Rumların beş yüz yıldır perhizin başlangıcı, baharın ve bereketin gelişini kutladığı Baklahorani Karnavalı Galatasaray’dan başlayan bir yürüyüşle kutlandı.
Değişik maske ve kostümler giyinen büyük bir kalabalık, davul, klarnet, tulum enstürmanlarının eşlik ettiği Türkçe, Rumca müzikle beraber Tünel’e doğru yürüyüşe geçti.
Ateş gösterilerinin de yapıldığı yürüyüşe, turistlerin yanı sıra yolda yürüyen çok fazla kişi de katıldı.
Apoyevmatini Gazetesi sahibi Mihail Vasiliadis, “Daha önceki yıllarda da küçük kutlamalar yapılıyordu ama hiç bu kadar çok kişi festivalle tanışmamıştı” diyor.
“Karnaval perhiz döneminin başlangıcında kutlanır. Bu 50 günlük perhizde et yenmediği için zeytinyağlı yemekler yenir; özellikle de bakla ezmesi yapılır, karnavalın adı da oradan geliyor.”
Vasiliadis, kökleri pagan dönemine dayanan karnavalın aslında “insanların kurallara karşı gelişi ve onları çiğneme özlemini” karşıladığını söylüyor.
“Çocuklar uçurtma uçurur, danslar edilirdi”
1941’de azınlıklara uygulanan sindirme politikasının bir sonucu olarak karnavalın yasaklandığını söyleyen Vasiliadis, o zamanki karnavalları büyüklerinden öğrendiği kadarıyla anlatıyor.
“O zamanlar tulumbacılar vardı, eğlencelerin başını onlar çekerdi. Aileler sabahtan çocuklarıyla rüzgarlı tepelere çıkardı. Çocuklar uçurma uçururlar, aileler sedirlerini serer, hep birlikte yemek yenirdi. Laternalar çıkar, kadınlı erkekli herkes dans ederdi.
“Bu eğlence güneşin batışına kadar sürerdi. Akşam olduğunda da bıçkınların dönemi başlar, umumhanedeki kadınlar atlar üstünde Kurtuluş son durağa gelirdi. Kısacası bu kilisenin tasvip etmediği bir halk eğlencesiydi.”
“Dans etmeye geldik”
Yunanistan’dan Türkiye’ye gezmeye gelen bir erkek de karnaval zamanı, Yunanistan’ın farklı şehirlerinde bedava yemeklerin dağıtıldığını ve herkesin sokağa dökülerek sabaha kadar eğlendiğini söylüyor.
Karnavala kostümleriyle gelen herkes “dil, din ayrımı yapmadan, eğlenmek ve dans etmek için buradayız” diyor.
Grup, Tünel’e kadar yürüdükten sonra rembetiko müziği eşlinde zeytinyağlı yemekler yemek üzere Romeo ve Juliet Konser Salonu’na gitti.
Karnaval 68 yıl aradan sonra ilk kez 2009’da küçük bir grupla kutlanmıştı. Bu karnavalın benzerleri hala Rio, New Orleans ve Yunanistan’da kutlanıyor.