Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Mehmet Tekkanat’ın kaleme aldığı ve 12 yılda 500 kez sahnelenerek, yaklaşık 400 bin izleyiciye ulaşan; ‘Kayıp Hayatlar’ adlı trajik gençlik oyununu bu kez ‘Deniz Yıldızı’ adı altında yeniden izleyicisiyle buluşturacağı bildirildi.
Özgür Ahmet Gönenler’in yönetmenliğini üstlenmiş olduğu oyunun müziklerini Ekrem Tamer hazırlarken, eserin koreografisini Sürbülent Biçer, dekor tasarımını Mehmet Tekkanat, kostümlerini de Necmiye Demir’in üstlendiği ifade edilirken, Adnan Göksu ve Serhat Madenlioğlu’nun da eserin teknik boyutunda sorumluluk aldığı belirtildi. Özgür Ahmet Gönenler, Naz Köse, Güvenç Gümüş, Muhittin Tatlı, Tamer Güven, Necmiye Demir, Mehmet Tekkanat, Mehmet Koçak, Arda Ersel ve Doğancan Ünal gibi isimlerin sahne alacağı temsilin ilk gösterim tarihininse 28 Ocak Cuma olduğu kaydedildi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda ‘ücretsiz’ olarak izleyicisinin beğenisine sunulacak olan oyunda, aynı zamanda da Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu kursiyerlerinin de danslarıyla sahne alacağı ifade edildi.
Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Azerbaycan’da da sahnelenen eserin, uyuşturucuya karşı etkili bir gençlik oyunu olduğunu belirten Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tekkanat, 1998 yılında kaleme almış olduğu tiyatro oyununu, 12 yıllık zaman diliminde 500 kez sahnelenip, yaklaşık 400 bin kişi tarafından izlendiğini söyledi. Tekkanat, ‘Kayıp Hayatlar’ adlı trajik gençlik oyununun bu sezon Şehir Tiyatrosu’nca ‘Deniz Yıldızı’ adı altında yeniden izleyicisiyle buluşacağını anlattı. Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin gençleri zehirleyen uyuşturucu batağı olduğunu ve kullanma yaşının 12 yaşa kadar indiğini vurgulayan Tekkanat, uyuşturucu konusunun toplumun her kesimini yakından ilgilendiren ve duyarsız kalınmaması gereken bir konu olduğunun altını çizdi.
Söz konusu oyunu 1998 yılında narkotik uzmanlarına ve konunun uzmanı doktorlara danışarak, titizlikle yazdığını anlatan Mehmet Tekkanat, “Süreç içinde defalarca elden geçirdim. Türkiye’nin birçok şehrinde değişik tiyatrolar tarafından ve hatta Azerbaycan’da oynandı. Hala da oynanmaya devam ediyor. Bu oyun toplumun her kesimine özellikle anne baba ve gençlere sesleniyor. Bu kirli tuzağa düşmemeleri için uyarıcı, bilgilendirici bir görev üstleniyor. Oyunun konusu çok kasvetli, ama oyunda seyircilerimiz eğlenceli bölümlerle keyif alırken öğreniyor. Tiyatro sahnesinde didaktik, yani sadece ders veren asık suratlı anlatımlardan özellikle uzak durmak gerekiyor. Ben de bu oyunu tasarlarken tiyatronun eğlendirici yönüne önem verdim” dedi.
1 Yorum
kayıp hayatlar adlı oyunun dekor fotoğrafları nasıl bulunur?