Buca’da bir grup esnaf, “Biz de tiyatro yaparız” diyerek Metin Geldi Esnaf Tiyatrosu’nu kurdu. Yeni bir oyuna hazırlanan Esnaf Tiyatrosu, çalışmalarını bir atölyede oluşturulan tiyatro sahnesinde yürütüyor ve kendilerine bir sahne tahsis edilmesini istiyor.
Metin Üçaroğlu’nun kurduğu Metin Geldi Tiyatrosu, 1982 yılından bu yana oyunlar sergiliyor. Yönetmenin 1991 yılında İzmir’e yerleşmesiyle burada çalışmalarını yürüten tiyatro grubu, üç ay önce yeni bir döneme girdi ve Metin Geldi Esnaf Tiyatrosu adını aldı.
“Esnafız, biz de tiyatro yapabiliriz” sözünü ilke edinen Esnaf Tiyatrosu’ndan Metin Üçaroğlu, Özgür Duruk ve Mehmet Eser tiyatroyu ve tiyatro serüvenlerini anlattı.
Metin Üçaroğlu, esnafların da tiyatro yapabileceğini göstermek istediklerini belirterek, “Esnaflar, işini bitirdikten sonra kahve köşelerinde sürünmektense, bir şeyler yapsınlar istedik. Böylece gençlerimize de yardımcı olabileceğimizi düşündük” diyor.
YENİ OYUNCULARA AÇIK
Metin Geldi Esnaf Tiyatrosu’nun 24 oyuncusu var. Ancak yeni oyunculara da açık. Tiyatroyu yapma isteği tek kriter. Bir de esnaf olmak gerek. Kadın oyuncular da var ancak daha çok esnafların akrabaları.
Metin Üçaroğlu, Öbür Mahalle adıyla yeni bir oyun hazırlığında olduklarını anlatıyor: “30 kişilik bir oyun olacak. Apartman yaşamının insan ilişkilerinde yarattığı yabancılaşmayı anlatmak istiyoruz. Oyunu Nisan ayının ortasına kadar bitirmek istiyoruz.”
ATÖLYE İÇİNDE TİYATRO SAHNESİ
Esnaf Tiyatrosu’nun sahnesi de ilginç. Metin Üçaroğlu’nun atölyesinin bir bölümüne sahne yapılmış. Bu sahnede oyunlar hazırlanıyor. Ancak, seyirciler için yer yok. Bu sorunu aşmak için belediye başta olmak üzere ilgili kurumlardan destek istiyorlar ve “Sadece oynayacak kendi sahnemiz olsun istiyoruz” diyorlar. Üçaroğlu, destek vermeyen Esnaf Kefalet’e de eleştirilerde bulunuyor.
“UMARIM Kİ DEVAM EDEBİLİRİZ”
Mehmet Eser, grubun en genç oyuncularından. Açık öğretimde okuyan Eser, bir dekorasyon atölyesinde çalışıyor. Kız kardeşiyle birlikte Esnaf Tiyatrosu’nda tiyatro yapıyor. İlk rolü, bir gazeteciyi canlandırmak olmuş. Mehmet Eser, sahnedeki ilk oyununu şöyle anlatıyor: “O andaki duygu anlatmak gerçekten çok zor. Heyecan dorukta. En iyisini yapmaya çalışıyorsun ama içinden bir şeyler seni tutuyor. Fakat sonra açılıyorsun. O duygu çok farklı. Umarım ki devam edebiliriz. Tiyatro insanı günlük yaşamında da farklılaştırıyor. Hayata daha hızlı adapta oluyorsunuz. Daha girişken oluyorsunuz.”
Büfe işleten Özgür Duruk da ilk kez tiyatro yapıyor ve “Fakat içimde keşfedilmeyi bekleyen bir cevher olduğunu hep hissediyordum ancak bunu nasıl açığa çıkaracağımı bilmiyordum. Esnaf tiyatrosunda öğrendim” diyor.
“KENDİMİ BANA İYİ HİSSETTİRİYOR”
Sahnede ilk anda tutukluk hissettiğini ama sonradan açıldığını anlatan Duruk, tiyatronun hayatında yarattığı değişiklikleri ise şöyle anlatıyor: “Geliştiğimi hissediyorum. Yapı itibariyle içe dönük ve durgun bir insandım. Ama tiyatroyla ilgilenince kendimi daha rahat hissetmeye ve ifade etmeye başladım. Daha çok espri yapabiliyorum, daha enerjik olduğumu görüyorum. Çevreyle olan iletişimim arttı. Her şeyden önce tiyatro bana kendimi iyi hissettiriyor.”