Mimesis Haber / Bu yıl Alternatif Tiyatrolar Buluşması kapsamında düzenlenecek olan Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri etkinlikleri, iki farklı güne yayılacak.
29 NİSAN 2012 PAZAR / 13.00-21.30
Türkiye ve Yunanistan’da Gölge Oyununa Kültürel Çoğulcu Bir Bakış
2007 yılından itibaren BGST içerisindeki bir inisiyatifin girişimleriyle ve kardeş kurumlarla işbbirliği içerisinde gerçekleştirilen Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri’nin bu yılki programı Türk ve Yunan gölge oyununa dönük bir etkinlikle start alıyor. KÇTG 2012’nin bu ilk etkinliği BGST dışında Mimesis Dergisi, Tarih Vakfı tarafından yayınlanan Toplumsal Tarih Dergisi ve Tiyatro TEM işbirliği ile organize edildi. Yakın zamana kadar “Karagöz kime ait” türünden bizce anlamı olmayan sorular dışında gündeme gelmeyen gölge oyunu geleneğini, halkların birbirleriyle rekabet ettiği değil, benzerliklerini keşfettikleri ve farklılıklarının tadını çıkarttıkları farklı bir perspektiften ele almayı hedefleyen bu etkinliğe konuyla ilgilenen, tartışmak isteyen herkes davetlidir.
Yer :Maya Sahnesi
İstiklal Cad. Halep Pasajı (Atlas Pasajı karşısı) Kat: 2 Beyoğlu
0 212 252 74 52
PROGRAM
13.00-15.00 Panel: Gelenekselin Dönüşme Sürecinde Türkiye’de ve Yunanistan’da Gölge Oyunu
Ahmet Akşit Türkiye’de Modernleşme ve Karagöz üzerindeki etkileri
Peri Efe Uluslaşmaya bir başka örnek: Yunanistan’da gölge oyununun seyri
Sertan Batur Sabri Esat Siyavuşgil örneğinde Uluslaşma ve Karagöz
Çetin Sarıkartal Gölge Oyunu ve Çağdaş Gösteri Sanatlarında Gelenek ve Kopuş
Moderatör: Fırat Güllü
18.00-19.15 Oyun: Alem Buysa Kral Übü /Tiyatro TEM
20.30-21.30 Gösteri: Karagiozis Gösterisi / Ioannis Chatzis ve Anastasia Gkenidou
13 MAYIS 2012 PAZAR / 17.00-21.30
Türkiye’de Arapça Tiyatro
Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri (KÇTG) 2012’nin ikinci günü Arapça tiyatro yapan ve kendi metinlerini üreten 2 gruba ayrıldı: İstanbul’da ASİ Derneği’nde tiyatro yapan Masrah el 3ase grubu, kuşaklar arası anadil aktarımının temel sıkıntılarını işleyen Akhed Kadek [Gadanı Alayım] adlı oyunlarını ilk kez KÇTG’de sergileyecek. Ardından Hatay Ehlıddar Kültür Merkezi’nin tiyatro topluluğu Mesreh el Emel insanların yoksulluğunu anlatan, Türkiye’deki ve bölgedeki güncel/politik gelişmeleri hicveden Fıkıristan [Fakiristan] adlı oyunlarını sahneleyecek. Hatay’ın il ve ilçelerinde yapılan festivallerde şimdiye kadar 30 binden fazla seyirciyle buluşan Fıkıristan [Fakiristan] İstanbul’da ilk kez gösterilecek. Oyunların ardından gruplar tiyatro deneyimlerini, Arapça tiyatro yaparken yaşadıkları sorunları, yeni projelerini seyirciyle birlikte tartışacaklar.
Yer : Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi (Uçaksavar Kampüsü)
PROGRAM
17:00 – Akhed Kadek [Gadanı Alayım] / Masrah El 3ase
19:00 – Fıkıristan [Fakiristan] / Mesreh el Emel
20:30 – Söyleşi: Türkiye’de Arapça Tiyatro