, eskiyle yeninin zıtlığı ve birlikteliği, yapıldıkları dönemin kesitinin algılanabildiği birbirlerine öykünmeden, uyumlu bütününü oluşturur nitelikte tasarlanmış” diye konuştu.
Çocuklar için Sanat
Merkezde ayrıca “Cer Çocuk” atölyesi adında bir alan da olduğunu anlatan Ekmen, resim, heykel, kolaj gibi plastik sanatların tüm olanaklarını kullanarak çocukları sanatla desteklemeyi; onların bilişsel, zihinsel, duygusal ve sanatsal gelişimlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Ekmen, sanatın bir iletişim aracı olduğu gerçeğinden hareketle, 7-14 yaş grubuyla başlayan, 4-6 yaş grubuyla devam eden atölye çalışmalarında çocukların bireysel potansiyellerini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
Behzat Ç. de Stüdyo Cer’de
Ekmen, genel sanat yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu’nun yaptığı, “Stüdyo Cer”in de 2012-2013 tiyatro sezonunda kapılarını sanatseverlere açacağını bildirdi. Tiyatro oyunları, okuma tiyatroları ve tiyatro atölye çalışmalarını kapsayan projenin, sanat dünyasına yeni bir bakış açısı getireceğini kaydeden Eker, şunları anlattı:
“Proje kapsamında sergilenecek tüm performanslar üretim içinde öğrenim düşüncesini benimsemekte. Bu sayede, yaratılan oyun, salt bir metin olmaktan çıkıp, izleyiciye doğrudan ulaşacak bir gerçeklik haline gelecek. İlk olarak, genel sanat yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu’nun, koreografisini Binnaz Dorkip’in yaptığı George Orwell’in çağdaş klasikleri arasına girmiş dünya edebiyatındaki yergi türünün başyapıtlarından ve yazarın kendisi tarafından ‘büyükler için yazılmış masal’ olarak tanımladığı ‘Hayvan Çiftliği ve ‘Mezarsız Ölüler’ sahnelenecek.”