İhsan Ata
2011’in Ağustos ayında kurulan bağımsız tiyatro topluluğu Gnlev, Yüksek Derece adlı oyunla perdelerini açtı. Genç düşüncenin özgürce ifade edilebildiği, yargılamadan sorgulayarak, tabuları yıkıp oldukça cesur ve iddialı bir oyunla çıkış sağladı. Oyunun içeriği kadar grubun ismi de ilk bakışta dikkatleri üstüne çekiyor. Dikkat çeken en temel özellik ise oyunun konusunun grupla özdeşleşmesi. Yüksek Derece, aynı zamanda bir türlü sahne üzerinde tanımlanamayan In Your Face kavramına da açıklık getiriyor.
Küresel ısınmaya da dikkat çeken oyun, bilinmeyen bir zamanda, bilinmeyen bir yerde geçiyor. Derecelerin 60’lara yükseldiği bu yerde dışarı çıkmak yasak ve tehlikeli olduğu için Sunshine Moteline sığınan 8 insanın hikâyesi konu ediliyor.
Sunshine Motelde farklı hayat hikâyelerini izleriz. Yapacak hiçbir şeyleri yokmuş gibi devamlı sevişen, içki içip kokain çeken bireylerin hayata bakış açılarına tanık oluruz. Günümüz koşullarıyla bizleri yüzleştiren oyun, bireyin etrafında gelişen olaylara kayıtsız kaldığı gerçeğini de çok açık bir şekilde ortaya koyuyor.
In Yoru Face yöneliminde henüz çok yeni olduğumuz için bu türde yazılmış oyunların sahnelenmesi umut verici. Tüm dünyayı kasıp kavuran bu yönelimin henüz ülkemizde yer tutmaması ise bana göre büyük bir eksiklik.
Bu tür oyunların sahnelenmesi ve bu türde oyunların yazılması tiyatronun çok sesliliği açısından büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle Yüksek Derece adlı oyunun nasıl sahnelendiğinden çok nasıl anlatıldığı beni daha çok ilgilendiriyor.
Sadece sahnedeki üsluplarıyla, bugüne kadar yapılmaya çalışanı bu kadar net ve cesur ortaya koyduğu için bile takdire şayan. İzlerken heyecanlandıran, mesajını tam olarak ortaya koyan oyunun yazarı ve yönetmeni Turgay Doğan çağın sorunlarını kendine dert ederken diğer yandan çağın dilini metine yansıtmış. Karşılaşacağımız sorunları farklı bir üslupla dile getiren yazar, günümüz koşullarını ve bakış açısını da sistematik bir biçimde eleştiriyor.
Aynı zamanda reji koltuğuna oturan Turgay Doğan, 8 farklı hayat hikâyesini aile, birey ve ahlak kavramları üzerinden irdeliyor. İrdelerken yaşayacağımız sorunları tematik bir şekilde biçimlendirmek yerine olduğu gibi göstererek doğal bir zemine oturtuyor. Bu doğallığı sağlamak için oyuncuları epey terletmiş gözüküyor.
Özellikle cesur sahnelerde oyuncuların birbirileriyle olan iletişimi bile başlı başına etkileyici olmakla beraber böylesine sert bir oyunu günümüz koşullarında sahnelemek de epey zor olsa gerek.
Oyunculuk ve artikülasyon üzerine biraz daha çalışılmasının yanı sıra oyunun süresiyle ilgili kısa bir kırpmaya da gidilebilir. Oyunda azimli ve çabalayan bir ekip ruhu var. Yer yer bireysel performanslar öne çıksa da tüm oyuncular uyum içerisinde.
Oyunda görev alan Tolga Akman, Reyhan Nur Çalıkoğlu, Sarper Çelikbaş, Fahrettin Eren Dinler, Uğur Küçükdağ, Öykü Oktay, Emre Taştekin ve Günışığı Zan’ı başta cesaretleri olmak üzere çabalarından dolayı tek tek kutluyorum.
Sonuç olarak Gnlev, Yüksek Derece adlı ilk oyunuyla seyircisini terletmeyi başarıyor. Genç, iddialı ve cesur ekibin bu yorumu eminim sizi de çok etkileyecek.
(OYUNUN KÜNYESİ):
Yüksek Derece
Yazan: Turgay Doğan& Fahrenheit Yazı Ekibi
Yöneten: Turgay Doğan
Müzik: Men With A Plan
Ses Ve Teknik Asistan: Yiğit İnanç Kazak
Rol Dağılımı: Tolga Akman, Reyhan Nur Çalıkoğlu, Sarper Çelikbaş, Fahrettin Eren Dinler, Uğur Küçükdağ, Öykü Oktay, Emre Taştekin, Günışığı Zan