Bu sene Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri 16’ncı kez sahiplerini bulacak. Ödül törenine aylar var. Ama ödüllerde gelinen noktayı ve yönetmelikte yapılan değişiklikleri gazeteciler ve tiyatro yazarlarıyla konuşmak üzere, geçen çarşamba akşamı İstanbul Kuruçeşme’deki Hotel Les Ottomans’da bir sohbet yemeği düzenlendi. Yemek Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Seçici Kurul Başkanı Tijen Par ve Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa’nın ev sahipliğindeydi.
20.00’de başlayan sohbet, 23.00’e kadar uzandı. Peki, bunca zaman o masada neler konuşuldu? Sohbetin odak noktası, yine ödüllerin 75 kişiden düşük kapasiteli salonlarda sahnelenen oyunları gözardı etmesiydi. Çünkü yönetmelikteki bu madde, özellikle Beyoğlu civarında sayıları hızla artan yüksek enerjili genç tiyatroların varlığını yok sayıyor. Hem, kendi yağında kavrulmaya çalışan özel tiyatroları dekor ve kostüm gibi alanlarda ödenekli tiyatrolarla karşılaştırmak ne kadar doğru ki?
Bu noktada, tiyatro ödülleri dağıtılmasındaki amaç da tartışıldı. Yani amaç, zaten popüler olan isimleri onurlandırarak ödülün prestijini artırmak mı, yoksa parlamak üzere olan bir yıldızın önündeki yolu aydınlatmak mıydı?
Dormen’in Mazareti
Uzun lafın kısası; sohbet sonrasında anlaşıldı ki yemeğe ev sahipliği yapan tiyatro duayenlerinin de kafası epey karışıktı. Elbette kolay iş değil, senede bunca oyun çıkartılırken, her birine yetişebilmek. Ancak bu açıdan, adil olmadığı yönünde eleştirilen ödülleri, “Ama öyle çok oyun var ki hepsine yetişmek çok zor” diye savunan Dormen’in açıklaması; elektrikler kesildiği için ödevini yapamayan öğrencinin bahanesini çağrıştırıyordu.
Salih Başağa, sezon içinde yönetmelikte değişiklik yapılmadığı için, yapılan fikir alışverişinin izlerini 17. Afife Tiyatro Ödülleri’nde sürebileceğimiz sözünü vererek bitirdi konuşmasını. 16. Afife Tiyatro Ödülleri için yapılan değişikliklerse şöyle:
* Öncelikle, tüm üyelerin görev süreleri beş yıldan üç yıla indirildi. Üyeler en fazla iki dönem üst üste, yani altı yıl görev yapabilecek. Aralarında Göksel Kortay, İzzet Günay, Ahmet Gülhan, Deniz Gökçer ve Argun Kınal gibi isimlerin yer aldığı Seçici Kurul üye sayısı bu yıl yediden 11’e çıkarıldı.
* Ayrıca Seçici Kurul üyelerinin her biri bu yıl en az 30 oyun izlemek zorunda. Üyelerin oylama ve görüşmeleri sonucunda, her kategoride üç aday belirleyen Seçici Kurul, bu adayları Oylama Kurulu’na bildiriyor. Oylama Kurulu üye sayısı da 16’dan 20’ye çıkarıldı. Salih Başağa’nın başkanlık görevini yürüttüğü Oylama Kurulu’nda tiyatro sanatıyla profesyonel veya amatör olarak ilgilenen pek çok isim yer alıyor. Üstelik kurula Yapı Kredi Tiyatro Kulübü’nden iki genç isim dahil edildi. Farklı kuşaklardan kişileri bir araya getirerek, kurulların kendi içinde bir denge yaratılması amaçlanıyor.
* Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü, ‘Genç Kuşak En Başarılı Sanatçı Ödülü’ olarak değiştirildi. Ödül, artık ana kategoriler arasında yer alacak.
* Geçtiğimiz yıla kadar 14 ana kategori ve beş özel ödül olmak üzere toplam 19 dalda ödül veriliyordu. Bu yıl, 15 ana kategori ve üç özel ödül olmak üzere toplamda 18 ödül verilecek.
* Son olarak, her yıl Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen ödül töreni, bu yıl Nisan ayının sonuna doğru Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.