Düşevi Oyuncuları kadın merkezli üçüncü oyunlarını sahneye koyuyor. Bir hayalin gerçeğe dönüşmesine şahit olmak ister misiniz? Pişmanlıklar ölümle mi su yüzüne çıkar? Düşevi Oyuncuları’ndan Ölümle Tehdit Edilen Bir Kadının Hikayesi.
21 Aralık Çarşamba 20.00’de Samsun Gazi Sahnesi’nde prömiyeri yapılacak “Süreyya” adlı oyunun galası 27 Aralık Salı 20.00’de gerçekleşti. Oyun her hafta Salı günü Gazi Sahnesinde sahnelenmekte.
Düşevi Oyuncuları üçüncü “kadın” merkezli oyunu Süreyya ile bir kadının toplumsal baskılardan ve kadın olmaktan dolayı kendi kendine oluşturduğu engelleri anlatıyor. Ve Süreyya yaşamla ölüm arasındaki tüm sorguları yeniden su yüzüne çıkarıyor: Hayatında hep makul olanı yapan Süreyya meme kanseri olduğunu öğrendiğinde yine makul olanı mı yapacak? Hayaller gerçeğe dönüşecek mi? Yarıda kalan duygular tamamlanacak mı? Süreyya yaşamda var olduğuna dair bir iz bırakabilecek mi? Peki, bir gün ölüm gelip kapıya dayandığında siz ne yapardınız? Oyun bu soruları sorarken hayatın ciddiye alınmayacak kadar kısa ve ideallerin peşinde koşacak kadar uzun olduğunu savunuyor.İhmal edilmiş bir hayalin gerçek olması…
Süreyya insanın hayatta idealleri peşinde koşmayı tercih etmesi ile ideallerinden vazgeçmesinin anlatıldığı bir hikaye… Seyirci Süreyya’yı izlerken bir kadının yaşamda yok olurken, dünyada var olduğuna dair bir iz bırakma çabasına şahit olacak.
Müzikli ve tek perde olan oyun kanser hastası olan Süreyya’nın tüm hayatını gözden geçirmesi ve en severek yaşadığı anlarını tekrar yaşaması üzerine masalsı bir anlatım diline sahip. Yıllar sonra toplanan eski dostlar, Süreyya’nın ölümle randevusu olduğunu bilmeden eğlenceli bir şekilde, lise yıllarında çıkaramadıkları “Midak Çıkmazı” adlı 1940’lı yıllarda Mısırda geçen trajikomik bir oyunu hazırlayacak ve oynayacak. İlk başta sıradan gibi görünen karakterlere sahip 5 arkadaşın geçmişe dair bir anıyı canlandırması, geçmişle yüzleşme ve söylenemeyenlerin ortaya çıkmasıyla renkli, hareketli bir hal alacak. Bu oyun esnasında seyirci, kuliste yaşananlara, gerçeklerin ortaya dökülmesine, anılara, itiraflara ve pişmanlıklara şahit olacak.
Oyun süresinde Süreyya’nın kızı Neşeye yazdığı veda mektubunu dinleyen seyirci Meme Kanseri olan bir aktriste acımak yerine, onu anlamaya çalışacak. Ve ihmal edilmiş bir hayalin gerçeğe dönüşmesini izleyecek.
“3. SAYFADAN KADIN HİKAYELERİ” adlı ilk özgün oyunlarını 2005 yılında sahneye koyan Düşevi Oyuncuları bu oyunla Türkiye’de Kadına uygulanan şiddeti “yeni gerçekçi” bir bakışı açısı ile seyircisine sunarken kadına uygulanan dış baskıları, dış etmenleri anlattı. İkinci kadın oyunu olan “ANADOLU KADINLARI” ise çok büyük uygarlıkların yaşam merkezi olan Anadolu Toprakları üzerinde kendi başına ayrı bir kültür etmeni olan “Kadın” olgusunu ve bu renklilik içerisinde erg olmuş ya da ergin yanında olmuş ama her zaman yönetimin bir parçası olmuş olan kadınları anlattı. Üçüncü kadın merkezli oyunlarında ise bir kadının toplum ve iç baskılarından dolayı kendinden ve ideallerinden vazgeçişini sahneye koyuyor.
Oyuncular
Ferda KAYNAR & Mübeccel YALÇIN & Olgun AYDIN
Manolya KUL & Seçkin BILDIRCIN
Yazan : Murat Can KİBİROĞLU
Yöneten : Cem KAYNAR
Yönetmen Yardımcısı : Biran ALTUNCU
Dekor-Işık Tasarım-Uygulama : Ersoy ÇELİKPAZU
Müzik : Olcay SARAL
Kostüm Tasarım : Gülnur ÇAĞLAYAN
Görsel Danışman : Mustafa CAN
Koreografi : Emre ÖRGÜT
Kostüm Uygulama : Fadime AYGAR
Sinevizyon Tasarım : Kadir ARSLAN – Saygın EREN
Teknik Danışman : Haldun KEÇELİ
Efekt Tasarım : Ahmet Sabri KARATAŞ
Görsel Fon : Mahir YERLİKAYA
Efekt Kumanda : Muammer AYDOĞAN
Görsel Uygulama : İstanbul KORORA Ajans
Sahne Amiri : Pınar ÇELİKPAZU
Kondüvitler : Ebru SAĞLAM – Birsoy ÇELİKPAZU