Günay, Ankara’nın da İstanbul’un da bugünkü sanat mekânlarından çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu dile getirerek “İstanbul’da uzun zamandır kangren olmuş bazı konuların çözümüne doğru çok önemli ve en geç 2013’te sonuçlarını göreceğimiz adımlar atacağız. İstanbul AKM, Emek Sineması, Ayazağa kültür varlıklarının korunması açısından özel ilgilendiğim konular” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul’da uzun zamandır “kangren haline dönüşmüş” Atatürk Kültür Merkezi ve Emek Sineması’na ilişkin sorunların 2013 yılında çözüleceğini belirterek, “Yakında çok güzel haberler olacak” dedi.
Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde, bakanlığın 2011 yılı yayınlarının tanıtıldığı “Türkiye’nin Düşünsel-Sanatsal Birikiminden İzler” adlı etkinlik öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Günay, müzede geçen yıla kadar yaklaşık 400 eserin sergilendiğini belirterek “Gerçekten bir müzeye yakışmayacak ölçüde azdı. Şimdi 800’ün üzerine çıktık” dedi.
Geçen yıl TÜİK’ten 35, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden de aralarında Diyarbakırlı Tahsin, İbrahim Çallı gibi ressamların eserlerinin bulunduğu yaklaşık 85 eser aldıklarını belirten Günay, Sümer Holding’den de 30’dan fazla yeni eserin geleceğini kaydetti.
Günay, Ankara’nın da İstanbul’un da bugünkü sanat mekânlarından çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu dile getirerek, “İstanbul’da uzun zamandır kangren olmuş bazı konuların çözümüne doğru çok önemli ve en geç 2013’te sonuçlarını göreceğimiz adımlar atacağız. İstanbul AKM, Emek Sineması, Ayazağa… Ne mülkiyetleri bizde ne de projeleri. Ancak bunlar kültür varlıklarının korunması açısından özel ilgilendiğim konular. Yakında çok güzel haberler olacak” dedi.
Günay, Ankara AKM için ise “Milli Komite kararını bekliyoruz. Ancak benim görüşüm, içinde kütüphanesi, araştırma ünitelerinin yer aldığı büyük bir müze kompleksinin oluşturulması ve o yapının kaldırılması. Kaldırılması benim verebileceğim bir karar değil. Bu konuda asker-sivil ciddi bir mutabakat da var. Biz o binanın, AKM ismine layık olmadığı ve Ankara’nın kültür mekânı olarak orada gereksiz bir alanı işgal ettiği görüşündeyiz. Komitenin kararına göre projemizin kullanıcı alanını netleştireceğiz. Onun için ivedi şekilde kararı bekliyoruz” yorumunda bulundu.
Göreve başladığı dönemde televizyon ve yazılı basında kültür, sanat ve tarihe daha fazla yer ayrılması umudunu taşıdığını dile getirdiğini anımsatan Günay, “MİT’in toplantılarından, Genelkurmay’ın çalışmalarından daha çok, kitapla, müzeyle, kültürle ilgili çalışmalar ve açıklamalar ilgi gördüğü zaman Türkiye’nin farklı bir yere geldiğini anlamış olacağız” dedi. Günay, ayrıca Ankara’da yeni bir Milli Kütüphane’ye ihtiyaç olduğunu da bildirdi.