Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Teatra Jiyana Nû grubu içerisinde 10 yılı aşkın bir süre Kürtçe tiyatro yapan Ali Köroğlu, 2009 yılından itibaren Kürtçe tiyatro alanındaki sanatsal çalışmalarını Londra’da yürütmeye başladı. Köroğlu, alt yapı hazırlıklarını sürdürdüğü ‘Sezarko’ isimli iki kişilik Kürtçe oyununu Aralık ayı ortalarında sahneleyecek.
Oyuncu Ali Köroğlu, Kürtçe’nin Güneybatı (Maraş, Malatya, Adıyaman ve çevresi) şivesiyle yazdığı ‘Sezarko’ adlı komedi oyununun hazırlıklarını yapıyor. Köroğlu oyun için şunları söyledi: „Sezarko bu bölgeden insanlarımızın izlerken kendilerini görecekleri bir oyun. Tamamen Kürtçe. Aşinalık yaratması açısından yer yer akademik Kürtçe’ye de yer verilecek.’’
‘Sezarko’ Aralık ayı ortalarında İngiltere, Almana, Fransa, İsveç ve İsviçre başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde sahnelenecek. Köy ortamında geçen oyunun ana teması, giderek yitirdiğimiz kültürel ve insani değerler üzerine kurulu… Oyunda Roma imparatoru Sezar’ı Elbistan’a götürdüklerini belirten Köroğlu, “O bölgede ve çevresinde bildiğiniz gibi insanlar birbirlerini çağırırken Kürtçe’de ‘Alicim’ manasında ‘Aliko’ derler. ‘Sezarko’ da buradan esinlenmiştir. Sahne tamamen bir köy odasına dönüştürülecek ve Elbistan’ın bir köy odasında aklınıza gelebilecek ne varsa hepsi sahnede olacak.” Köroğlu, halkın görsel sanatlara karşı daha ilgili olduğunu belirterek, şunları ekliyor: “Bu oyun ile diasporada yaşayan ve anadil konusunda asimilasyona daha açık olan Maraş, Malatya ve çevre illerinden gelen Kürdistanlılara ulaşmayı hedefliyoruz.“
ALİ KÖROĞLU:
Kürtçe tiyatro oyuncusu Ali Köroğlu, 1975 yılında Malatya-Kürecik’te dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Antakya’da okuyan Köroğlu, 1990 yılında Antakya Halk Eğitim Merkezi’nde ilk eğitimini alarak, amatör tiyatro yapmaya başladı. Lise eğitimini İstanbul’da tamamlayan Köroğlu, ardından HADEP’in gençlik kollarının düzenlediği birçok etkinlikte amatör tiyatrolarda rol aldı.
1995 yılında Mezopotamya Kültür Merkezi’nde yürütülen Kürtçe teatral çalışmalara katılmak üzere Teatra Jiyana Nû grubuna dahil oldu. 10 yıl süre ile bu grupta profesyonel olarak Kürtçe tiyatro oyunculuğu yapan Köroğlu, 2002 yılında MKM Adana ve Mersin şubelerinde Kürtçe tiyatro dersleri verdi. MKM’de kısa ve uzun olmak üzere ‘Bayê Elegezê (Elegeze Rüzgarı)’, ‘Komara Dînan (Deliler Cumhuriyeti)’, ‘Rojbaş’ gibi birçok Kürtçe tiyatro oyununda yer aldı. Yine kendi yazdığı kısa oyunları sahnelendi. Köroğlu, MKM Sinema kolektifi tarafından çekilen ‘Fotoğraf’ ve ‘Bahoz’ filmlerinde hem oyuncu, hem de kamera arkasında görev aldı. MKM dışında Ravin Asaf, Ümit Cin Güven, Sinan Çetin, Kazım Öz ve Çağan Irmak gibi sinema yönetmenlerinin politik içerikli filmlerinde oyuncu olarak yer aldı.
2005 yılında ‘Şin (Ağıt)’, 2008 yılında da Kürecik’te çekilen ‘Beran Berdan (Koç Katımı)’ ve yine Kürecik’te çekimi yapılan ‘Li Pey Çucike Hestir (Serçeye Gözyaşı)’ Kürtçe kısa filmlerinin senaryosunu yazıp, yönetmenliğini yaptı. Bu filmler, İstanbul’da film festivallerinde gösterime girdi. Köroğlu’nun biri ‘Elbistan’da Dedelik Ocağı’ ve ‘Kürecik-li-ler’ olmak üzere iki belgesel projesi var.