Mimesis Haber/Alternatif Tiyatrolar Buluşması (ATB) 2012’nin üniversite tiyatrosu ayağı 12 Mayıs’ta ODTÜ Oyuncuları’ndan “Özgürlüğün Bedeli” ve ardından İTÜ TİMİS Oyuncuları’ndan “Mülksüzler” ile Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda devam etti. TİMİS Oyuncuları “Mülksüzler isimli oyunlarını Ursula K. Le Guin’in aynı isimli romanından sahneye uyarlamışlar.
2004 yılında kurulmuş çok da eski bir topluluk olmayan TİMİS Oyuncuları daha önce de roman uyarlamarını sahneye taşımıştı. Oyundan sonra oyuncularla yapılan söyleşide ekip Mülksüzler gibi önemli bir romanı sahneye taşımak gibi ağır bir yükün altına girdikleri için seyirciler tarafından tebrik edildi. Oyun genel olarak iyi kotarılmış ve üzerine emek harcanmış güzel bir çalışma olarak nitelendirilirdi.
Söyleşinin başında süreçleriyle ilgili genel bilgiler veren grup oyunu Aralık ayında tam anlamıyla seçtiklerini belirtirken, oyunun sahne ve dramaturji çalışmalarına Şubat ayında başladıklarını belirttiler. Oyunun arka plan ve dramaturji çalışmaları çerçevesinde grup sivil itaatsizlik, anarşizm, liberalizm, ütopya, toplumsal cinsiyet vb. konular üzerine birçok okuma yaptıklarından bahsettiler. Süreç değerlendirmesi yaparken reji ve oyunculuk anlamında geride kaldıklarını ifade eden grup bunun nedenini romanı sahneye uyarlama konusuna daha fazla ağırlık göstermeleri olarak açıkladı. Metni sahneye aktarırken bazı kısaltmalara da yer veren topluluk, kısaltmaları romanın eş zamanlı ve kronolojik dokusuna dokunmadan gerçekleştirmiş. Metnin sahneye uyarlanmasında sahne üzerindeki doğaçlamaların, düzenlemelerin ve metne yeniden yazımların yapıldığı söylendi. Oyun da bazı güncel esprilerin varlığı da bu durumu belgeler nitelikte.
TİMİS Oyuncuları tarafından romandan uyarlanıp sahneye taşınan “Mülksüzler” müzikli bir oyun olma niteliği de taşıyor. Grup içinden ilk defa bir müzisyen kadronun çıktığı ve tiyatroda müzik kullanımının ileriki dönem prodüksiyonlarında geliştirilmesinin hedeflendiği söylendi. Müzik dekor geçişleri sırasında ağırlıklı olarak kullanılırken, zaman zaman öykünün içine de yedirilmişti. Kostüm konusunda ekibin farklı dünyaları farklı tarz kostümlerle oluşturduğunu görüyoruz. Urras insanlarının daha tektip ve renksiz olan kostümler,ne karşılık Aranes’in insanları daha renkli ve çeşitli kostümler giyiyorlardı.
Alternatif Tiyatro’lar Buluşması 13 Mayıs Pazar günü Eskişehir Üniversitesi Yaşayan Tiyatro’nun 13.00’de Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde oynayacağı “Atuan Mezarları” isimli oyunla devam edecek. Şenlik programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://mimesis-dergi.org/2012/04/alternatif-tiyatrolar-bulusmasi-2012-basliyor/
Kerem Renda