Orhan Alkaya’nın yönettiği İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oynanan “Rosenbergler Ölmemeli” oyunu gösterimden kaldırıldı. ABD’nin atom bombası sırlarını Sovyetler Birliği’ne vermekle suçlanarak idam edilen Julius ve Ethel Rosenberg isimli sosyalist bilimadamlarının yargılanmasının anlatan oyunun kaldırılmasının gerekçesi tehlif sorunları olarak açıklansa da izleyiciler bu açıklamayı inandırıcı bulmadı. Son kez izleyicilerin gözyaşları ile gösterim yapan oyun “herkesin adil yargılanması” çağrısı yapıyordu.
Orhan Alkaya, geçtiğimiz Pazartesi günü Radikal’den İpek İzci’ye Şehir Tiyatroları’nda yaşanan gerilimi öyle ifadelerle anlattı ki, kafalar daha da karıştı. “Evet, ‘Rosenberg Ölmemeli’, bizim için bu bombardımanı önlemek daha da önemli” diyen Orhan Alkaya şu ilginç ifadeleri kullandı: “Şehir Tiyatroları üzerinde hakimiyet kurmak isteyen bir grup var. Bunlar tiyatronun sponsor kurumu olan belediyeye saldırıyor. O taraftaymış gibi görünen bir yazar, Başbakan’a saldırıyor aslında. Saldırıyı yönettiği yer, baskı kurmaya çalıştığı yer!”
Alkaya’nın kastettiği o taraftaymış gibi görünen ancak Başbakan’a saldıran bu grup merak uyandırdı.
Alkaya, gelinen noktayı şu sözlerle çok net anllatı: “Sanat, korkuyla mücadele eder, korkunun ilacıdır. Sanatın konuşamayacağı, el atamayacağı hiçbir yer yoktur. Bir seri katili de anlatırsınız, hırsızı da, politikacıyı da… ‘Neden onların özne olarak seçildiği oyunlar yapıldı?’ diye bir soru sorulduğunda zaten atmosfer faşistleşmiş demektir.”