İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen maddenin oyun satın alımı maddesi olduğunu inkâr etmiyor. Şen, ŞT’nin ulaşamadığı tiyatro salonlarını doldurmak, o salonları kullanmak için oyun satın alımı yapılabileceğini söylüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İBBŞT) yeni yönetmeliğindeki dışardan oyun satın alımı maddesinin, Şehir Tiyatroları’nın (ŞT) özelleştirilmesinin önünü açan “tehlikeli madde”olduğu belirtiliyor. Peki, ana görevi tiyatro oyunu üretmek olan ve 10 sahnede yaklaşık bin çalışana sahip ŞT neden dışarıdan oyun satın alacak?
Edindiğimiz bilgiye göre Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “tiyatroları özelleştireceğiz” açıklaması sonrasında ŞT’de özelleştirmede ihale usulünün gündeme geleceği belirtiliyor. ŞT’nin yeni yönetmeliğine göre repertuvar oluşturulacağı, oyunların belediye tarafından ihaleye çıkarılacağı, çoğunluğu sözleşmeli olan oyuncuların da proje bazlı çalıştırılacağı da konuşuluyor. ŞT’nin Devlet Tiyatroları (DT) gibi yasası olmadığı için de özelleştirmenin daha rahat yapılabileceği belirtiliyor.
İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin maddenin asla oyun satın alımıyla ilgili değil, oyunun yapımına ilişkin insana ve malzemeye dayalı satın alım olduğunu söylese de ŞT’nin bağlı olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire BaşkanıAbdurrahman Şen maddenin oyun satın alımı maddesi olduğunu inkâr etmiyor. Şen, ŞT’nin ulaşamadığı tiyatro salonlarını doldurmak, o salonları kullanmak için oyun satın alımı yapılabileceğini, sahnelerin de başka bir tiyatro grubuna kiraya verilebileceğini söylüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendi iştiraki olan Kültür AŞ de şu sıralar 2012 yılı sonuna kadar her bir oyunun 100 seans gösterilmesini içeren “100 Oyun Projesi” kapsamında Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir Adam Yaratmak”, Lyubomir Simoviç’in “Hasan Ağa’nın Karısı” veCevat Fehmi Başkut’un yazdığı “Harput’ta Bir Amerikalı” oyunlarını sahneliyor. Bu oyunların ŞT’ye satılmayacağı, kültür merkezlerinde oynanacağı söylense de bu oyunları hazırlayanların ağırlıklı olarak ŞT’nin sanatçıları ve çalışanları olması, oyun satın alımı maddesinden yararlanılarak ŞT’ye satılma olasılığı olduğu belirtiliyor. Yani ileriki günlerde ŞT’nin oyunu ŞT’ye satılabilir de.
Bilindiği gibi, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yazılı yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, AKP hükümetinin tiyatroları özelleştirme kararını, aylar öncesinde İBBŞT’de dolaylı olarak hayata geçirip geçirmediğini ve bu amaçla şubat ayında, 2 milyon 750 bin TL karşılığında 3 oyunun sahnelenmesi için ihaleye çıkıp çıkmadığını sormuştu.