Bizet’nin klasik eseri ‘Carmen’ bugün, yarın ve pazar günü, toplam dört gösteriyle İstanbullu sanatseverlerin karşısına çıkıyor.
Prosper Merimée’nin klasik eseri Carmen’in Maria Carrasco tarafından sahneye aktarılan bu uyarlamasında canlı flamenko müziği, Carrasco’nun özgün koreografisiyle buluşuyor.
Maria Carrasco, Carmen’i canlandırdığı bu muhteşem eseriyle birçok ülkede gerek dansı gerekse sahne ve kostüm tasarımıyla seyircileri ve eleştirmenleri kendisine hayran bıraktı.
25 kişilik kadro tarafından sahnelenecek gösteride İspanyol dansı, flamenko, Arjantin tangosu ve modern dans bir araya geliyor. Göz alıcı kostümler, muhteşem ışık düzeni ve detaylı sahne tasarımının yanı sıra mükemmel danslarıyla da seyircileri büyüleyen Carmen’de Maria Carrasco bu evrenselleşmiş efsaneyi bir kadının gözünden yorumluyor: “Carmen’i algılayışım yıllar içinde değişti. Bu seneler geçtikçe gelişen bir iş. Eserin içine daha çok girdikçe yeni nüanslar, günümüzün modern kadınında kendini gösteren farklı özellikler keşfediyorsunuz. Onun asiliği, yerleşik kurallara uymaması, özgürlüğüne olan düşkünlüğü, içgüdülerini mutlaka tatmin etme eğilimi, o zamanın ahlak anlayışını çiğnemesine neden olan isyankar ruhu güçlü bir çekim oluşturuyor.”
Carmen bir özgürlük, kıskançlık ve tutku hikayesi. Fransız yazar Prosper Merimée, dünyanın en ünlü puro sarıcısı olacak bu kadının hikayesini arkadaşı Montijo Kontesi’nden dinledikten ancak 15 yıl sonra kağıda aktarmaya karar vermiş. Ünlü yazarın birkaç gün içinde bitirdiği bu kısa roman, döneminin romantizminin yanı sıra egzotikliği, dizginlenemeyen tutkuları, insanların hayatında büyük tahribatlara neden olan aşkları ve trajik kaderleri ölümsüzleştiriyor.
Ballet Flamenco Maria Carrasco Topluluğu
Farklı lirik topluluklarında koreografi üzerine çalışıp İspanyol dansı ve flamenkonun en önde gelen isimleriyle sıkı bir eğitimden geçen Maria Carrasco “Flamenkonun Yeni Değerleri Yarışması”na katılmak için 1994’te kendi ismini taşıyan grubu kurdu. Madrid Şehir Meclisi’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen bu yarışmada kazandıkları birinciliğin ardından şehrin en ünlü Flamenko mekanlarında sahne alan grup eleştirmenlerin ve seyircilerin haklı övgüsünü topladı.
1995-96 yılları arasında gerek İspanya’da gerekse Polonya, Ekvator, ABD, Meksika ve Küba gibi yabancı ülkelerde birçok festivale katılan grup, flamenkoya kattıkları gençlik, tazelik ve yoğunlukla dikkatleri çekti. 1997’de sahnelediği ilk gösterisi “Al Compás de la Palabra” için ünlü İspanyol aktör Nicolas Dueñas’ın yanı sıra flamenko uzmanı ve şair Francisco Almazán ve hikayenin anlatımını üstlenen Máximo Valverde ile işbirliği yaptı. Müzik, şiir ve flamenkoyu birleştiren bu gösteri İspanya’nın birçok şehrinde başarıyla sergilendi. 1998’de grup ikinci gösterisi “Tiempos flamencos” ile seyirci karşısına çıktı. İspanya’nın yanı sıra Portekiz ve Lübnan’da da sergilenen gösteri, grubun 1999’da Japonya ve Güney Kore’ye düzenlediği turnelerde sahnelendi.
Grup, 2000 yılında “Tiempos Flamencos” gösterileri ile Madrid Yaz Festivali’nde (Veranos de la Villa) flamenko dansını temsil etmek üzere Juaquin Cortes ve Antonio Canales ile seçildi. Maria Carrasco 2002 yılında grubunun en tutkulu ve orijinal gösterilerinden biri olan “Carmen”ne imza attı. Bu evrensel hikayeye kendi tarzının orijinalliğini katan Carrasco’nun çalışmasında tango, flamenko ve modern dans gibi farklı tarzlar bir araya geldi.
2002’de bu kez Carmen ile Madrid Yaz Festivali’nde yer alan grubun gösterisi sezonun en büyük şovu olma başarısını elde etti. Madrid’in yanı sıra İspanya’nın farklı şehirlerinde ve ardından Orta Amerika’da sergilenen Carmen, sahne sanatları alanındaki en saygın organizasyonlardan “VII.Max Awards of the Performing Arts”ta “En İyi Dans” kategorisinde, Maria Carrasco ise “En İyi Dansçı” kategorisinde finale kaldı.
Grubun 2005’te sergilediği “Embrujo”, yüzyıllarca geriye giden tarihi çerçevede başrolü sanat ve İspanyol kültürüne veren, teknik, duygular ve mükemmelliği birleştiren büyüleyici bir görselliği seyirciyle buluşturdu. Dansın sihirli renklerini teatral sürprizlerle süsleyen gösteri, zamanımızın en etkileyici flamenko eserleri arasında yerini aldı ve İspanya’nın tanı sıra Portekiz, Orta Amerika ülkeleri, Pekin ve Dakar’da sergilendi.
2006’da çocuklara yönelik olarak hazırladığı “Sinderella” gösterisinde Maria Carrasco İspanyol dansını eğlenceli ve canlı bir koreografi, ilginç sahne tasarımı ve yaratıcı kostümlerle küçükler için unutulmaz hale getirdi. Guatemala’da düzenlenen Festival Paiz’e İspanya temsilcisi olarak katılmak üzere seçilen gösteri burada en iyi çocuk şovu seçildi.
Maria Carrasco’nun Sanatsal Çizgisi
Maria Carrasco’nun dansa olan tutkusu 4 yaşındayken başladı. Bu sanat dalına karşı doğuştan yeteneği ve samimi eğilimi sayesinde İspanyol dansındaki kariyerini olağanüstü bir sanatsal kişilikle birleştirmeyi başardı. Flamenkonun en usta isimlerinden aldığı yıllar süren yoğun bir eğitimin ardından eğitimini yurtdışında, klasik ve çağdaş danslar alanında sürdürdü. Sahne, ışık ve kostüm tasarımı konusunda yüksek lisans yapan Carrasco ünlü lirik gruplarında öğretmenlik yapmakta ve yurtdışındaki önemli okullarda İspanyol dansıyla ilgili özel dersler vermektedir.
Madrid Şehir Meclisi tarafından düzenlenen prestijli bir yarışma olan “Flamenkonun Yeni Değerleri Yarışması”na katılmadan hemen önce kendi topluluğunu kuran ve bu yarışmada birincilik kazanan Maria Carrasco kısa sürede yetkin eleştirmenlerin ve seyircilerin övgüsünü kazandı. O günden bu yana başarıdan başarıya koşan sanatçının kazandığı ödüller arasında İspanyol Radyo Televizyon Birliği tarafından verilen “Gümüş Anten”, Boğa Güreşi Birliği Meclisi Ödülü ve 2008’de aldığı “Altın Mikrofon” sayılabilir.
Kendi topluluğunun başında toplam 7 gösteriye imza atan Carrasco aynı zamanda bu gösterilerin yönetmenliğini ve koreografilerini de üstlenen isim oldu. Antonio Machado, Miguel Hernandez ve Lorca’nın sözlerini içeren ve flamenko ile tiyatro arasındaki bağı gözler önüne seren “Al compás de la Palabra”yı “Tiempos Flamencos”, “Carmen”, “Aires Flamencos”, “Embrujo”, “La Cenicienta” ve “Al Compás de Lorca” takip etti. Tüm bu gösterileri yurtdışında da sergileyen Carrasco’nun İspanya dışında turne düzenlediği ülkeler arasında ABD, Japonya, Güney Kore, Kosta Rika, Guatemala, Nikaragua, El Salvador, Honduras, Meksika, Küba, Portekiz ve Ekvator sayılabilir.
Sanatçının kariyeri boyunca ürettiği en tutkulu projelerden biri olan “Carmen”, sahne sanatları alanındaki en saygın organizasyonlardan “VII.Max Awards of the Performing Arts”ta “En İyi Dans” ve “En İyi Dansçı” kategorilerinde finale kalmıştır. “Tiempos Flamencos” gösterisi, Lübnan’daki Cervantes Enstitüsü tarafından flamenkoyu tanıtmak üzere Unesco Binası’nda düzenlenen organizasyon için seçilmiştir. Ürdün Kralı tarafından “Carmen” gösterisini sergilemek için davet edilen sanatçı farklı ülkelerde düzenlenen festival ve kurumsal organizasyonlarda da sahne almıştır.
İspanya’nın başkenti Madrid’deki Kral Juan Carlos Üniversitesi’ne bağlı Alicia Alonso Dans Akademisi’nde ders vermeye devam eden Maria Carrasco gerek İspanya gerekse başka ülkelerde sahnelediği gösterilerde modern ve özgün flamenko tarzını, gücünü ve karakterini onun farklı sanatçı kimliğinden alan kendi grubuyla birlikte sergilemeye devam etmektedir.
Maria Carrasco’nun sahneye koyduğu gösteri; Flamenko, Arjantin tangosu ve modern dansı bir araya getiriyor. Yer: TİM Saat: 21.00 Biletix tel: 0216 556 98 00