Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce düzenlenen “Bodrum Uluslararası Bale Festivali” 15 Ağustos’ta, Devlet Opera ve Balesi’nin “İstanbul Mozaik” adlı gösterisiyle başlayacak.
Bodrum Belediyesinin ev sahipliğinde ve destekleriyle tarihi Bodrum Kalesi’nde yapılacak festivalde, dünyaca ünlü bale ve dans repertuvarının en güzel örnekleri ve Türk bale sanatının özgün yapıtları sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
15 Ağustos’ta başlayacak 9. Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nin açılış temsilini İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “İstanbul Mozaik” adlı eser ile yapacak. Üç bölümden oluşan eserde U. Scholz, P. de Bana, J. Martinez’in koreografileriyle “Mi Favorita”, “Creatures” ve “2. Senfoni” adlı eserler seyircisiyle buluşacak.
18 Ağustos’ta festivalde sahne alacak St. Petersburg Boris Eifman Devlet Bale Topluluğu, tüm dünyada seçkin repertuvarları ve gösterdikleri olağanüstü performans ile tanınıyor. “Ben, Don Kişot” adlı eseri koreograf Boris Eifman sahneye koyuyor.
Almanya’dan festivale konuk olan Mecklenburg Schwerin Devlet Bale Topluluğu, Akdeniz kızı Carmen’i seyirciyle buluşturacak. Yaptığı modern koreografilerle de tanınan dünyaca ünlü koreograf Young Soon Hue tarafından sahneye konulacak eser, 21 ve 22 Ağustos’ta sahnelenecek.
Washington Bale, “Rock’n Roll” (Sallan Yuvarlan) adlı gösterileri ile 25-26 Ağustos’ta seyirciyle buluşacak. Üç bölümden oluşan heyecanlı ve ilgi çekici programda, koreograf Trey McIntyre’nin “High Lonesome”, koreograf Septime Webre’in “Fluctuating Hemlines” ve koreograf Christopher Bruce’un Rolling Stones’un müzikleri üzerine yaptığı “Rooster” adlı eserler sahnelenecek.
-MEVLANA’NIN ÇAĞRISI SAHNELENECEK-
Koreografisini Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başkoreografı Mehmet Balkan’ın yaptığı “Mevlana’nın Çağrısı” adlı balede, Mevlana Celaleddin Rumî’nin evrensel bir kişiliğe dönüşümünde köşe taşı sayılabilecek olaylar, özgün müzik ve vücut dili kullanılarak anlatılıyor. Eserin müzikleri, yerel ve evrensel ögelerin başarıyla kaynaştırıldığı çok geniş bir müzikal yelpazede besteci Can Atilla tarafından 19. yüzyıl “romantik bale müziği” formları ve armonileri sıklıkla kullanıldı. Eser, Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 29 Ağustos’ta sahneleniyor.
Festivalin son günleri olan 1, 2, 3 Eylül’de ünlü İspanyol topluluk Los Vivancos sahne alıyor. Los Vıvancos “7 Kardeş” adlı programla izleyici karşısına çıkacak. 7 erkek kardeşten oluşan topluluk, daha önce de Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nde sahne almış ve seyircilerin yoğun ilgisi ile karşılaşmıştı. Bireysel sanatsal faaliyetlerini bir arada sürdürmeye karar vererek 2004 yılında kurdukları grup ile büyük başarılara imza atan ve dünyada
“Muhteşem Yedili” ya da “Flamenconun Prensleri” olarak tanınan Los Vivancos’un dans gösterisi bugüne kadar tüm Avrupa’da yüz binlerce kişi tarafından izlendi.
-“DAHA BÜYÜK İŞLER YAPMAYI PLANLIYORUZ”-
Bu arada, festivalin tanıtım toplantısı, Bodrum’daki bir otelde düzenlendi. Toplantıda konuşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Çelebi, festivalin her geçen yıl daha da geliştiğini söyledi. Festivale, dünyaca ünlü ekiplerin katılacağını anımsatan Çelebi, “Bodrum yalnızca deniz kum güneş değil, aynı zamanda kültür şehri ve kültürle anılmayı hak ediyor. Festivalin 10. yılında ise daha büyük işler yapmayı planlıyoruz” dedi.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise festivalin düzenlendiği Bodrum Kalesi’nde çeşitli düzenlemeler yaptıklarını ifade ederek, “Amacımız, bale ve operayı daha büyük kitlelerle buluşturmak. Bodrum zaten bir açık hava müzesi, sanatla kültürle yaşıyor” dedi.