Uçaneller Kuklaevi Ukrayna’dan Ödülle Döndü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ukrayna’nın Uzhgorod şehrinde bu yıl 12. düzenlenen Uluslararası Kukla Festivaline katılan Uçaneller Kuklaevi 10 ülkeden 16 grubun yer aldığı festivalden iki ödülle döndü. Ukrayna, Slovakya, Bulgaristan, Rusya, Belarus, Romanya, Sırbistan, Macaristan,Türkiye ve Polonya’dan kukla gruplarının yer aldığı festival 2-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Festivalde “Günışını” adlı oyunu sahneleyen ekip “halk jürisi” ve “çocuk jürisi “ tarafından en iyi oyun ödüllerine layık görüldü. Festival tarihinde ilk kez halk ve çocuk jürisi aynı oyuna “en iyi oyun” ödülü verirken, Uçaneller’de bu ödülü iki jüriden birden alarak festival tarihine adını yazdırdı.

Oyunun izleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlanmasının ardından festival için bir ilk daha gerçekleşti ve ekip 4 Ekim’de bir kez daha sahne aldı. Oyun bitiminde Ukraynalı çocuklarla kuklalarını tanıştıran Uçaneller kuklaevi gelecek yıl festivale katılmak için yeniden davet aldı. Nisan ayında Sırbistan’a, Temmuz ayında ise Slovakya’daki festivallere davet edilen ekip Kasım ayında Mardin’de yapılacak festivale katılacak.

Grup adına açıklama yapan Mesut Sarıoğlu şunları söyledi; “ Ukrayna’daki festivalde beklediğimizden daha yoğun bir ilgi ile karşılandık. Daha önceki yıllarda Karagöz ustalarının iki kez ziyaret ettiği festivalde “Günışını” Ukraynalıları ve diğer ülkelerden gelen sanatçıları çok şaşırttı. Günışını çok sade ve şaşaaya kaçmayan küçük bir arkadaşlık öyküsü. Sahne anlatımı da aynı sadelikte olunca şaşırtıcı bir oyuna dönüşüyor. Ukrayna’daki festivale katılan tüm ekiplerin beğenileri de bu noktada buluştu. Oyunun sade bir öyküsü çok temiz bir anlatımı olduğunu söyleyen sanatçı arkadaşlarımız bu değerlendirmeleri ile bizi çok mutlu ettiler. Ödüllerin en ilginç ve güzel yanı ise hem halk jürisinden hem de çocuk jürisinden aynı anda gelmeleri idi. Sahneye bakışları çok farklı olan bu iki jürinin Günışını’nı seçmeleri tarifi zor bir mutluluk yaşamamıza neden oldu. Festivalde 15 oyun izleme ve yeni ekiplerle tanışma imkanımız oldu. Festivalin bir başka yararı da yeni sahne dilleri ile karşılaşmamızdı Kurulduğumuz günden bu yana 50’nin üzerinde  uluslararası festivalde sahne aldık. Bu en azından 500 farklı kukla gösterisi izledik anlamına geliyor. Kukla çok farklı teknikleri ve anlatım olanakları olan bir sahne sanatı. Her izlediğimiz oyun bizim için yeni bir ders anlamına geliyor. Uluslararası festivallere katılmaya aynı hız ve kararlılıkla devam edeceğiz.”

Paylaş.

Yanıtla