Sanatevi’nin konuğu olarak Trabzon’a gelen eski İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni ve ozan Orhan Alkaya; yontu sanatçısı Mehmet Aksoy’un bir süre önce Başbakan Erdoğan’ın emriyle yıktırılan Kars’taki “İnsanlık Anıtı” konusunda çok tartışılacak bir iddiada bulundu. Trabzon Sanatevi’nde “Şehir ve Sanat” konulu bir konuşma yapan Alkaya, “Başbakan Tayip Erdoğan, önce bu anıtı çok beğendi. Ancak Azerbaycan Devlet Başkanı İlhan Aliyev anıta tepki gösterince geri adım atmak zorunda kaldı. Esasen ‘ucube’ sözü de Aliyev’e aittir. Aliyev bu sözü Başbakan’a iki kez yineledi ve doğalgazı kesme tehdidinde bulundu. Erdoğan da bunun üzerine ağız değiştirerek, Kars’taki anıtı ‘ucube’ ilan etti” dedi.
Orhan Alkaya, daha önce AKP’li Kars Belediye Başkanı’nın çağrısıyla Kars’taki sanat etkinliklerine katılmalarının basında eleştirildiğini, ancak kendilerinin oraya destek için değil, Belediye Başkanı’na “yanlış yaptınız!” demek için gittiklerini öne sürdü. Mehmet Aksoy’un önemli bir sanatçı olduğunu da vurgulayan Alkaya, AKP’nin sanata bakış açısını ise şu sözlerle eleştirdi:
“Hayatı öbür dünyaya yatırım yapmaya endekslemiş gibi görünüp bugünkü dünyayı yağmalayan bir zihniyet var. Kars’taki İnsanlık Anıtı, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev’in istemiyle ucube ilan edilerek yıkıldı. ‘Ucube’’ sözü de Aliyev’e aittir. Azeri doğalgazı kesilmesin diye heykeli yıktılar. Her şeyi bu kadar ticarete endekslediniz mi onurunuz gidiyor. Savaşta ülkeyi yeniden yapabilirisiniz ama yıkılan onuru onarmak çok zordur.’’
“ÖZELLEŞTİRME SAÇMALIK”
Konuşmasında devlet ve kent tiyatrolarının özelleştirilmesi tartışmalarına da değinen Orhan Alkaya, ‘’Tiyatroyu özelleştirmek bir saçmalık. Bunu onlar da anladı’’ dedi. “Bizim oyunlarımızı oynamıyorsunuz’’ diyen bir zihniyetle karşı karşıya bulunduklarını belirten konuşmacı, “Nedir bunlar diyorsunuz, ortada doğru dürüst bir eser yok. Üç bin yıllık tiyatro tarihinde sizi mutlu edebilecek bir oyun yok mu?’’ diye sordu. Alkaya, cumhuriyetin kültür ve sanatı yaygınlaştırma çabalarını övdü, köy enstitülerinin ve Devlet Tiyatroları’nın çok önemli atılımlar olduğunu belirtti, tüm güçlüklerine karşın hiçbir dönemde tiyatroların kapatılmadığını vurguladı.
“SAHİL YOLU CİNAYET!”
Kentsel dönüşüm projelerini de eleştiren Alkaya, “Çılgınca etrafı saran kentsel dönüşüm, büyük bir hâfıza kopukluğu yaşatıyor. Karadeniz sahil yolu yüzünden bütün Karadeniz korkunç bir ihaneti yaşıyor’’ dedi.
Orhan Alkaya, ilgiyle izlenen konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Binlerce yıllık bir kültür zenginliğinin üzerindeyiz. Ama kendi kültürel köklerimizle kültürü yeniden üretmek anlamında bağlarımız zayıf. Yeni bir modern sanat üretemedik. Bütün bunları modern sanat içinde yeniden yoğurarak çok büyük zenginlik yaratabiliriz. Yapılanları taklit etmek yerine özgün kültürümüzü kullanabiliriz. İki temel şey gerekli, köklerimize yabancılaşmadan kurtulmak ve birbirimize sevgisizlikten kurtulmak.’’